Test Apple MacBook Pro M1- stiže li nova ARM revolucija?

Test Apple MacBook Pro M1- stiže li nova ARM revolucija?

Bolji od Intela?

Jasna granica u mogućnostima ARM i x86 arhitektura postala je vrlo mutna u onom trenutku kada je Apple svijetu predstavio svoj novi M1 čip.

Priča kreće dosta godina unazad, dok je Apple još uvijek outsourceao svoje čipove za iPhone mobitele. Problemi s performansama počeli su se javljati te se nezadovoljstvo osjećalo i u recenzijama. Jedne godine, Apple je jednostavno prekinuo s outsourcanjem, jednom kada su skupili dovoljno vlastitih tehnologija i intelekta, te proizveli svoj prvi čip baziran na ARM arhitekturi. Bio je to toliki skok u performansama da ih ostatak konkurencije više nije uspio sustići, već mogu samo kopirati njihove taktike.

MacBook Pro M1 2

Kako su procesori postajali sve moćniji, jednostavno su postali bolji od potrebe koju sam iPhone ima u smislu performansi. Tada se počelo šuškati da bi Apple svoje ARM čipove mogao staviti u više od samo tableta i mobitela. Tablet s A12X već je sam po sebi otvorio nove mogućnosti, no sam razvoj naprednijeg softvera ipak je trebalo pričekati sa slavnim “punim Photoshopom na tabletu”. Kako se konačan datum približavao, polako su kretale i teorije zavjere kada se otkrilo, primjerice, da hladnjak od procesora na zadnjem MacBook Air laptopu ne dotiče sam procesor, čineći ga beskorisnim za hlađenje. Tada su se vrtjele teorije kako Apple namjerno “throttla” Intelov procesor ili su laptop unaprijed dizajnirali za nadolazeći vlastiti procesor. Malo po malo šuškanja su bila sve glasnija sve dok, napokon, krajem 2020., Apple predstavlja novi M1 čip, pojačanu i nadograđenu verziju njihovog standardnog čipa za mobitele. Glavna razlika je, naravno, u snazi i broju jezgri, koje sada kada su oslobođene termalnih i energetskih ograničenja uistinu mogu pokazati svoje zube.

MacBook Pro M1 3

No, pogledajmo prvo ostale specifikacije MacBooka Pro, koje su mahom ostale jednake kao i na starijoj Intelovoj verziji. Krenimo od samog zaslona, koji ima 13,3 inčnu dijagonalu s IPS LED zaslonom rezolucije 2560 x 1600 piksela. Zaslon, tako, ima omjere stranica od 16:10, koji se ponovno vraćaju i u druge brendove. Smatramo da, dok je 16:9 omjer bolji za gledanje videa, veća vertikalna površina bolja je za doslovno sve druge slučajeve jer daje veći prostor na korištenje, pogotovo kod gledanja dokumenata i web stranica.

S obzirom na dijagonalu, zasloni imaju idealnu rezoluciju na ovim laptopima koja nije niti previše naporna za sustav, a istovremeno daje vrhunsku oštrinu. Ponovno, drugi proizvođači ovdje i dalje kasne. Zaslon ima maksimalnu svjetlinu od 500 nitsa te je tvornički kalibriran za prikaz DCI-P3 boja koje pokrivaju veći spektar od standardnog sRGB-a. Imajte na umu da Apple nudi i TrueTone tehnologiju za prilagodbu boja kako bi se dobio realističniji izgled, no zaslon tako gubi na maksimalnoj svjetlini. Kako se radi o refreshu hardvera, vanjsko kućište ostalo je isto kao i do sada te već malo pokazuje svoje godine. Naime, rubovi oko zaslona zamjetno su deblji od konkurencije u ovom cjenovnom razredu. Unutarnji rubovi oko zaslona prekriveni su crnom plastikom te se na vrhu nalazi jedna kamera za videokomunikaciju sa 720p rezolucijom.

Ostatak kućišta napravljen je od aluminija (koji, napominju, može biti recikliran) te ima prepoznatljiv dizajn kao da je cijela stvar napravljena od jednog komada metala. Dno laptopa nema nikakve izreze, već se hlađenje odvija kroz dvije rešetke sa stražnje strane donjeg kućišta, odmah iza šarke od monitora. Ventilator izbacuje zrak kroz radijator te tako hladi procesor, a vuče ga skroz s druge strane te tako istovremeno svjež zrak prolazi preko ostatka hardvera prema samom ventilatoru za optimalno hlađenje.

