Što kada imam DVB-T2 prijamnik, a kanali mi ne rade? - 4.3 out of 5 based on 3 votes
Što kada imam DVB-T2 prijamnik, a kanali mi ne rade?

Što kada imam DVB-T2 prijamnik, a kanali mi ne rade?

Naišli smo na problem s DVB-T2 prijamnikom. Kako ga riješiti? Slike ima, no zvuka nema. Da li je DVB-T2 prijamnik neispravan? Varaju li vas trgovci?

Prešli smo na DVB-T2 signal, svi stari odašiljači koji su odašiljali DVB-T signal ugašeni su.

Tako će sada na vidjelo isplivati sasvim novi problemi. Naime imamo Vivax DVB-T2 180H digitalni prijamnik, kupljen prije koju godinu jer se već tada pričalo kako će nam trebati DVB-T2 u skorijoj budućnosti. Pa eto, zašto kupiti uređaj bez DVB-T2 kada već postoje uređaji s novijim standardom.

No sada, kada je ugašen stari signal, VIVAX DVB-T2 180H digitalni prijamnik postao je beskoristan. Ne rade mu ispravno čak ni HTV1, HTV2,… kanali. Garancija mu je istekla, naravno! Gdje je problem? Pa na njemu piše DVB-T2!

Opcijom skeniranja u potrazi za rješenjem našeg problema, prijamnik je pronašao nešto manje od stotinu kanala. Listajući uviđamo kako ih je većina kodirana. Pronašao se tu i EVO TV info kanal, pa smo nazvali Evo TV helpdesk ne bismo li saznali kako dekodirati te sve kanale. Od korisničke službe smo dobili odgovor kako je potrebno kupiti njihov prijamnik (od T-Hrvatskog Telekoma), a u suprotnome nam ne mogu pomoći. OK, vratimo se mi na ove kanale koje možemo gledati poput HTV1, HTV2, …

Ti kanali, naime, nemaju zvuk. Prošli smo postavke prijamnika te isprobali razne opcije postavki slike i zvuka. Mijenjali smo kabel tj. izlaz iz prijamnika sa HDMI na SCART. No ništa nije pomoglo.

 

IMG_20201111_143213.jpg

 

Zadnju nadu dao nam je gumb na daljinskom na kojem piše „LANG“ i na nekim drugim uređajima služi kako bi promijenili jezik kanala. Oni koji su imali ili još uvijek imaju satelitske receivere možda znaju o čemu pričamo. Nekim kanalima tako je moguće promijeniti zvuk pa tako možete odabrati želite li u filmu slušati engleski ili njemački jezik (za sinkronizirane kanale). Usput, kada već spominjemo takve opcije, u pra vremena na analognim satelitskim prijamnicima to se moglo napraviti promijenim audio frekvencije. Tek u novije, digitalno doba na daljinskom imamo gumb koji će posao odraditi brže i jednostavnije. Iz takvih i sličnih razloga težimo digitalizaciji svega. Iste opcije promijene audia imaju i oni koji korite Netflix ili slične servise za gledanje filmova, a ponekad se može pronaći i kod mozaika kanala. Mozaik je onaj kanal na kojem imamo pregled više njih istovremeno pa zvuk možete prebacivati s jednog na drugi, dok je slika svih istovremeno prikazana na ekranu.

 

IMG_20201111_143342.jpg

 

Dakle, pokušavamo promijeniti izvor zvuka pritiskom na tipku „LANG“ i uviđamo kako kanal koji nema zvuk posjeduje AAC kodek zvuka. Prebacujemo na neki drugi program koji je imao zvuk i pritiskom iste tipko otkrivamo kako je na tom kanalu riječ o MPEG audio kodeku.

 

IMG_20201111_152747.jpg

 

Pregledom knjižice koju smo dobili uz prijamnik, na stranicama s tehničkim specifikacijama uređaja pronalazimo redak koji kaže kako je od podržanih audio kodeka podržan samo MPEG.

Dakle ipak ćemo morati skoknuti do trgovine po drugi DVB-T2 prijamnik i nadati se da nećemo odabrati neki stari model kojeg bi mogla zadesiti ista sudbina.

Kada već kupujemo novi, potražiti ćemo model koji ima dva DVB-T2 prijamnika, tzv. dual DVB-T2 tuner ili se još navodi kao dvostruki prijamnik za gledanje televizije i istovremeno snimanje. Time smo si omogućili snimanje jednog kanala, na kojem je vestern, dok supruga gleda drugi kanal s ljubavnom komedijom.

Dakle, možemo podvući crtu i zaključiti kako imate li stariji DVB-T2 prijamnik i nemate zvuka, najvjerojatnije vaš receiver ne podržava AAC kodek za zvuk.

Ukoliko nemate više garanciju za taj proizvod, morati ćete nabaviti novi DVB-T2 prijamnik.

Ukoliko naiđete na kodirane programe te se među njima krije i info kanal, kao što se nama pokazao EVO TV info kanal, najvjerojatnije ih nećete moći dekodirati bez kupnje novog prijamnika i plaćanja pretplate, kako nam navode iz T-Hrvatskog Telekoma.

Ako i vi imate loših iskustava s prelaskom na novi TVB-T2 signal, možete baciti koji komentar na naš Facebook. 

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Što kada imam DVB-T2 prijamnik, a kanali mi ne rade? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.