Napravite vlastitog robota - Top 5 STEM projekata

Napravite vlastitog robota - Top 5 STEM projekata

I igranje i učenje

Svi koji misle da edukacija ne može biti zabavna, nisu se još poigrali ovim gadgetima.

STEM

Ovo ljeto ostavite se građenja kula od pijeska na plaži i prijeđite na nešto kompleksnije. Na primjer, sastavljanje vlastitog gadgeta ili programiranje robota. Ne bojte se ako nikad niste lemili ili programirali. Uz svaku igračku dolaze početničke upute za sastavljanje i programiranje, a sve što vam treba da ih upogonite malo je dobre volje, računalo i, za pojedine projekte, lemilica. Što čekate, bacite se na posao!

 


LEGO Mindstorms EV3

 

Za sve uzraste

Ima li što zabavnije od legića? Da, roboti od legića. LEGO Mindstorms EV3 set je koji bi trebao posjedovati svatko tko drži do svoje LEGO kolekcije. Gradnja robota je brza, sigurna i pouzdana, a zajedno sa setom dobivate 17 nacrta za robote. Kad vam dosadi tipični Ev3rstorm, možete se prebaciti na R3ptar zmiju ili napraviti električnu gitaru. Robotom možete upravljati putem daljinskog upravljača koji ste dobili u kutiji ili mobilne aplikacije Robot Commander. Možete koristiti programirane akcije ili sami programirati ponašanje robota u EV3 Programmer App softveru. 

Stem Lego Mindstorms EV3

Potonji program dostupan je za računala (PC/Mac) i tablete (Android/iOS), a krasi ga jednostavno, šareno i intuitivno sučelje. Mindstorms EV3 nije samo pametni robot, on je također modularan. Istina, funkcionalnost se može proširiti samo posebnim, skupim LEGO modulima, ne i običnom elektronikom, ali bolje i to nego ništa. Na primjer, uz razne motore i senzore koje dobivate u paketu, moguće ga je nadograditi dodatnim modulima poput ultrazvučnog senzora ili žiroskopa.

 


Makeblock mBot

 

Robot iz naroda

Zahvaljujući udruzi IRIM, ovaj je robot stekao veliku popularnost u Hrvatskoj. Slično kao Mindstorms EV3, ne zahtijeva lemilicu i lako se sastavlja. Dodatan mu je plus to što košta samo stotinjak eura. Za tu cijenu dobit ćete svestrani robotić koji ima dva motora, RGB LED svjetlo, zvučnik, gumb, senzor svjetline, IR odašiljač/prijemnik, ultrazvučni senzor i senzor za praćenje crte. MBot pogoni custom mCore pločica bazirana na Arduino Uno mikrokontroleru. Nadogradnja robota je moguća, ali samo s custom senzorima Makeblockove Me linije. Fokus je ionako na programiranju.

STEM Makeblock mbot 2

Robot se može isprogramirati u (opet custom) mBlock programskom okruženju (PC/Mac), odnosno mobilnoj aplikaciji Makeblock App (Android/iOS). Robot dolazi u dvjema verzijama: s Bluetoothom ili s WiFi-jem. WiFi verzija pogodna je za učionice, gdje se ponekad mora spojiti i 20-ak robota, pa Bluetooth konekcija nije dovoljno stabilna. S druge strane, Bluetooth verzija se, osim na PC s Bluetooth vezom, može spojiti i na mobitele (WiFi ne!)
i pogodnija je za osobnu upotrebu.

STEM Makebkock mbot


STEMI Hexapod

 

Robot-pauk

Iako su pauci velika gnjavaža tijekom ljeta, ovom nećete moći odoljeti. Štoviše, mogli biste zaplesati s njim. STEMI je robot sa šest nogu i tri servo motora na svakoj od njih. Dolazi u dijelovima i sami ćete ga morati složiti i zašarafiti. Lemilica nije potrebna. Baziran je na Arduino Due kompatibilnom mikrokontroleru (Atmel A91SAM3X8E), a ima bateriju koja traje čak sat vremena.

STEM STEMI Hexapod 2

STEMI se može povezati s mobitelom i njime kontrolirati, a podržava i WiFi protokol. Ono što je možda bitnije od hardvera – kad kupite STEMI, dobivate 36 sati videa o 3D modeliranju, elektronici, Arduinu i Javi. U biti, STEMI-jevci će vam kroz tutorijale objasniti sve o tome kako se radi jedan takav robot i na kojim principima funkcionira. A onda ga možete sami po ukusu ukrašavati raznim drugim senzorima i aktuatorima.

