Top 10 najjačih svjetskih superračunala

Top 10 najjačih svjetskih superračunala

Fujitsuv Fugaku baziran na ARM tehnologiji predvodi listu Top 500

Superračunala najmoćniji su alati u borbi za tehnološku premoć u svijetu. Kina od 500 najjačih ima 122 superračunala, a listu najjačih računala predvodi Fugaku

Tradicionalna arhitektura superračunala uključuje velik broj računalnih čvorova koji u zbroju daju velik broj procesorskih jezgri. Ti clusteri procesora smješteni su u serverske rackove i povezani mrežom velikog bandwitha, služe se ogromnom količinom radne memorije i imaju diskove za učitavanje i ispisivanje rezultata. HPC računala imaju linearan tijek izračuna, gdje se na ulazu ubace parametri i podaci i pusti se računalo da izračunava da bi korisnik na kraju dobio izračun. Takve računske operacije ovise o veličini HPC sustava pa neke simulacije klime ili tla mogu trajati mjesecima i godinama na ovakvim brzim strojevima.
Posljednjih godina dogodila se promjena u konstrukciji superračunala i sada gotovo sva vodeća imaju drugačiju strukturu koja u nekom obujmu koriste i grafičke akceleratore.
Budućnost je u exaflopsima
Trenutačno najjače superračunalo nalazi se u Japanu. Fugaku se može pohvaliti s 442 TFLOPS-a, no već su u razvoju sustavi koji će donijeti ogromne pomake. Tako se u Italiji u poduhvatu CINECA, u kojemu je uključeno više sveučilišta, stvara Leonardo, superračunalo koje će imati FP16 performanse od 10 exaflopsa. Računalo će imati 35000 Intel Sapphire Rapids procesora i 14000 Nvidia A100 grafičkih kartica. Europa trenutačno dosta zaostaje za SAD-om i Kinom. Upravo je EPI projekt o kojemu ćemo pisati na sljedećim stranicama strateška poluga Europe za razvoj vlastitog procesora za nadolazeće exoscale sustave.
Do tada Fujitsuov Fugaku ima primat kao trenutačno najjači sustav. Iako Kina ima najveći broj superračunala, ukupna agregirana snaga je na strani SAD-a, iza čega slijede Kina i Japan.
Što se tiče hardverskih osnovica, i dalje su najzastupljeniji Intel Xeon procesori, a sve više mjesta uzimaju AMD Epic CPU-ovi. ARM je također razvio svoju platformu za HPC i baš njihov IP otkupio je Fujitsu kada je krenuo u razvoj Fugaku superračunala.
Za određivanje ukupne snage superračunala koristi se HPL (high-performance LINPACK) benchmark koji mjeri performanse u rješavanju sustava jednadžbi, a mjerodavan je za uvrštavanje u Top 500 superračunala.

(Stranica 1 od 12)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 12)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top 10 najjačih svjetskih superračunala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.