Mobilni super-troboj, koji je bolji: Huawei P30 vs. Samsung Galaxy S10+ vs. Apple iPhone XS Max - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Mobilni super-troboj, koji je bolji: Huawei P30 vs. Samsung Galaxy S10+ vs. Apple iPhone XS Max

Mobilni super-troboj, koji je bolji: Huawei P30 vs. Samsung Galaxy S10+ vs. Apple iPhone XS Max

Okršaj mobilnih titana

Flagshipovi, koliko su slični, toliko su i različiti, no samo jedan može biti najbolji i stoga smo svaki od tri najvažnija flagship telefona detaljno testirali i odabrali novog vladara najviše klase.

Riječ „flagship“ označava najbolji proizvod iz ponude proizvođača, no svaki od proizvođača ima nešto drugačije prioritete pri dizajniranju svojeg flagship uređaja i stoga je ponekad teško odrediti koji uređaj je uistinu najbolji. Stavili smo se u ulogu različitih korisnika, prošli kroz sve aspekte sva tri uređaja i u konačnici odabrali najbolji flagship.

FOTO FLAGSHIP: Huawei P30 Pro ima sustav sa čak četiri stražnje kamere

Fagship troboj 4

EVOLUCIJA: Appleov flagship donosi tek inkrementalna poboljšanja sustava kamera

iPhone XS Max 1

Novi, stari sustav: Samsungov novi flagship ima spoj starog i novog foto hardvera

Fagship troboj 14

Dizajn i izrada

Iako je riječ o najboljima od najboljih, dizajnom je ponekad teško istaknuti važnost ovih uređaja jer su oni proizvod koji se mora prodati i stoga dizajn mora biti dovoljno konzervativan da se svidi masama, a opet dovoljno drugačiji da se uređaji međusobno razlikuju. P30 Pro i Galaxy S10+ dizajnom predstavljaju evoluciju svojih prethodnika te donose minimalne izmjene, koje su implementirane kako bi se smjestili novi sustavi kamera, dok je iPhone XS Max dizajnom identičan prethodniku, no dolazi u fizički većem formatu. Sva tri su atraktivni uređaji, no dizajnerski iPhone XS Max djeluje najskladnije, ne žrtvuje estetiku u korist funkcionalnosti kao Huawei sa svojim sustavom kamera i Samsung koji žrtvuje integritet zaslona u korist velikog izreza za dvostruki sustav prednjih kamera koji je gotovo nemoguće ignorirati.

Kvalitetom izrade sva tri uređaja su na razini flagshipa, sendviči zakrivljenih staklenih panela koje spaja metalni okvir. U ruci djeluju impresivno i kvalitetom izrade opravdavaju svoju cijenu. U konačnici pobjedu u ovom segmentu dajemo iPhoneu XS jer djeluje najkvalitetnije i ima najatraktivniji dizajn, koji ne narušava integritet korištenja uređaja kao što Galaxy S10+ čini sa svojim izrezom, koji zauzima velik dio zaslona, a nema ni neskladan dizajn sustava kamera kao P30 Pro.

Pobjednik: iPhone XS Max

Zaslon

Optic AMOLED: Nova tehnologija zaslona osim izreza donosi i impresivnu kvalitetu prikaza

Zaslon 1

Niti 400: Huaweijev novi flagship ima zaslon s gustoćom piksela od samo 398PPI

Zaslon 2

Veći i bolji: Uz dijagonalu zaslona novog iPhonea narasla je i njegova rezolucija

Untitled 3

Odmah ćemo reći kako Galaxy S10+ ima jedan od najboljih, ako ne i najbolji zaslon na tržištu. Novi Dynamic AMOLED zaslon ima dijagonalu 6,4 inča i QHD+ rezoluciju, no ono što ga izdvaja je kvaliteta prikaza, super široki dinamički raspon i impresivno široki kutovi gledanja. Ne možemo reći da je zaslon iPhonea XS Max ili P30 Pro loš, no uz veću dijagonalu imaju i nižu rezoluciju, tako da Samsungu ne mogu konkurirati gustoćom piksela. Uz to, dinamički raspon im nije širok kao kod S10+, a ni kutovi gledanja. Ovdje jednostavno nema natjecanja, Galaxy S10+ odnosi pobjedu i to s golemom prednošću nad konkurencijom.

Pobjednik: Samsung Galaxy S10+

Ulazi, izlazi i dodatne značajke

Za žični prijenos podataka Galaxy S10+ i P30 Pro koriste USB 3,1 Type-C, koji nudi visoke brzine prijenosa, pa tijekom prijenosa podataka nismo primijetili osjetne razlike u brzini između ova dva uređaja. iPhone XS Max još uvijek koristi USB 2,0, koji je mnogo sporiji u praksi te zahtijeva strpljenje kod prijenosa veće količine podataka. Razliku smo primijetili pri spajanju slušalica: Galaxy S10+ je među posljednjim flagshipima koji imaju 3,5 mm izlaz za slušalice, tako da je spajanje slušalica na Samsungov flagship vrlo jednostavno.

