VERTIV EDGE-1500IMT - 5.0 out of 5 based on 1 vote
VERTIV EDGE-1500IMT

VERTIV EDGE-1500IMT

Vertiv Edge UPS – uređaj za besprekidno napajanje

Jedna od najpametnijih investicija nadogradnje vašeg uredskog Desktop računala je da mu nabavite UPS (neprekidno napajanje)

Najčešći kvarovi desktop računala su oni nastali uslijed nestanka struje ili nasilnog gašenja računala dužim pritiskom gumba jer postoji opasnost da važni podaci ne budu spremljeni. Dok se malo što može napraviti kod onih korisnika koji kao naviku imaju potrebu gasiti računala na taj neobičan način, nestanak struje možemo riješiti nabavkom UPS-a. UPS tj. neprekidno napajanje osigurati će opskrbu vašeg jednog ili nekoliko računala električnom energijom u trenucima kada struja nestane uslijed kvarova ili održavanja električnih instalacija.

Vertiv Edge-1500IMT UPS će riješiti i one strujne izboje koji se najčešće dešavaju pri uključivanju struje i također mogu oštetiti hardver, a time onda i podatke na računalu. Napon el. mreže može pasti što će isto štetiti računalu, a taj pad napona može biti uzrokovan uključivanjem nekog većeg potrošača.

 

Bez naslova

Računalna aplikacija: UPS-a daje vam brz pregled stanja sustava, kao i pristup postavkama, a povezuje se putem USB sučelja

 

Struja može imati i šum koji nastaje zbog munja, nepravilnog rada nekog el. uređaja ili kvara trafo stanice koja vas opskrbljuje el. energijom. Drugim riječima, struja iz mreže nije konstantna već može varirati u naponu, ali i frekvenciji kod ozbiljnijih kvarova na mreži. Dok u gradu to nije često problem, napon na mreži izvan urbanog područja može pasti ispod optimalne vrijednosti kad je mreža opterećena što za rezultat potencijalno može oštetiti napajanje vašeg računalnog sustava.

 

VERTIV EDGE 1500IMT 1

 

Vertiv Edge-1500IMT UPS u tom slučaju može prebaciti izvor napajanja na sebe s vrlo stabilnim naponom, te vas o tome obavijestiti. Svi ti slučajevi nisu česti, no mogu poremetiti rad u napajanju vaših računala koja u najboljem slučaju prestaju raditi. Kod osjetljivijih i za posao kritičnih IT uređaja, zaštita od takvih slučaja je na tržištu upravo u obliku UPS-a, što nas dovodi do novog modela Vertiva.

 

Čuvar vašeg rada

Vertiv Edge-1500IMT UPS može vas riješiti muka uslijed nastanka bilo kojeg od navedenih problema. Dio je Edge ponude od Vertiva koji su namijenjeni edge data centrima te osiguravanju rada kritičnih dijelova infrastrukture. Dolaze u različitim formatima, postoji rack verzija i naš testni primjer Tower verzije UPS-a. Riječ je o uređaju koji ima baterije u koje može pohraniti 9 Ah električne energije što je dostatno za 6 minuta rada pri punom opterećenju UPS-a od 1.350 W.

 

VERTIV EDGE 1500IMT 1 2

Kada struje nestane: pali se alarm, a uključuju se baterije UPS-a. Na zaslonu vidite preostalo vrijeme i opterećenje

 

 

Koristite li samo 20% tj. 270 W, UPS će vas moći opskrbiti 49 minuta. Opremljen je sa 6 utičnica tipa IEC 60320 C13 kakva imaju računala. Utičnice mogu biti konfigurirane da daju napon od 200, 208, 220, 230 ili 240 volti pri frekvenciji od 50 ili 60 Hz. Mi koristimo 230 V pri 50 Hz, no UPS možete ostaviti na automatskim postavkama za koje ćete biti upitani pri paljenju UPS-a. S faktorom iskoristivosti od 0,9 odlikuje se visokom efikasnošću, pa se izgubi malo energije baterije.

Baterije u njemu su “hot-swappable”, to jest jednom kada dođe vrijeme da ih se zamijeni, sustav se uopće ne treba gasiti, već se baterije mogu zamijeniti za vrijeme rada.

