Kinesko superračunalo Sunway TaihuLight postalo najjače svjetsko superračunalo

Kinesko superračunalo Sunway TaihuLight postalo najjače svjetsko superračunalo

Novo superračunalo iz Kine je dvostruko brže od Tianhe-2.

Top 500 lista najjačih svjetskih superračunala promijenila je vodeću poziciju, zamijenivši ga superračunalom iz iste države. Kinesko Tianhe-2 superračunalo suvereno je bilo na prvom mjestu zadnjih nekoliko godina, no sada je prepustio poziciju Sunway TaihuLightu, superračunalu koje ima performanse od 93 petaflopsa. Ovo superračunalo nalazi se u Nacionalnom superračunalnom centru u Wuxiju, te može izvršavati oko 93.000 bilijuna kalkulacija u sekundi. U odnosu na prethodnika Sunway je dvostruko brži i trostruko učinkovitiji.

Znanstvenici navode da kako će Sunway svoju primjenu između ostaloga naći u naprednoj proizvodnji, predviđanju vremena, te big data analitici. Sunway TaihuLight posjeduje više od 10,5 milijuna jezgri za procesiranje, te 40.960 nodeova, a radi na operativnom sustavu Linux.

Top 10 s Top 500 liste

Po prvi puta od kada postoji Top 500 lista, Kina je uspjela prestići SAD po broju superračunala, imajući sada na listi 167 kineskih računala, dok ih SAD posjeduje 165. To je posebice impresivno kada se u obzir uzme podatak da su Kinezi prije samo 10 godina na listi imali samo 28 svojih računala, a niti jedno nije bilo rangirano iznad tridesetog mjesta, što znači da je Kina najbrže rastuća zemlja u povijesti superračunarstva, navodi Vidi.hr.

Među ostalih najjačih 10 računala s Top 500 liste na svijetu nalaze se strojevi Japana, Švicarske, Njemačke i Saudijske Arabije.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kinesko superračunalo Sunway TaihuLight postalo najjače svjetsko superračunalo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.