Bez adaptera: Unatoč trendovima Samsung je zadržao 3,5mm izlaz za spajanje slušalica

Fagship troboj 16

No korištenje adaptera ne predstavlja nam problem, barem ne kada ga dobijemo s uređajem, što nije slučaj s P30 Pro i iPhoneom XS Max, koji dolaze bez adaptera za spajanje slušalica. Huaweijev flagship ima infracrveni odašiljač kojim možete daljinski upravljati raznim uređajima, što je vrlo korisno, osobito ako ste jedan od onih koji konstantno gube daljinske upravljače. No koliko god bio koristan, infracrveni odašiljač nije koristan kao 3,5 mm izlaz, stoga u ovoj kategoriji pobjedu dajemo Galaxyu S10+.

Tiho molim: Prekidač za isključivanje zvukova jedan od najboljih featurea iPhone uređaja

iPhone XS Max 2

Pobjednik: Samsung Galaxy S10+

Korisničko sučelje

Uz nove flagship uređaje obično dolaze i nove verzije operativnih sustava te nove verzije korisničkih sučelja. Samsung svoj flagship isporučuje s potpuno novim sučeljem pod nazivom One UI. One UI zamjenjuje Samsung Experience, a osim kozmetičkih izmjena donosi poboljšanja brzine rada. Huawei P30 Pro dolazi s EMUI 9,1 sučeljem, koje donosi minorne kozmetičke i funkcionalne promjene. Zahvaljujući integraciji s jezgrom Androida, EMUI je jedno od najbržih sučelja, no kozmetički uvelike zaostaje za One UI-em. Od verzije 5, pa sve do nove verzije 9,1 EMUI je dobio tek minorne izmjene, pa nakon svih ovih godina moramo reći kako izgleda zastarjelo. Appleov iOS još uvijek je zlatni standard mobilnih operativnih sustava i njegovo je sučelje superiorno čak i One UI-u, koji je uistinu odličan. U ovoj kategoriji pobjedu odnosi iPhone XS Max sa svojim sučeljem, koje nudi svjež i elegantan pristup svim mogućnostima uređaja uz bolje performanse u odnosu na prošle verzije iOS-a.

Pobjednik: iPhone XS Max

Performanse

Kod procjene performansi mnogi korisnici oslanjaju se na liste specifikacija, koje često ne prikazuju pravu sliku. Optimizacije operativnog sustava čine veliku razliku u performansama, čemu je najbolji dokaz Appleov iPhone XS Max. Iako ima dvije trećine radne memorije Galaxya S10+, odnosno jednu polovinu radne memorije testnog P30 Pro, XS Max performansama nadjačava konkurenciju. Velikim dijelom za to je zaslužan Appleov A12 Bionic čipset, koji je među najboljima po performansama u sintetičkim testovima, a kod stvarnog korisnika je definitivno najbolji od tri čipseta koje smo usporedili. Samsungov Exynos 9820 i Huaweijev HiSilicon Kirin 980 su odlični čipseti, no Apple ih je uspio nadjačati. Moramo razjasniti kako su razlike u performansama pri korištenju stvarno minorne te ih je nemoguće uočiti ako ne koristite sve uređaje paralelno. No i te frakcije sekunde polako se nakupljaju i u konačnici čine brže, ugodnije iskustvo korištenja. U ovoj kategoriji pobjedu odnosi Apple iPhone XS Max, no razlike su uistinu minorne i svaki od testiranih čipseta će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike.

Novi Exynos: Performanse novog Samsung čipseta u sintetičkim testovima su bolje od većine konkurentskih čipseta

Screenshot 20190322 225150 AnTuTu Benchmark

Sintetika: Iako je u sintetičkim testovima iza konkurencije, Kirin 980 je u praksi među najbržim čipsetima

Screenshot 20190328 170129 com.antutu

Svestran: Apple A12 Bionic ima vrhunske performanse i u praksi i u sintetičkim testovima

IMG 0001

Pobjednik: iPhone XS Max

Biometrija

Sigurnost uređaja od ključne je važnosti jer nam se životi danas vrte oko pametnih telefona. Na njima čuvamo razne povjerljive podatke, uključujući bankovne podatke, račune društvenih mreža i poslovne tajne. Samsung za biometrijsko otključavanje koristi ultrazvučni skener otiska prsta koji je vrlo spor i neprecizan. Srećom, kao alternativa tu je skeniranje lica, no vrijedi imati na umu da je ono samo 2D skeniranje koje je moguće prevariti fotografijom vlasnika. Huawei je svoj flagship opremio optičkim skenerom otiska prsta koji je brz i pouzdan te pruža visoku razinu sigurnosti. Uz skener otiska prsta, P30 Pro ima i 2D skeniranje lica kamerom koje je praktična, no ne i sigurna alternativa skeneru otiska.