STEM STEMI hexapod


MAKERbuino

 

DIY igraća konzola

Ako ste već pohvatali osnove elektronike i tražite nešto zahtjevniji projekt, toplo vam preporučamo MAKERBuino, još jedan domaći STE(A)M uradak genijalnog 18-godišnjaka Alberta Gajšaka. MAKERBuino je prava DIY konzola. Ne dobivate već izrađenu pločicu na koju trebate staviti kućište i gumbe, nego dijelove u paketu koje morate sami zalemiti i zašarafiti. Usput ćete naučiti osnove programiranja u jeziku C/C++ za mikrokontrolere.

STEM MAKERbuino 2

Konzolu možete po želji nadograđivati raznim modulima, mijenjati gumbe i raditi svakakve druge izmjene. Konzola je, softverski i harverski gledano, 100 % open-source. Da, to znači da možete programirati igre za nju, i to u Arduino IDE-u (C/C++). S baterijom koja može izdržati i do tjedan dana pri nekoj normalnoj dnevnoj upotrebi i bogatim katalogom igara, MAKERBuino bi mogao postati vaš novi omiljeni mobilni gadget.

STEM MAKERbuino


VIDIbot


„Uradi sam“ robot iz domaće radionice

Jeste li zaista mislili da će ova lista proći bez našeg VIDIbota kojeg smo složili prošlo proljeće:) Želite li pravi izazov, okušajte se u sastavljanju redakcijskog robota. U broju 240 možete pročitati detaljne upute o tome kakve komponente trebate naručiti, čemu one služe i kako ih spojiti/zalemiti tako da napravite robot. U vodiču se također nalazi programski kôd za kretanje, koji po preferencijama možete izmijeniti. VIDIbot je potpuno modularan.

STEM VIDIbot

I softverski i hardverski. Štoviše, u kasnijim nastavcima te teme koja se provlačila kroz nekoliko brojeva opisali smo kako mu dodati Bluetooth i IR module za daljinsko upravljanje te senzor za praćenje crte. No, nemojte se ograničiti time. Isprobajte neki novi modul. Prepravite malo kôd. Personalizirajte ga. VIDIbot dizajniran je baš da bi se stalno mijenjao.

STEM VIDIbot 2


Željko Krnjajić - top 3 elektronička gadgeta za sve gladne još STEM znanja

 

Za sve koje žele dodatno produbiti znanje o STEM-u, Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, preporuča nabavu tri elektronička gadgeta. Na prvo mjesto stavio je Raspberry Pi: „Ovo mikroračunalo približne veličine kreditne kartice, vjerovali ili ne, treće je najprodavanije računalo u svijetu. S cijenom oko 40 dolara predstavlja idealnu platformu za učenje računalstva i programiranja. Doživjelo je puno inačica, a jedan od zadnjih modela oznake 3B ima ugrađen WiFi i Bluetooth, što ga čini idealnom platformom za aplikacije Internet of Things. Posebice je zanimljiva i inačica Zero, koja s još manjim dimenzijama (6 x 3 cm) i cijenom od samo 5 dolara čini idealni „mozak“ mobilnog robota ili mini automatiziranog sustava.“

STEM Zeljko Krnjajic

Krnjajić zatim savjetuje da nabavite Arduino: „Ne treba puno opisivati popularnost i učinak ovog mikrokontrolera, koji danas ima velik broj inačica različitih veličina i mogućnosti. Dodatna snaga ove platforme iznimno je velik broj dodataka u vidu pločica koje se postavljaju na „matičini“ mikrokontroler (shieldovi) ili raznih gotovih modula koji se lako spajaju pomoću spojnih žica (jumpera). U kombinaciji s Wi-Fi modulom ili Ethernet shieldom i od njega lako stvaramo platformu za Internet of Things. Veliki broj tutorijala i programska podrška na Internetu omogućavaju korisnicima da s lakoćom samostalno osmišljavaju nove aplikacije.“ 

Za one koji se posebno žele baviti izradom robota, tajnik HROBOS-a upućuje na OPENCM9.04: „To je open-source mikrokontroler proizvođača Robotis, koji ima 32 ARM Cortex-M3 procesor. Iako nije poznat kod nas, ističem ga jer ima podršku za kvalitetne servo motore Dynamixel, koji su osnova ozbiljnijih sustava – primjerice, humanoidnih robota kao što je Robotis Darwin MINI ili robotskih ruku. Programsko sučelje potječe od Arduino IDE-a i kompatibilno je s njime. Malih je dimenzija i lako se ugrađuje u razne embedded sustave.“

 

 

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Napravite vlastitog robota - Top 5 STEM projekata - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.