Uhvatite svaki trenutak

Uhvatite svaki trenutak

Bez obzira na situaciju

Odgovor na pitanje što još možete staviti u akcijsku kameru došao je vrlo brzo i to u obliku cijele liste novih funkcija.

 

Dobra akcijska kamera atraktivan je dodatak svakom sportašu i avanturistu gdje god da ih nova avantura vodi. Njihov kompaktan dizajn i izdržljivost dokazali su se mnogobrojnim nevjerojatnim videima u zadnjih nekoliko godina, bilo da ih ispaljujete iz topa, zakvačite na dron ili se pak sami zaletite nizbrdo biciklom ili u kajaku.

Najbolji predstavnik ove kategorije svakako je GoPro sa svojom linijom proizvoda koji se svi svode na hvatanje najboljeg akcijskog kadra. Fokus je, naravno, na osnovnoj GoPro Hero Black kameri koja je upravo izašla sa svojom 11. verzijom i donosi vrlo zanimljive nove efekte i mogućnosti, pogotovo kada se spoji s mobilnom aplikacijom. Tajna naprednih mogućnosti svakako leži u novom 8:7 senzoru koji svojim gotovo pa kvadratnim dizajnom dobiva puno prostora za naprednu elektronsku stabilizaciju.

 

GoPRo_11-1.jpg

Senzor sada ima 27 megapiksela, a osim videa donosi i solidne opcije fotografije kao i naprednih mogućnosti noćnih snimki. No, krenimo od glavne funkcije, a to je svakako stabilizacija. Novi sustav stabilizacije, osim što je dorađen, sada može sam odrediti razinu potrebne stabilizacije i prilagoditi vidno polje. Kod trešnje sustava prilikom, recimo, offroad vožnje na motoru, video, naime, ima veći faktor croppanja kako bi se elektronskom stabilizacijom mogla umiriti slika. No, kod vožnje po cesti trešnja sustava puno je manje izražena, pa kamera automatski poveća kadar na senzoru koliko je moguće da se iskoristi maksimalan dio senzora, a i dalje može stabilizirati cijelu scenu.

Uz stabilizaciju, sustav sada donosi i integrirani Horizon Lock kao jednu od njihovih “digitalnih leća” koji je na prošlom modelu radio samo pomoću dodatne fizičke leće. Rad moda limitiran je na nešto niži fps od maksimuma (4K60, 5.3K30 ili 2,7K120 su podržani), no sustav zato zaključava horizont i drži ga ravnim bez obzira na to kako se kamera okretala. Sustav je nevjerojatan na prvu kada ga vidite, a još je nevjerojatnije kako sve zapravo funkcionira bez problema.

 

GoPro-11-2.jpg

 

Krenimo u avanturu

Mi smo se zaputili na Grmoščicu, brdo koje vrlo blizu centra Zagreba ima nekoliko atraktivnih downhill spustova s ugrađenim skakaonicama za bicikliste željne adrenalina, idealnim za isprobavanje nove akcijske kamere. Uz to, kraći dani znače i da smo snimali u nešto slabijim svjetlosnim uvjetima, što je kamera brzo i detektirala, no sve to bilo je idealno okruženje da vidimo što sve ova kamera može.

Imajmo na umu i da nova kamera snima u 10-bitnom modu s hvatanjem milijarde boja za preciznije editiranje videa u postu. Nekoliko spustova kasnije imali smo atraktivne snimke koje lagano možete prilagoditi aplikacijom. Ako snimate u 1:1 omjeru, jednom kada je snimanje gotovo lagano video možete prilagoditi standardnim vertikalnim ili horizontalnim omjerima ovisno o tome gdje ga želite uploadati. Sve to odvija se pomoću aplikacije na mobitelu koja nudi i druge opcije za editiranje. Kada kamera ima WiFi konekciju, video uratke može pohraniti u cloud ako ga postavite, a karticu obriše kako bi uvijek bila spremna za novo snimanje.

 

GoPRo_11-1-2.jpg

Naša mala avantura dokazala je nevjerojatnu jednostavnost korištenja kamere, a činjenica da je GoPro zadržao dimenzije kamere kao i podršku baterije od modela 10 i 9 znači da ćete ju moći koristiti sa svojim starim dodacima, ako upgradeate na verziju 11. Iako novi GoPro 11 dolazi s novim Enduro baterijama za dulji rad podržane su i starije baterije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Uhvatite svaki trenutak - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.