HP 15s-eq3040nm

HP 15s-eq3040nm

Obaramo rekorde

Ovaj laptop došao je s osvježenim AMD mobilnim procesorom koji je jednostavno pomeo ostale na testu, no to nije kraj priče

Izvana, ovaj laptop isti je kao i svi ostali od HP-a za našu cjenovnu kategoriju. Siva matirana boja s plastične vanjske strane i brušeni sivi dizajn oko tipkovnice, također plastičan. Od ostatka ponude odvaja ga novi procesor koji za traženu cijenu ima odlične performanse. Po šifri modela već se može zaključiti da se radi o 15,6-inčnom laptopu, a zaslon ima solidnu FullHD rezoluciju kao i visoku svjetlinu za rad u svim uvjetima. Tu je i najveća mana laptopa, a to je činjenica da koristi prastaru TN tehnologiju zaslona s užasnim kutovima gledanja koji vidljivo kvare prikazanu boju, a gledanjem u zaslon direktno, primijetit ćete loš kontrast, pa elementi sličnih boja znaju nestati. Ovakvi zasloni nisu za one koji laptope žele za gledanje multimedije ili bilo kakav grafički rad.

 

HP-15s-eq3040nm--PRVA-CROP.gif

Pobjednik u performansama: U ovom cjenovnom rangu danas možete imati odlične performanse, nedostaje još samo IPS zaslon

 

Osim ekrana, ostatak hardvera je vrlo dobar s 8 GB brze DDR4 radne memorije koja je nadogradiva, 512 GB NVME SSD pohrane i baterijom koja je jedna od najboljih na testu po trajanju jednog punjenja. Dugo trajanje baterije ponovno je postigao AMD-ov sustav jer je baterija ista na svim HP laptopima na testu. Procesor o kojem pričamo je AMD Ryzen 5625U koji ima TDP od 15 W te lagano može konkurirati kao vrlo dobar mobilni procesor jer se radi o refreshu dizajniranom da konkurira modernim Intelovim mobilnim procesorima.

 

Naša verzija laptopa dolazi bez OS-a (FreeDOS). Stoga ćete na 8 GB USB morati staviti instalaciju Windowsa 11 koju možete lagano preuzeti s njihove službene stranice, pa tijekom instalacije odaberite da nemate ključ proizvoda. I dalje trebate postaviti Microsoft račun za završetak instalacije, no korištenjem ove besplatne verzije Windowsa nećete biti funkcionalno zakinuti, a originalan ključ možete nabaviti i kasnije. Nikako nemojte skidati modificirane Windowse trećih strana. Jednom kada prođete kroz “Out Of Box Experience” od Windowsa, idealno je laptop povezati s internetom i odmah ga pustiti da updatea sve što treba. Windows Update uglavnom ima sve nove drivere za HP, pa nije potrebno tražiti po webu, osim ako naletite na probleme. Mi bismo savjetovali da svakako instalirate odvojeno drivere za AMD čipset s AMD stranica, tamo samo odaberite model procesora koji koristite i pratite instalaciju. Ovo će osigurati stabilan rad sustava kakav očekujemo. Ako imate grafičkih problema možete instalirati i AMD-ov grafički driver, no mi nismo primijetili razlike u performansama. Kao i uvijek, kod svježe instalacije Windowsa svakako preporučujemo instalaciju svih Visual C++ redistribucijskih paketa koji se na webu mogu naći kao all-in-one rješenja, a nakon toga i DirectX paket kako bi spremni krenuli u višegodišnje druženje s novim sustavom.

Kako smo spomenuli, ovaj laptop ima najjači sustav na testu s AMD-ovim procesorom koji vam nudi 6 jezgri s 12 threada kao i impresivnu integriranu grafiku s kojom možete igrati brojne jednostavnije igre bez ikakvih problema. Pri punoj snazi ventilator će se primjetno čuti, a temperatura izlaza hlađenja na testu doseže 50°C, no smješten je tako da nećete osjetiti većinu topline, a tipkovnica se zagrijala na tridesetak stupnjeva što je jedva toplo na dodir. Tipkovnica ima solidne velike tipke s dovoljnim razmakom da nismo imali pritiske duplih gumba, a na raspolaganju imate full-size tipkovnicu s laserski ugraviranim slovima koja neće izblijedjeti s vremenom.

