Lenovo IdeaPad 3 15IAU7

Lenovo IdeaPad 3 15IAU7

Kompletan paket

Vjerujemo da je Lenovo ovaj model opremio kao odličnog konkurenta svima u cjenovnoj kategoriji jer ima feature koje nismo vidjeli kod ostalih, iako je dizajn kućišta očito recikliran

Kada slažemo listu idealne konfiguracije laptopa, tu se nađe i velik dio stvari koje zapravo nemaju veze sa samim performansama, a koje korisnicima puno znače. Je li to gumb za paljenje odvojen od ostalih tipki na tipkovnici kako ga ne bi slučajno pritisnuli, ili pak pozadinsko osvjetljenje same tipkovnice? Možda i fizičko gašenje kamere za one koji idu korak dalje kada pričamo o privatnosti, kako ne bi morali lijepiti papiriće na laptop. Sve su to detalji koji se često zaobiđu u budžet laptopima, no Lenovo ih je sve uključio u ovaj model.

 

Lenovo-IdeaPad-3-15IAU7--PRVA-CROP.gif

Zaokružen uređaj: Lenovo je na našem testu imao najbolje optimizran laptop sa solidnim komponentama u svakom segmentu

 

Tako IdeaPad 3 koji imamo na testu donosi brojne stvari koje su nas ugodno iznenadile, pogotovo jer ih konkurencija ne implementira u svoje modele. Počnimo tako s vanjskim detaljima laptopa. Plastične je konstrukcije, tamno sive boje, a izvana i iznutra drži motiv brušenog metala. Za otvaranje ima malu izbočinu na sredini iznad zaslona gdje se nalazi i kamera koja se fizički može prekriti plastičnim zatvaračem za dodatnu privatnost. Rubovi zaslona su zadovoljavajuće tanki te cijelom sustavu daju moderan izgled. Detalj koji tipkovnicu odvaja od ostatka na testu svakako je pozadinsko osvjetljenje za koje niti ne znate koliko pomaže dok ga jednom nemate na tipkovnici. Njegovo korištenje, s druge strane, osjetno troši bateriju, pa se i samo na laptopu brzo gasi, a sami bismo ga isključivali danju ako radimo na bateriji. Tipkovnica je kao i kod ostalih full-size, sa numpadom na desnoj strani, a ima urezane domaće znakove koji neće izblijedjeti. Zvučnici su s lijeve i s desne donje strane laptopa te usmjereni prema stolu što im malo oduzima od čistoće zvuka, no u kućištu su suspendirani na malim gumama kako bi se apsorbiralo prekomjerno vibriranje kod glasnog puštanja multimedije. Stranice laptopa imaju tri USB 3.2 Gen 1 utora, od kojih su dva klasična USB-A i jedan USB-C koji uz podatke možete povezati na monitor, kao i puniti laptop izvorom treće strane. Imate i HDMI izlaz za povezivanje monitora, a moramo istaknuti da je čitač SD kartica moderna verzija koja jedina na testu nudi solidne performanse sa čak 95 MB/s (760 Mb/s) download. Uz laptop dobivate i 65 W punjač koji laptop napuni najbrže od ponuđenih na testu.

 

Lenovo-IdeaPad-3-15IAU7--BOCNA-CROP.gif

  Brza konekcija: Na ovom laptopu sve je brzo, od čitača SD kartica do WiFi čipa

 