Apple je napravio prilično kontroverzan potez uklanjanjem skenera otiska prsta sa svojeg flagshipa, no njega su nadomjestili odličnim 3D infracrvenim skenerom lica koji je brz, precizan i pruža vrlo visoku razinu sigurnosti jer ga je gotovo nemoguće prevariti. Tijekom korištenja iPhonea XS Max skener otiska prsta nije nam nimalo nedostajao te smo mu odlučili dati pobjedu u ovoj kategoriji jer nudi siguran i brz način biometrijskog otključavanja.

Pobjednik: iPhone XS Max

Autonomija

Najbolji hardver na svijetu ne vrijedi mnogo ako uređaj koji koristite ne može pratiti vaš tempo života i biti spreman za rad u svakom trenutku. Huawei je itekako svjestan toga, pa je svoj flagship opremio baterijom vrlo visokog kapaciteta, koji iznosi 4200 miliampersati. Tijekom testiranja je P30 Pro izdržao čak dva dana umjereno intenzivnog korištenja i jednom kada smo napokon iscrpili njegovu bateriju, napunili smo je u manje od sat vremena punjačem snage 40 W, koji dolazi u paketu s uređajem. Samsungov flagship ima nešto manju bateriju, čiji kapacitet iznosi 4100 miliampersati i koja je tijekom testiranja Galaxy S10+ na životu održala malo više od jednog dana, što je sasvim dovoljno za većinu korisnika. Punjenje Galaxyja S10+ nije osobito brz proces zbog punjača čija snaga iznosi samo 15 W, no ostavljate li uređaj spojen na punjač tijekom noći, snaga punjača neće biti veliki minus.

iPhone XS Max ima daleko najmanju bateriju, čiji kapacitet iznosi 3174 miliampersati. Ova baterija sposobna je održati Appleov flagship na životu jedan dan uz umjereno korištenje, no njezino punjenje traje cijelu vječnost. Do Applea, nažalost, nije stigla vijest da se nalazimo u 2019. godini u kojoj punjači snage 5 W većini korisnika nisu prihvatljivi. Huawei s golemom prednošću odnosi pobjedu u ovoj kategoriji jer ima bateriju najvišeg kapaciteta koja mu omogućava najbolju autonomiju te ima daleko najvišu brzinu punjenja.

Pobjednik: Huawei P30 Pro

Kamere

Test performansi kamera:

Dnevna fotografija: Samsungov flagship ima visoku oštrinu i širok dinamički raspon u dobrim svjetlosnim uvjetima

1

Noćna fotografija: U lošim svjetlosnim uvjetima Samsungov flagship ima osjetan gubitak detalja

2

Dnevna Fotografija: Performanse kamera Huaweijevog flagshipa su jednom rječju impresivne

3

Noćna fotografija: U lošim svjetlosnim uvjetima Huaweijev veliki senzor sposoban je prikupiti impresivnu količinu svjetla

4

Dnevna fotografija: U dobrim svjetlosnim uvjetima Appleov flagship sposoban je napraviti odlične fotografije

5

Noćna fotografija: Performansama kamera u noćnim uvjetima Apple je daleko iza konkurencije

6

Područje u kojem su novi pametni telefoni najviše napredovali su kamere. Gotovo svaki flagship ima veći zaslon više kvalitete prikaza, vrhunsku kvalitetu izrade, brži čipset i veću bateriju od prethodnika, no najveće razlike među uređajima su u performansama kamere. Appleov flagship dolazi s dvije stražnje kamere, Samsungov s tri, a Huaweijev s čak četiri kamere. Svi uređaji sposobni su napraviti odlične fotografije, no Huawei je svojim novim flagshipom uistinu pomeo konkurenciju.

Od kvalitete fotografija koje imaju visoku oštrinu i super široki dinamički raspon do impresivnog raspona žarišnih duljina optike i naprednog TOF senzora koji omogućava izraženiji bokeh, performanse sustava kamera Huaweija P30 Pro uistinu su zadivljujuće. Galaxy S10+ također nudi odlične performanse s velikim rasponom žarišnih duljina te čvrsto drži drugo mjesto, dok sustav kamera iPhonea XS performansama i rasponom žarišnih duljina optike zaostaje za konkurencijom.

Pobjednik: Huawei P30 Pro

A ukupni pobjednik je…

Apple iPhone XS Max! Ponavljamo kako su sva tri uređaja vrhunski telefoni koji će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike, no Appleov flagship uspio se uzdignuti iznad konkurencije. Postoji razlog zašto je to jedan od najpopularnijih pametnih telefona i zašto mu se korisnici vraćaju iz godine u godinu. Vrhunska kvaliteta izrade, elegantan dizajn, vrhunski softver i jedan od najboljih čipseta na tržištu čine ga odličnim telefonom za sve koji ne žele raditi kompromise i koji su spremni platiti za najbolji telefon na tržištu.

Tablica bodova:

Tablica

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mobilni super-troboj, koji je bolji: Huawei P30 vs. Samsung Galaxy S10+ vs. Apple iPhone XS Max - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.