 

Hlađenje i alarm

Dok UPS može izdržati relativno visoke radne temperature, ima vlastito hlađenje koje naravno neće biti čujno u serverskoj sobi, no ako ga koristite za home office, biti će glasnije od računala jednom kada se na njega prebaci napajanje.

 

VERTIV EDGE 1500IMT 1 3

Normalan rad: Dok el. energija dolazi iz mreže, UPS istovremeno može puniti bateriju i ispravljati napon na izlazima

 

Osim ventilatora, ima i vlastiti alarm kako biste znali da je došlo do prekida napajanja iz mreže. Ako je potrebno, na njega se može dodati još eksternih baterija za dulji rad u slučaju prekida napajanja. Naravno, baterije se također pokušavaju maksimalno zaštiti s opcijom da se UPS gasi na oko 50% kapaciteta, kao i zaštitom od “dubokog pražnjenja”, kako bi baterije imale višegodišnji životni vijek.

Vertiv Edge-1500IMT UPS se kontrolira putem računala na koje je spojen USB konekcijom, ili putem zaslona u boji s prednje strane. Na samom UPS-u možete saznati detaljne informacije o el. energiji na mreži, kao i o energiji koja se šalje prema potrošaču. UPS će vam u svakom trenutku izbaciti i potrošnju povezanih uređaja sa postotkom snage koju može ispostaviti, kao i projicirano vrijeme rada. Tako da ukoliko uređaji konstantno troše 40% ukupne snage UPS-a, možete znati koliko dugo će ih moći napajati u slučaju nestanka energije iz mreže.

 

VERTIV EDGE 1500IMT 1 4

Status: Sve detalje možete vidjeti na samom UPS-u zahvaljujući detaljnom izborniku

 

Kada pričamo o fizičkim specifikacijama, riječ je o tower UPS-u s crnim metalnim kućištem i plastičnom prednjom maskom koja ima otvor za hlađenje na donjem dijelu te TN zaslon u boji sa detaljnim informacijama o statusu sustava. Ispod zaslona su četiri gumba za kontrolu i prolaz kroz sustav. Dimenzije su 22 x 14,5 x 37 cm, te 20 kilograma. Sa stražnje strane imamo već spomenutih šest utičnica. Tri su obojane bijelo i limitirane su da rade do 50% kapaciteta UPS-a, a služe za manje kritične komponente. Crni izlazi namijenjeni su uređajima koji će raditi dok god UPS ima energije.

 

Uspješno položio testove

Mi smo naravno napravili i test sustava, spojivši na njega high-end računalo, te pokrenuli PCMark 10 Extended benchmark koji ima sve od simulacije videopoziva, uredskog i kućnog rada, do gaminga.

Sustav je zajedno s monitorom trošio od 70 do 110 W u prosjeku, dok su 3D vizualizacija kao i gaming simulacija podigli potrošnju do 300 W snage u kraćim segmentima s do 25% ukupne snage UPS-a, prema njegovom zaslonu. Benchmark se odvrtio nekih četiri puta za vrijeme rada UPS-a, a ukupno vrijeme rada iznosilo je 98 minuta.

 

VERTIV EDGE 1500IMT 1 5

Dodatne postavke: izlaza UPS-a mogu se kalibrirati ovisno o uređajima koji su na njih povezani, kao i njihovim prioritetima

 

Nakon toga uslijedilo je punjenje prazne baterije koje je trajalo četiri i pol sata. UPS iz mreže troši oko 100 W snage za vrijeme punjenja, a najdulje traje punjenje zadnjih 15% čime se osigurava dugi životni vijek.

Bitno je naglasiti kako se radi o “Line-interactive” izvedbi UPS-a koji može ispravljati neujednačeni ulazni napon bez da troši bateriju i time produžuje životni vijek baterija. Druga bitna značajka je u mogućnosti pretvaranja izlaznog napona baterije u pravilnu sinusoidu bez naglih prebacivanja voltaže kako bi i osjetljiva elektronika mogla nastaviti raditi bez oštećenja.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za VERTIV EDGE-1500IMT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VERTIV EDGE-1500IMT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.