Je li vrijeme za novi laptop?

Je li vrijeme za novi laptop?

Pozdrav, Vidijevci!

Vaša sam čitateljica dugi niz godina. Sada sam naišla na problem te se nadam da mi možete uputiti neki savjet.

Imam sada već nekoliko godina stari laptop Lenovo Ideapad c340-15IIL i odnedavno mi na njemu ne radi kamera. Lampica pored kamere svijetli kao da radi, a Windowsi ne pokazuju sliku nego vidim samo ikonicu prekriženog fotoaparata.

Sve sam pokušala, barem tako mislim. Otišla sam na Windows Update i potražila zadnja ažuriranja. Nije pomoglo.

Skinula sam i Driver Manager aplikaciju za updateanje drivera, no izgleda da nije besplatna jer me traže registraciju.

Otišla sam i na Upravitelj uređaja te pokrenula Ažuriranje upravljačkog programa. No niti to nije pomoglo.

Zatim sam otišla na Lenovo web stranice preuzeti driver kamere
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/ideapad-c-series-laptops/c340-15iil

Niti on nije pomogao.

Ostaje mi još samo kompletno reinstalirati Windowse, no to će mi oduzeti puno vremena radi programa i drugoga što mi je godinama služilo na laptopu, pa bih izbjegla ukoliko je moguće.

Je li vrijeme za novi laptop?

P.S. Vaši tekstovi su mi dosta korisni, posebno oni o održavanju starih laptopa, ali bih voljela čitati više o novim gadgetima.

Srdačan pozdrav,
Martina, Velika Gorica

 

Pozdrav Martina,

Kada se dogodi da neki uređaj prestane iznenada raditi, prvi korak bi bio vratiti stari driver na način da odete u „Upravitelj uređaja“ te desnim klikom miša kliknete na kameru, ili drugi uređaj koji ne radi, zatim kliknete na „Svojstva“. U novootvorenom prozoru kliknite na tab „Upravljački program“ te sada pokušate kliknuti na gumb „Vrati prijašnji upravljački program“. Nakon toga bi trebalo restartati računalo i kamera bi trebala raditi.

No kod vas to neće pomoći jer ste u međuvremenu pokušali instalirati mnoge drivere, pa vraćanje starog zapravo neće vratiti onaj koji je ranije radio.

Srećom, u redakciji imamo neke Lenovo laptope. Na našim primjercima postoji mapa c:/Drivers u kojoj se nalaze driveri koje smo instalirali davnih dana kada smo ih prvi put pokrenuli. Moguće je da i vaš laptop ima te prve drivere na disku.

Potražite driver kamere i instalirajte ga. No možda će prije instalacije tog drivera biti potrebno deinstalirati novije instalirane drivere. To možete gumbom koji se nalazi ispod gumba „Vrati prijašnji upravljački program“, a piše „Deinstaliraj uređaj“, ili jednostavnije desnim klikom na ime uređaja, pa odabirom opcije za deinstalaciju.

Nadam se da će to pomoći, no ukoliko nije, pokušajte instalirati „Lenovo Desktop Vintage“ aplikaciju koja će pokušati pronaći drivere koji nedostaju. Prije pokretanja spomenute aplikacije bilo bi dobro deinstalirati drivere koji ne rade kako se Lenovo Desktop Vintage ne bi zbunio misleći da ima instalirani driver.

Ukoliko niti to ne pomogne, pokušajte ponovno proći sve korake deinstalacije i instalacije drivera, no nakon svakog koraka restartajte Windowse. U nekim slučajevima baš taj restart čini bitnu razliku kada se radi o instalaciji drivera.

Nadam se da smo pomogli te da nećete morati trošiti vrijeme na kompletno formatiranje diska i instalaciju Windowsa od nule ili još gore, kupovati novi laptop. Ne pomogne li ništa od spomenutog, možda mobitel možete iskoristiti kao zamjensku kameru za laptop uz upute na linku https://vidilab.com/how-to/vidilab-doktor/4997-mobitel-kao-web-kamera.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.