Od samih specifikacija, zaslon ima 15,6” sa FullHD rezolucijom i IPS tehnologijom s mid-range osvjetljenjem koje je najbolje kada se gleda direktno u zaslon, no gledanje iz kuta barem zadržava vjernost prikazanih boja. Procesor je Intelov novi model, pogotovo za našu regiju kao i cjenovni rang, a riječ je o 12. generaciji procesora, Core i3 1215U. Posebnost procesora je da donosi P i E (Low Power) jezgre zajedno na jednom čipu i tako povećava višejezgrene performanse, a sporije jezgre mogu u pozadini obavljati zadatke nižeg prioriteta, dok glavne jezgre obavljaju hitnije zadatke. Procesor može povući i preko 50 W u burst zadacima da ih što prije obavi i tako korisnik dobiva dojam izuzetno brzog sustava u vrlo malom pakiranju. Zajedno s procesorom na laptop je na matičnu direktno postavljeno 8 GB DDR4 memorije brzine 3200 MHz koja je nadogradiva. Dobivate i 512 GB vrlo brze NVMe SSD pohrane, a vrlo brz je i WiFi čip koji je na našem testu postigao oko 650 Mb/s download i 350 Mb/s upload, što ga čini najbržim na testu. Laptop ne dolazi s instaliranim Windows sustavom, već ga morate preuzeti sa službenih Microsoftovih stranica na USB od barem 8 GB memorije. Za instalaciju Windowse nije potrebno kupiti, već je njihovo korištenje vremenski neograničeno i u besplatnoj verziji. Jedini limit prosječnim korisnicima je na vizualnoj personalizaciji izgleda. Morat ćete napraviti Microsoftov račun za prvo postavljanje sustava, pa na to trebate računati i napraviti ga putem mobitela ili drugog računala. Kada se Windowsi pokrenu, najbolje je laptop spojiti na Internet i odvrtjeti Windows Update da se ažuriraju svi driveri koje Lenovo šalje automatski putem Windows Update sustava.

 

Lenovo_Termal.jpg

  Kontrola softverom: Lenovo Vantage omogućuje vam odabir intenziteta rada ventilatora o kojem ovise i performanse

 

Tako dolazi trenutak i da ga otvorimo. Ima više vijaka, no lagano ga je otvoriti, a ponovno nas dočekuje pozitivan pogled. Dobivate hladnjak koji ima heatspreader preko cijelog procesora s nešto duljom toplovodnom cijevi s obzirom na to da ovi laptopi imaju planirane i verzije s odvojenim grafičkim karticama. U ovom izdanju dobivate odličan hladnjak i ventilator modernog dizajna s velikim brojem tankih krilaca za maksimiziranje protoka zraka kroz radijator kakvi se inače koriste za jače modele laptopa. Ukratko, ovaj laptop neće imati problema s hlađenjem procesora bez obzira na zadatke. Što se nadogradnje tiče, odmah pored procesora imate limeni pokrov ispod kojega se krije prazan SO-DIMM utor za dodatni keks DDR4 RAM memorije, a mi smo laptop testirali s dodatnih 8 GB za dual-channel konfiguraciju, s tim da teoretski možete imati maksimalno 8 + 16 GB radne memorije. Dodavanje još 8 GB poboljšava performanse za nekih 15% u svakodnevnim zadacima i do 45% u grafičkim zadacima i gamingu.

 

Lenovo_IdeaPad_3_15IAU7-3.jpg

 Hladnjak iznad kategorije: Hladnjak je očito veći nego što treba jer postoji i verzija s grafičkom karticom, no to je odlična vijest za ovu cjenovnu kategoriju koja ga i dalje dobiva

 

Lenovo_IdeaPad_3_15IAU7-1.jpg

 Posebno kućište: Dodatan RAM utor ima vlastiti poklopac koji morate podignuti za umetanje memorije

 

Lenovo_IdeaPad_3_15IAU7__SPC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: Lenovo IdeaPad 3 15IAU7
  • Ukupna ocjena: 4,53
  • Performanse: 4,22
  • Ekran: 1920 x 1080 IPS
  • Opremljenost: 5,00
  • Performanse baterije: 3,89
  • Procesor: Intel Core i3 1215U (12 15 W)
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: Intel UHD (64 EU)
  • Priključci: 2x USB-A, USB-C, HDMI, audio, SD čitač kartica
  • OS: Nema
  • Baterija: 3609 / 2968 / 4085
  • Dimenzije i masa: 359,2 x 236,5 x 19,9 mm, 1,7 kg
  • Ustupitelj i cijena: Lenovo, 420 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo IdeaPad 3 15IAU7

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.