 

HP-15s-eq3040nm--TERMALNA.gif

  Visoka temperatura: rezultat je procesora visokih performansi, no tipkovnica vam se neće previše grijati

 

Usto dobivamo i domaće znakove, pa nema zabune. Iznad tipkovnice su stereo zvučnici okrenuti direktno prema vama, pa je zvuk generalno iznad konkurencije jer su zvukovi jasni. Unatoč tomu nemojte previše očekivati od njih. Ispod tipkovnice je standardan touchpad umjerene veličine koji podržava sve Windows geste i nije ga problem koristiti. Na rubovima laptopa dobivamo dva klasična USB-A porta i jedan USB-C, a svi podržavaju USB 3.2 Gen 1 brzine. Tu je i utor čitača memorijskih kartica koji je, nažalost, prilično spor, no pojedincima će svakako koristiti. Imate i audio izlaz te HDMI utor za brzo povezivanje s eksternim monitorom. Uz laptop dobivate malen 45 W punjač koji ima valjkasti utor na vrhu lijeve strane laptopa te će mu trebati vremena da bateriju napuni.

 

HP-15s-eq3040nm--BOCNA-CROP.gif

  Svestran: Laptop dolazi sa svim konektorima koji vam trebaju za moderan ured

 

Jenom kada laptop otvorimo, nailazimo na modernsetup. Napominjemo da budete iznimno oprezni s otvaranjem ovih HP laptopa jer se moraju otvarati s gornje strane, pa svako oštećenje plastike ostaje vrlo primjetno. Ispod poklopca imamo moderniji sustav hlađenja s velikim heatspreaderom preko procesora i kratkom toplovodnom cijevi do samog radijatora. Pored procesora su dva puna SO-DIMM utora za DDR4 memoriju brzine do 3200 MHz. Jedan je zauzet ovom brzom memorijom, a dodavanjem drugog uključit ćete dual-channel način rada memorije koji će značajno poboljšati rad procesora u svim zadacima. U prosjeku sa 2x 8 GB memorije, procesor je brži 20%, a u GPU zadacima bolji je za impresivnih 60%, pa savjetujemo da svakako s vremenom nadogradite radnu memoriju. Osim nje, lagano je nadograditi i SSD pohranu zamjenom diska, kao i WiFi karticu s obzirom na relativno niske performanse one koja je instalirana.

 

HP_15s-eq3040nm-1.jpg

  Da je malo veća: Baterija kao i kod ostalih modela koristi tri ćelije, no da se iskoristilo malo više slobodnog prostora, trajanje jednog punjenja bilo bi uistinu impresivno

 

HP_15s-eq3040nm-2.jpg

  Spreman za sve: Isti dizajn hladnjaka koristi se za AMD i Intel procesore te bez problema rješava sve izazove i kod zahtjevnijih korisnika

 

Istaknimo i da smo instalacijom 16 GB memorije postigli rekord u PCMark 10 Extended testu za ovaj procesor što pokazuje da HP ima odličan sustav hlađenja i ne limitira procesor ni na koji način.

 

HP_15s-eq3040nm__SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: HP 15s eq3040nm
  • Ukupna ocjena: 4,32
  • Performanse: 5,00
  • Ekran: 1920 x 1080 TN
  • Opremljenost: 4,00
  • Performanse baterije: 4,98
  • Procesor: AMD Ryzen 5625U (15 W)
  • Memorija: 8 GB DDR4 @ 3200 MHz
  • Grafički sustav: Radeon Vega 7 (Cezanne)
  • Priključci: 2x USB-A, USB-C, HDMI, audio, SD čitač kartica
  • OS: Nema
  • Baterija: 4224 / 3209 / 5048
  • Dimenzije i masa: 358,5 x 242 x 17,9 mm, 1,7 kg
  • Ustupitelj i cijena: HP, 499 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP 15s-eq3040nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP 15s-eq3040nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.