Napokon probijeno 5 GHz! - Intelova nova linija desete generacije procesora

Napokon probijeno 5 GHz! - Intelova nova linija desete generacije procesora

Što donosi nova generacija

O novoj seriji Intelovih procesora već se dugo šuška, a napokon su i službeno predstavljeni. Što nam je sve Intel priuštio, svakako saznajte u nastavku.

Stagnacija u razvoju kod Intela nije tajna, djelomično je to zato jer dugo vremena nisu imali baš nikakvu konkurenciju, nakon što je AMD teže zabrljao sa svojim procesorima prije ZEN ere. No, kada su došli na tržište sa svojom ZEN arhitekturom i Ryzen procesorima, brzo je postalo jasno da će natjecanje za najboljeg ponovno zaživjeti. AMD je i prije u svoje procesore stavljao veći broj jezgri, a sa Ryzenom i uključivanjem Multithreading tehnologije, otvorila su im se vrata za lansiranje procesora sa ogromnim brojem jezgri.

 

intel 10v5

Istovremeno, Intel je u ponudi imao i7 procesore sa svega četiri jezgrei uključenim Hyperthreadingom za osam threadova što se brzo pokazalo... neadekvatnim. Njihovo stajalište da jednostavno nema prostora za više od četiri jezgre brzo se promijenilo, te su i oni krenuli u rat sa brojem jezgri.

No, Intel je daleko od poraženog stajališta, njihove tehnologije te dugogodišnji razvoj i dalje imaju brojne prednosti. Često govorimo kako su stagnirali, no unatoč njihovoj arhitekturi te proizvodnom procesu koji se vuče već nevjerojatnih pet godina, Intel je sa svojim mainstream procesorima probio 5 GHz barijeru bez potrebe za overclockanjem. Najbolji modeli dostižu i do 5,3 GHz što će se definitivno primijetiti kod zahtjevnijih aplikacija.

 

intel 10v2

Naravno, ove brzine ne dostižu se lagano, te je Intel na procesore stavio brojne uvjete prije nego mogu dostići te brzine, no o tome malo kasnije. Imamo još impresivnijih novosti, ako ne sa strane tehnologije, onda bar za same kupce. Objavljena je cijela lista procesora koji će se uskoro naći na tržištu pa pogledajmo o čemu je riječ.

Sve ove performanse, sjetimo se, rade na 14 nm proizvodnom procesu. Jednom kada Intel napokon uspije probiti 10, a nedaj bože i 7 nm, performanse procesora strmoglavo bi mogle narasti, no o tome više za nekoliko godina.

 

Celeron

Prvo, izbačena su dva Celeron procesora: G5900 i G5920. Riječ je o jednostavnim dvojezgrenim procesorima gdje je jedina razlika brzina, te jedan radi na 3,4 GHz dok drugi radi na 3,5 GHz standardne brzine. Nemaju nikakve opcije ubrzanja rada te koriste Intelovu UHD 610 grafiku.

Ovi procesori striktno su namijenjeni za uredske poslove, a mogli bi se naći i u ponekom domu u obiteljskom računalu gdje je sve što radite konzumiranje multimedije i možda poneka igra šaha.

 

Pentium

Odmah nakon njih imamo tri Pentium Gold procesora koji nad Celerone dodaju i Hyperthreading što znači da imaju dvije fizičke jezgre i četiri threada. Riječ je o modelima G6400, G6500 te G6600. Razlika između njih je naravno u brzini te se vrte sa 4,0 GHz, 4,1 GHz i 4,2 GHz.

Nemaju nikakve tehnologije ubrzanja pa savjetujemo uzimanje najbržeg modela koji možete priuštiti. Sa ovim brzinama računala će biti vrlo responzivna te je moguće i ugodno igranje jednostavnijih ili malo starijih naslova, no najnoviji udarni gaming naslovi ipak će imati velikih problema na ovim procesorima.

Ovi procesori po nama su minimum i za kućna računala kako bi bio osiguran višegodišnji nesmetan rad.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Napokon probijeno 5 GHz! - Intelova nova linija desete generacije procesora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.