Silicon Power XS70 1 TB - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Silicon Power XS70 1 TB

Silicon Power XS70 1 TB

Elitna brzina

Iznimno brz PCIe 4.0 SSD druge generacije donosi vrhunske performanse i odlikuje se atraktivnim dizajnom s  vrlo korisnim aluminijskim hladnjakom. Kompatibilan je i s PS5, pa ga možete koristiti za povećanje prostora pohrane podataka najnovije Sonyjeve igraće konzole.

Prva generacija PCIe 4.0 SSD-ova zapravo nam je samo nagovijestila što je stvarno moguće kada moderne NVMe SSD-ove oslobodite ograničenja PCIe 3.0 sabirnice. Ovo je posve razumljivo s obzirom na to da je prva generacija PCIe 4.0 diskova koristila modificirane kontrolere nazivno razvijene za PCI 3.0 diskove i nije nam mogla pokazati puni potencijal PCI 4.0 SSD-ova.

 

Pomicanje granica

Sada se međutim u velikoj mjeri na tržištu pojavila druga generacije PCIe 4.0 SSD-ova s daleko naprednijim kontrolerima i nazivno osjetno većim brzinama čitanja i zapisivanja podataka. U drugu generacija ultrabrzih PCIe 4.0 SSD-ova spada i Silicon Powerova serija XS70.

Slicon Power unutar ove serije nudi iznimno brze SSD-ove s deklariranim brzinama do 7,3 GB/s kod sekvencijalnog čitanja. Dostupni su modeli kapaciteta od 1, 2 ili 4 TB. Mi smo imali priliku testirati verziju kapaciteta od 1 TB. Velika prednost druge generacija PCIe 4.0 SSD-ova svakako je i kompatibilnost s PlayStationom 5, tako da ih možete koristiti za nadogradnju dostupnog kapaciteta kod Sonyjeve najnovije igraće konzole.

Zanimljivo je kako se Silicon Power odlučio za aluminijski hladnjak koji prekriva i gornji i donji dio same pločice klasičnog M.2 2280 formata. Ovakvo rješenje međutim nije odabrano isključivo iz estetskih razloga. Poznato je kako se već prva generacija PCI 4.0 SSD-ova osjetno zagrijavala, a i druga generacija PCI 4.0 diskova svakako zahtjeva odgovarajući hladnjak za postizanje optimalnih performansi. Silicon Powerov XS70 za prijenos podataka koristi PCIe 4.0 x4 sučelje, a podržava i najnoviji 1.4 verziju NVMe protokola.

 

xs70 1TB

 

Što se tiče interne strukture, XS70 temelji se na najnovijem PCIe 4.0 Phisonovu kontroleru E18 koji podržava pristup memorijskim NAND flash čipovima putem osam kanala i koristi ARM-ove Cortex R5 procesorske jezgre. Kada govorimo o samim NAND flash čipovima, ovdje se koriste 3D NAND TLC čipovi, a ugrađenih 1 GB DDR4 memorije služi kao ultrabrzi cache.

Kako biste mogli na pravi način iskoristiti potencijal ovakvog PCI 4.0 x4 SSD, bit će vam potrebna novija hardverska platforma, odnosno matična ploča i procesor s podrškom za PCIe 4.0. Mi smo Silicon Powerov XS70 testirali na Z690 matičnoj ploči s Intelovim procesorom Core i5 12600K.

 

Superiorne performanse

Moramo napomenuti kako smo s ovim Silicon Powerovim SSD-om zabilježili izvrsne rezultate, bilo da je riječ o sintetičkim ili stvarnim testovima, poput kopiranja ili dekompresije podataka. Vidljiv je napredak po pitanju performansi u odnosu na prvu generaciju PCIe 4.0 SSD-ova. U sintetičkim testovima brzina sekvencijalnog čitanja je vrlo blizu 7 GB/s, što je doista impresivno. Ovaj je disk također iznimno brz prilikom kopiranja, odnosno zapisivanja podataka, kada može dosegnuti gotovo 4 GB/s.

 

crystalDisk xs70

U Crystal Disk Marku je Silicon Powerov SSD ostvario odlične rezultate, uz sekvencijalnu brzinu čitanja na granici od vrtoglavih 7 GB/s.

 

Sve skupa ga čini izvrsnim odabirom za sistemski boot disk ili pak disk na kojem ćete držati instalaciju igara ili videomaterijale.

Napomenimo također kako su dizajn i izvedba aluminijskog hladnjaka pun pogodak. Temperature su čak i prilikom dugotrajnog opterećenja u više nego prihvatljivim granicama, a nizak profil aluminijskog hladnjaka osigurava najbolju moguću kompatibilnost sa svim računalima, ali i PlayStationom 5.

Ostaje još pitanje cijene. Silicon Powerov XS70 u trenutku pisanja ovog teksta još nije dostupan na našem tržištu, a općenito su najnoviji PCIe 4.0 diskovi slabo dostupni kod nas. Nažalost ovaj je disk u Europi iz nekog razloga nešto skuplji, pa omjer cijene i kapaciteta nije najsretniji. Međutim nema sumnje kako je riječ o odličnoj izvedbi PCI 4.0 SSD-a najnovije generacije koji svakako možemo samo preporučiti.

 

Više informacija

  • Model: XS70
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Silicon Power
  • Format: M.2 2280
  • Kapacitet: 1 TB
  • Sučelje: PCIE 4.0 x4, NVMe 1.4
  • Vrsta flash memorijskih čipova: 3 NAND TLC
  • MTBF: 1.600.000 sati
  • Deklarirana brzina: čitanje do 7300 MB/s, zapisivanje do 6800 MB/s
  • Otpornost na vibracije/udarce: 1500G/0.5 ms
  • Dimenzije i masa: 80 × 24,6 × 10.8 mm, 33g
  • Plus: Dizajn, odlične performanse, kapacitet od 1 TB, integrirani aluminijski hladnjak, kompatibilnost s PS5
  • Minus: Omjer cijene i dostupnog kapaciteta nije najbolji
  • Ustupitelj i cijena: Silicon Power, www.silicon-power.com, Cijena: 1.361,00
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Silicon Power XS70 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Silicon Power XS70 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.