Chieftec GA-01B Apex

Chieftec GA-01B Apex

Novi poglavica među igračima

Moderan i funkcionalan dizajn, prostrana unutrašnjost i odgovarajuće RGB osvjetljenje čine ovo kućište vrlo isplativim i zanimljivim za mainstream gaming računala. Pritom omogućuje ugradnju većih E-ATX matičnih ploča, kao i najnovijih grafičkih kartica.

Chieftec je krajem protekle godine predstavio novu i zanimljivu seriju gaming kućišta pod nazivom Apex koja se prije svega odlikuje modernim dizajnom. S obzirom da je Chieftec kompanija s dugogodišnjom tradicijom na tržištu, očigledno su procijenili kako je vrijeme za osvježenje ponude u kategoriji mainstream gaming kućišta. Svoja kućišta pod nazivom Apex su predstavili u dvije varijante. Verzija koju smo mi testirali dolazi s ukupno četiri ARGB ventilatora i prednjom staklenom površinom, dok model Apex Air nema prednju staklenu površini niti ARGB ventilatore, te je više optimiziran za bolje hlađenje.

Prostrano i atraktivno

Testirani Apex dolazi s ukupno četiri RGB ventilatora i predstavlja vrlo atraktivno kućište. U svakom slučaju, Apex modeli predstavljaju zanimljiva mainstream gaming kućišta koja se ističu prilično prostranom unutrašnjošću. Zanimljivo je kako je Chieftec ovdje predvidio instalaciju i E-ATX matičnih ploča, kao i većih zračnih hladnjaka (175 mm), te duljih grafičkih kartica (do 400 mm). Samim time ovo kućište nudi sasvim dovoljno mjesta za ugradnju vrlo moćnih komponenti uz odgovarajuće hlađenje. U tom smislu Apex omogućuje ugradnju ukupno do 11 ventilatora, a odlikuje se i odličnom podrškom za ugradnju vodenih hlađenja. S prednje strane možete, primjerice, ugraditi vodeno hlađenje s radijatorom od 420 mm, dok s gornje strane stanu 240 ili 360 mm radijatori.

S prednje strane kućišta nalazimo ukupno tri ARGB ventilatora skrivena iza staklene površine, dok se još jedan 120 mm RGB ventilator nalazi sa stražnje strane. Vizualne efekte možete podešavati pomoću posebne tipke na samom kućištu, a dodatno ih je moguće uskladiti s drugim uređajima putem odgovarajućeg softvera za pripadajuću matičnu ploču.

Kućište posjeduje i staklenu bočnu stranicu s poprilično jedinstvenim načinom otvaranja. Naime, Chieftec je ugradio malenu zgodnu ručku koju možete sklopiti nakon zatvaranja bočne stranice tako da vam neće smetati. Prilično zgodno i praktično rješenje.

 

ChieftecAPEX.jpg

CHIEFTECOVO kućište APEX odlikuje se modernim dizajnom, vrlo funkcionalnom izvedbom i prostranom unutrašnjošću

 

Što se tiče same kvalitete izrade, Apex svakako ne zaostaje za drugim mainstream kućištima slične cijene. Kvaliteta korištenih materijala je na zavidnoj razini, a završna obrada vrlo dobra.

Vrlo pozitivnim bismo ocijenili i izvedbu, te dostupnost tipki i priključaka s gornje strane kućišta. Dostupne su tri tipke koje su namijenjene za uključivanje i ponovo pokretanje računala, te za prilagodbu osvjetljenja ventilatora. Osim toga nalazimo dva audio priključka, te ukupno tri USB priključka od kojih je jedan USB-C izvedbe s podrškom za USB 3.1. U svakom slučaju, ovakvu izvedbu tipki i USB priključaka bismo voljeli vidjeti kod svih mainstream gaming kućišta.

Isplativi mainstream gamer

Sama unutrašnjost omogućuje jednostavnu ugradnju uz odgovarajuće rješenje za što urednije provlačenje kabela. Nešto veće dimenzije omogućuju podršku za E-ATX matične ploče, te moderne grafičke kartice koju su često poprilične duljine, ali i debljine. Dodatne ventilatore možete jednostavno montirati s gornje i donje strane kućišta. Mišljenja smo kako ovo kućište ima dobar potencijal po pitanju hlađenja. Jedina zamjerka zapravo se odnosi na staklenu prednju površinu. Rupičasta (mesh) izvedba bila bi bolje rješenje po pitanju hlađenja. Međutim, Chieftec je ovdje svjesno napravio ovakav kompromis kako bi ovo kućište bilo vizualno atraktivnije u radu.

S obzirom na ukupnu cijenu od oko 100 eura, Chieftecovo Apex kućište nudi vrlo dobre mogućnosti i bez problema će udomiti neko moćnije najnovije gaming računalo. Svakako je više namijenjeno ljubiteljima RGB osvjetljenja, odnosno svima koji traže gaming kućište atraktivnog izgleda. Premda je konkurencija u ovom segmentu tržišta ogromna, možemo reći kako ovo Chieftecovo kućište svakako ima svoje mjesto i nudi dobre mogućnosti s obzirom na cijenu. Ukoliko vam pak RGB osvjetljenje nije toliko važno i želite još bolje hlađenje, model Apex Air bit će također vrlo dobar odabir.

 

tablicaCHIEftec.jpg

 

Više informacija

  • Model: GA-01B Apex
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Proizvođač: Chieftec
  • Dimenzije, težina: 495 x 465 x 230 mm, 8 kg
  • Podržane matične ploče: mini-ITX/ µATX /ATX/E-ATX
  • Hlađenje: 4x 120 mm ARGB (tri s prednje i jedan sa stražnje strane)
  • Plus: dizajn, omjer cijene i mogućnosti, vrlo dobra kvaliteta izrade, prostrana unutrašnjost, ukupno četiri RGB ventilatora, mogućnost ugradnje E-ATX ploče i grafičkih kartica duljine do 400 mm, odlična podrška za instalaciju vodenih hlađenja, efektno riješena ručkica za otvaranje staklene bočne stranice
  • Minus: nije osobito pogodno za vertikalnu instalaciju grafičke kartice, prednja stranica u mesh izvedbi bila bi bolje rješenje po pitanju hlađenja
  • Ustupitelj i cijena: Chieftec www.chieftec.eu 99,86 €
  • Max. visina hladnjaka: 175 mm
  • Max. dužina grafičke kartice: 400 mm
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Chieftec GA-01B Apex

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Chieftec GA-01B Apex - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.