MacBook Pro M1 5Od bitnih vanjskih dijelova ostali su nam još touchpad i tipkovnica. Ogroman touchpad simbol je Appleovih laptopa te će apsolutno svatko biti zadovoljan njegovim korištenjem. Tipkovnica je donedavno imala nešto drugačiju priču, jer je Apple dugo gurao vlastite “Butterfly” switcheve koji su često zapinjali i imali inferiorno iskustvo u usporedbi s konkurencijom. No, napokon koriste standardne switcheve kao i ostatak industrije koji rezultiraju ugodnim tipkanjem, a osiguravaju dug radni vijek tipkovnice.

Pogledajmo sami M1 čip

Dakle, radi se o čipu baziranom na ARM arhitekturi, koju je, naravno, Apple prilagodio svojim potrebama. Oslobođen limita manjih uređaja te ojačan dodatnim jezgrama, sustav daje impresivne performanse. No, krenimo redom. Laptop dolazi s 8 ili 16 GB RAM memorije te možete birati od 128 do 2000 GB interne pohrane. Izvana dobivate dva Thunderbolt USB C utora.

M1 SoC tako ima 8 jezgri koje se dijele na one fokusirane na performanse te one koje štede energiju za obavljanje pozadinskih zadataka. No, kada je to potrebno, svih 8 jezgri može obavljati isti zadatak kako bi bio brže riješen. Apple je na najavi najavio ovaj procesor kao jedan od najjačih na svijetu, tvrdnju koju su brzo prepravili u najjači low-power procesor te koja uistinu je istinita. Naime, s energijom koju ovaj procesor treba on proizvodi rezultate kakve ste mogli očekivati od najboljih desktop procesora prije svega nekoliko generacija. A ne govorimo o 45 W procesoru, već o procesoru za thin-and-light segment. Zamjenom Intelovog procesora, M1 laptop dobio je i duplo duže prosječno trajanje baterije, s 10 na čak 20 sati surfanja ili gledanja filmova, naravno, ovisno o svjetlini zaslona.

MacBook Pro M1 4

Imajte na umu da se procesor i dalje zagrije na pristojnih 95 stupnjeva jednom kada ga pritisnete, no laptop ostaje vrlo tih i u tim situacijama. Dobro, znači imaju ARM procesor iznimno visokih performansi. No, to nije cijela priča, jer bi u tom slučaju imali samo jak tablet s tipkovnicom. Naime, s laptopom je izbačena i Rosetta 2, svojevrstan emulator za x86-bazirane programe, kako bi se mogli vrtjeti na ARM arhitekturi. Upravo je ovaj detalj bio ključan u smislu hoće li laptop biti revolucionaran ili samo “još jedan pokušaj”. Rezultat? Performanse su naprosto očarale kompletnu zajednicu s vrhunskom optimizacijom rada gdje se gubi oko 30 % performansi s prevođenjem programa preko Rosette, što je naprosto ogroman skok unaprijed s obzirom na to da konkurencija nema niti blizu toliko uspješne rezultate. Na klasičan Appleov način, svi programi jednostavno funkcioniraju, bez previše upozorenja i prepreka. Mi smo odvrtjeli nekoliko benchmarka na čije smo performanse već navikli te s obzirom na sve činjenice vjerujemo kako je ovo definitivno velik skok unaprijed za Apple, ali i ostatak industrije, koji je definitivno počeo preispitivati svoja uvjerenja. M1 MacBook podržava, tako, sve Appleove iPhone aplikacije, sve tablet aplikacije, kao i sve aplikacije za standardni iOS, što ga čini uistinu svestranim. Naravno, upravljanje mobilnim aplikacijama je malo zeznuto ako imaju podršku samo za touchscreen, no sve funkcionira kako bi trebalo. Jedva čekamo vidjeti drugu generaciju kao i potencijalni povratak ogromnih generacijskih napredaka.

Više informacija

  • Model: MacBook Pro 133'' M1
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Procesor: Apple M1
  • Memorija: 8 GB
  • Grafički sustav: 8-jezgreni GPU
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD
  • Zaslon: 13,3'' QHD, 2560 x 1600 piksela
  • Mreže: WiFi 6, Bluetooth 5
  • Priključci: 2x Thunderbolt 5
  • Sučelja: 2x Type C
  • OS: MacOS Big Sur
  • Dimenzije i masa: 30,41 x 21,24 x 1,56 cm / 1,4 kg
  • Plus: Novi sustav nudi vrhunske performanse uz daleko manju potrošnju od konkurentskih low-power čipova.
  • Minus: Osvježen je samo hardver, dok vanjski izgled zaostaje, pogotovo kada vidite Appleov 16” MacBook Pro.
  • Ustupitelj i cijena:

    iStyle, www.istyle.hr

    12.820,00 kuna

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test Apple MacBook Pro M1- stiže li nova ARM revolucija?

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test Apple MacBook Pro M1- stiže li nova ARM revolucija? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.