CoolerMaster MasterLiquid ML240P Mirage - 5.0 out of 5 based on 1 vote
CoolerMaster MasterLiquid ML240P Mirage

CoolerMaster MasterLiquid ML240P Mirage

Poboljšani model donosi važne nadogradnje

CoolerMaster u svom portfelju ima već solidan broj vodenih hlađenja različitih cijena i performansi. Novi ML240P Mirage sada stoji na vrhu te ponude.

Novi hladnjak od CoolerMastera dolazi s novim ventilatorima i novom pumpom. Proizvođači nemaju puno izbora kada govorimo o AiO sustavima te im kao jedini put poboljšanju preostaju bolji ventilatori ili malo bolji radijatori, ovisno o ciljanoj skupini korisnika.

Ako ne idu tim smjerom, dodavanje RGB rasvjete jedan je od sigurnih načina da se izbaci novi proizvod s višom cijenom.

 

ML240P Mirage ime dobiva po novom dizajnu vodene pumpe s kojom dolazi. Dno pumpe polirani je bakar koji sjeda na gotovo svaki procesor pod suncem, uključujući i Intelovu Extreme seriju procesora, kao i AMD-ov Threadripper.

Za njih se dobivaju i nastavci kojima se pričvršćuje, no o njima ćemo detaljnije malo kasnije. Druga strana bakrenog bloka ima sitne bakrene žljebove preko kojih prelazi voda, a služe za maksimiranje površine doticaja s vodom, a samim time i prijenosa toplinske energije na vodu.

Tu vodu na procesor tjera pumpa koja se nalazi direktno iznad njega. Sastoji se od propelera koji je obično sakriven u kućištu, no ovom prilikom ga je CoolerMaster stavio kao centralni dio sustava na RGB pozornicu.

ML240P Mirage 1

 

 

Nalazi se ispod plastičnog prozirnog pokrova oko kojega je prsten RGB LED-ica koje imaju veliki broj mogućnosti svijetljenja zahvaljujući kontroleru, ali i softveru. Svako krilo propelera je lagano reflektivno, te pod svjetlom RGB rasvjete proizvodi nekoliko atraktivnih efekata.

Softverski možete birati kako da izgledaju dok sustav radi. Motor je tih u radu te ni pri maksimalnoj brzini ne proizvodi neugodne zvukove.

Od CPU bloka do radijatora protežu se dvije cijevi koje mogu biti malo nezgodne za postavljanje, no zaštićene su dodatnim slojem najlonske mreže te neće predstavljati probleme. Spoj sa CPU blokom također je zakretljiv do neke mjere kako bi vam osigurao lakšu instalaciju i usmjeravanje cijevi.

Dovoljno su duge za postavljanje na krov ili prednju stranu kućišta.

 

Radijator je standardna priča za AiO hladnjake. Riječ je o dimenzijama koje podržavaju dva 120 mm ventilatora te iznose 277 x 120 x 27 mm. Debljina je također standardna, a širina će omogućiti postavljanje i u najnezgodnije prostore.

Radijator je aluminijski s tankim krilcima koja su složena primjetno rjeđe od NZXT ponude što znači da će imati malo lošije performanse, no radit će puno tiše jer se ventilatori ne moraju toliko mučiti. Ugrijana voda ulazi kroz jednu cijev i putuje tankim žljebovima po dužini jedne polovice radijatora.

ML240P Mirage 3

 

 

S druge strane se prebacuje na drugu polovicu te teče natrag na početnu stranu i van putem druge cijevi, natrag prema CPU bloku. Podržava instalaciju ventilatora s bilo koje strane nudeći i opciju push/pull konfiguracije sa četiri ventilatora.

Ako koristite ventilatore koji dolaze u setu, a niste sigurni kako ih okrenuti, kada gledamo performanse, smjer nije bitan. Bilo da guraju zrak u radijator ili ga vuku iz njega, razlike su zanemarive.

Naravno postoji limit koliko topline radijator može prenijeti na zrak te dodavanje više ventilatora neće uvelike promijeniti tu činjenicu, ali će sustav biti tiši pri sporijim okretajima i imat će bolje performanse.

 

Novi ventilatori

Sami ventilatori su novi u CoolerMasterovoj ponudi. Primijetit ćete vanjski prsten koji povezuje krilca ventilatora, a koji se ne viđa često u proizvodima. Razlog za to je zapravo vrlo logičan.

Naime, sve bržim okretanjem ventilatora, krilca se zbog otpora zraka fizički pigaju, što je razlog iz kojeg većina proizvođača ostavlja prostora između krilaca i ruba ventilatora.

 

Noctua je tek nedavno izbacila nove ventilatore koji koriste specijalne materijale kako bi krilca ostala u originalnom izdanju, te su tako smanjili taj razmak. No CoolerMaster koristi ovaj vanjski prsten i za savršeni balans ventilatora, što ima i primjetan učinak kod jednog drugog aspekta hladnjaka, bio on namjeran ili ne.

Naime, lagano možemo reći kako je ovaj AiO hladnjak bez sumnje najtiši u radu. Osim fizičkih napredaka, imamo i svjež dodatak RGB rasvjete unutar motora ventilatora. Nekoliko LED-ica osvjetljuje ventilatore dajući ugodne efekte bez ekstremnih svjetlina.

ML240P Mirage 2

 

Rasvjeta se može koristiti dodatnim kontrolerom koji dolazi sa sustavom AiO hladnjaka, a podržava i dodatne uređaje šapćući vam da odete potpuno u CoolerMaster smjeru.

Nadopunjuje ga i CoolerMasterov softver za kontrolu RGB rasvjete te ima atraktivno vizualno sučelje, a prepoznavanjem kontrolera možete dodavati proizvode instalirane u računalu te im određivati rasvjetu.

CoolerMaster ga je napravio potrebnim za uključivanje Mirage efekta vodene pumpe kako bi vas nagnao da ga preuzmete.

 

No dok nam se efekti rasvjete i novi ventilatori sviđaju, ima nekoliko negativnih strana. Najgori dio je sastavljanje.

Dok neki proizvođači zahtijevaju vrlo malo rada, bez obzira na Intel ili AMD sustav gdje, primjerice kod NZXT-a, trebate pričvrstiti samo jedan vijak na postojeće AMD hvataljke, CoolerMaster će vas odvesti u avanturu raskapanja svega oko procesora.

To podrazumijeva stavljanje dodatnih sitnica na backplate, zatim još nekoliko sitnica na backplate, pa onda sve to treba pričvrstiti na matičnu, zatim vijcima na CPU blok pričvrstiti držače, također ovisno o sistemu koji koristite, i na kraju sve to još jednom pričvrstiti maticama.

ML240P Mirage

 

 

Jasno, upute imaju minimalna objašnjenja za slaganje, a kompletni dijagram žica je na samo jednoj slici pa ga proučite prije spajanja jer nema šanse da pogodite na vlastitu ruku. Sigurni smo da postoji jednostavniji način za instalaciju sustava, a nadamo se i detaljnijim objašnjenjima u budućim proizvodima.

Performanse hladnjaka malo pate, no sporiji ventilatori i rjeđi radijator dali su puno tiši sustav po cijeni performansi. Jedini problem je vrlo visoka cijena sustava prema kojoj i bolji hladnjaci izgledaju povoljno.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za CoolerMaster MasterLiquid ML240P Mirage

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CoolerMaster MasterLiquid ML240P Mirage - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.