Sapphire Pulse Radeon RX 7700 XT

Sapphire Pulse Radeon RX 7700 XT

Bolja od konkurencije

Sapphireova Pulse verzija Radeona RX 7700 XT predstavlja vrlo brzu i relativno cjenovno pristupačnu karticu nove generacije. Osjetno je isplativija od glavnog konkurenta, Nvidijine RTX 4060 Ti, a pritom posjeduje i 12 GB videomemorije.


Sapphireova Pulse verzija Radeona RX 7700 XT zamišljena je kao cjenovno povoljna izvedba ove AMD-ove nove kartice. Poznato je kako je Radeon RX 7700 XT mlađi brat 7800 XT modela, s obzirom da su ove kartice temeljene na istom grafičkom procesoru Navi 32. Budući da je AMD - pomalo nezgodno - cjenovno pozicionirao 7700 XT kartice preblizu 7800 XT modelima, jeftinije izvedbe 7700 XT kartice poput ove Sapphireove bit će zapravo najzanimljivije potencijalnim kupcima.

Brza i tiha

Sapphire je već godinama jedan od glavnih AMD-ovih partnera i ovdje koristi već dobro znani i provjereni dizajn. Pulse verzija Radeona RX 7700 XT nam se vizualno jako dopala, s obzirom na minimalistički dizajn uz zgodne crvene naglaske. Kvaliteta izrade je također na vrlo dobroj razini. Ova je kartica relativno kompaktna, s obzirom na duljinu od 280 mm i debljinu od 52 mm. Opremljena je klasičnim rashladnim sustavom koji uključuje dva Sapphireova Angular Velocity ventilatora. Pokrov hladnjaka napravljen je od plastike, ali je stražnji poklopac od metala. Ovdje nema nekih posebnih dodataka poput RGB osvjetljenja.

Ono što je posebno zanimljivo je limit potrošnje s obzirom da je Sapphire ovu karticu ograničio na 230 W, što je nešto manje od nazivno specificiranih 245 W. Sapphire preporučuje 700 W napajanje, no smatramo da će vam za ovu karticu biti dovoljno i kakvo kvalitetno 650 W napajanje. Radni taktovi grafičkog procesora i memorije slijede nazivne specifikacije.

Sapphire je ovu karticu opremio s po dva moderna videopriključka, što znači kako posjeduje dva DisplayPort 2.1 priključka i dva HDMI 2.1 priključka. Nadalje, poput svih RDNA3 kartica, i 7700 XT se može pohvaliti najnaprednijim multimedijalnim mogućnostima uz podršku za kodiranje i dekodiranje AV1 sadržaja.

Ispod „haube“ ovdje nalazimo ponešto oslabljenu, no i dalje poprilično moćnu verziju grafičkog procesora Navi 32. U ovom slučaju govorimo o 54 računalne jedinice, 3.456 shaderska procesora, 96 ROP jedinica, 216 teksturnih jedinica i 54 Ray tracing jezgre. Ukoliko ovome pridružimo 12 GB videomemorije, koja s grafičkim čipom komunicira putem 192-bitne memorijske sabirnice, možemo zaključiti kako Radeon RX 7700 XT ima sasvim dovoljno snage za sve najnovije igre.

 

pulses.jpg

Sapphireova Pulse izvedba Radeona RX 7700 XT ističe se vrlo kompaktnim dimenzijama, dopadljivim dizajnom i adekvatnim hladnjakom koji omogućuje nadasve tih rad

 

12 GB videomemorije za nove igre

Doista, performanse su u praksi jako dobre. Ova je kartica namijenjena igračima koji žele iskoristiti mogućnosti monitora s velikom frekvencijom osvježavanja na 1.080p rezoluciji, a može itekako ponuditi odgovarajuće performanse i na sve popularnijoj 1.440p rezoluciji. Ray tracing performanse su također vrlo dobre, premda ne na razini konkurentskih Nvidijinih modela.

Moramo naglasiti kako je ova Sapphireova kartica vrlo tiha i ne zagrijava se previše. Zabilježili smo 62°C na rubnom i 80°C na najtoplijem dijelu čipa uz brzinu ventilatora od skromnih 1.250 okretaja. Potrošnja energije je prihvatljiva, iako veća od nekih Nvidijinih kartica iste klase.

Overclocking potencijal je također pristojan. Preporučamo limit potrošnje podignuti za maksimalnih 15% i potom smanjiti radni napon, te podignuti maksimalnu vrijednost radnog takta. Na ovaj način smo zabilježili overclock grafičkog procesora od nekih 250 MHz.

Ova Sapphireova verzija 7700 XT kartice se u trenutku pisanja ovog teksta prodaje po cijeni nešto većoj od 500 eura i smatramo da omogućuje vrlo dobar omjer cijene i performanse. Voljeli bismo, dakako, vidjeti cijene 7700 XT kartica ispod 500 eura. Međutim, i ovako je ovo vrlo dobra mainstream kartica nove generacije.

 

pulse.png

 

PREGLED MAINSTREAM GRAFIČKIH KARTICA: AMD vs. NVIDIA 2023.

TEST GRAFIČKIH: JE LI VELIČINA BITNA?

Donosimo vam pregled mainstream grafičkih kartica. U vidilab-u smo testirali šest mainstream kartica najnovije generacije iz amd-a i nvidije u nekoliko cjenovnih kategorija. Saznajte koliko se trenutno isplate mainstream kartice te koja je trenutačno najisplativija kupnja?

Više informacija

 • Model: Pulse Radeon RX 7700 XT
 • Ukupna ocjena: 3,6
 • Isplativost: Dobra
 • Dojam: Vrlo dobar
 • Proizvođač: Sapphire
 • Grafički procesor: Navi 32 XL, RDNA3, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
 • Mogućnosti: Vrlo dobre
 • Sučelje: PCI Express 4.0 x16
 • Dimenzije: 280 x 129 x 52,5 mm
 • Plus: vrlo dobar omjer cijene i performansi, odlične 1.080p performanse i vrlo dobre 1.440p performanse, solidne Ray tracing mogućnosti, 12 GB brze GDDR6 videomemorije, RDNA3 arhitektura, podrška za DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1, multimedijalne mogućnosti, tih rad, vrlo dobar overclocking potencijal
 • Minus: veća potrošnja energije u odnosu na Nvidijine kartice iste klase, premalo novosti u odnosu na prethodnu generaciju AMD-ovih kartica, još pomalo nedorađeni upravljački programi
 • Ustupitelj i cijena: AMD www.amd.com 519 €/ 3.915 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Pulse Radeon RX 7700 XT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Pulse Radeon RX 7700 XT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.