Lenovo LOQ 15IAX9I

Lenovo LOQ 15IAX9I

Fokus na pristupačan gaming

Lenovo u našim krajevima ima impresivnu ponudu laptopa, a nova LOQ serija pokazuje zašto su toliko popularni.

Pred nama se našao novi Lenovo laptop, baziran na Legion brendu, no s nekoliko kompromisa kako bi postigao puno atraktivniju cijenu. Ovaj novi brend laptopa nosi naziv LOQ, a od njega kupci mogu očekivati odlične gaming performanse po atraktivnim cijenama. No Lenovo nije samo „rezao“ višak značajki, već su novu platformu optimizirali kako bi korisnicima ponudila maksimum u performansama. Izgleda kako će ova godina biti poprilično atraktivna gaming svijetu.

Model koji testiramo je Lenovo LOQ 15IAX9I koji dolazi s punim Intel sustavom. Točnije, ima Intelov procesor, kao i dediciranu grafičku karticu za gaming jednom kada ste prikopčani na napajanje. I dalje govorimo o gaming laptopu od 1.000 eura, no to je neizbježan detalj gaminga danas. Laptop dolazi u matiranoj sivoj boji bez dodatnih osvjetljenja kućišta, te je dizajn dovoljno suptilan da prođe kao ozbiljniji model za studentske ili uredske potrebe, a jedino ga odaje dizajn s pojačanim hladnjakom iza zaslona, kao i veliki LOQ brending na stražnjem rubu zaslona.

Sam zaslon ima klasičnu dijagonalu od 15,6” s tankim rubovima na tri strane. Mala izbočina na vrhu daje prostor kameri, a omogućuje i lakše otvaranje poklopca laptopa. Ekran ima FullHD rezoluciju i IPS panel, što je sasvim zadovoljavajuće za kategoriju, a omogućeno je osvježavanje do 144 Hz te će kompatibilne igre izgledati vrlo impresivno. Zaslon je matiran te ima klasičnu maksimalnu svjetlinu od oko 300 nitsa, pa ga ne bismo preporučili za preciznu grafičku obradu slika i videa, no za gaming i standardne office zadatke nećete imati problema.

Rubovi ovog modela prate Legion primjer, pa tako s lijeve strane nemate nikakve utore, dok desna strana ima tek osnovne USB-A, USB-C i audio ulaze, kao i prekidač za fizičko gašenje kamere na vrhu zaslona. Ostatak utora nalazi se sa stražnje strane, a to su još dva USB.A utora, HDMI 2.1, Ethernet priključak i utor za napajanje, a svi se nalaze oko sredine, između dva izlaza za hladnjak.

Donja strana ima gumirane nožice koje drže laptop podalje od podloge, a poveće perforacije na dnu omogućuju usis zraka za hlađenje te imaju filter za prašinu koji svakako treba regularno čistiti kako bi performanse ostale odlične. Laptopu se dno može lako skinuti jer se drži s deset lako vidljivih vijaka, a preporučamo mekanu tanku plastiku poput trzalice gitare da razdvoji poklopac od kućišta.

 

Lenovo-LOQ-15IAX9I-6.jpg

Konektori straga: oslobađaju bočne stranice laptopa pa ga je lakše koristiti

 

Ovdje nailazimo na vrlo impresivno postavljen hardver, te je vidljivo da se Lenovo potrudio izvući maksimum iz nove platforme, jer se ne koristi stari nekompatibilni hardver. Tako imamo impresivan sustav hlađenja za procesor i grafičku karticu, koji se dodatno proteže na sekundarne čipove za koje se koriste termalni padovi kako bi hlađenje svih komponenti bilo maksimizirano, te hladnjak pokriva većinu ploče.

Koriste se dva veća ventilatora visokih performansi i modernog dizajna, a na njihovom vrhu imamo i same radijatore. Savjetujemo da jednom godišnje ventilatore odvojite te od prašine očistite same radijatore i ventilatore, a nakupljanje prašine ovisit će i o uvjetima u kojima laptop radi i kako se koristi jer, primjerice, kod gaminga hladnjak radi punom snagom i vuče puno više zraka za vrijeme rada.

Ovakav sustav dodaje težinu laptopu, no zato dobivate maksimalne performanse iz priloženog hardvera. Dobro je poznato da današnjem hardveru upravo temperatura uvjetuje maksimalne performanse, s time da slabiji hardver performansama može nadjačati bolje komponente ako je hlađenje adekvatno, što je svakako slučaj kod ovog laptopa. Osim impresivnog hladnjaka, laptop ima metalnim pokrovom sakrivena dva keksa po 8 GB DDR5 radne memorije, što znači da ju je lako kasnije zamijeniti sa bržim i većim RAM keksima kad vam to bude potrebno, a mi svakako to savjetujemo kroz godinu-dvije.

Osim ugrađenog SSD diska od 512 GB pohrane, kojeg također možete zamijeniti, laptop ima utore za još dva diska koje možete nadodati za više ukupne memorije. Vidimo da je baterija manja od ukupnog kapaciteta kućišta, no dovoljna je za rad odvojen od napajanja, ako nećete koristiti dediciranu, već integriranu grafiku za zadatke koji ne uključuju gaming. Malo ćete se trebati igrati s postavkama rada za dobivanje baterije koja može izdržati radni dan, no gaming na bateriji trajat će svega oko 45 minuta.

Ostaje nam još tipkovnica koja dolazi s RGB efektom te je vrlo ugodna za tipkanje. Gumb za paljenje odvojen je i iznad tipkovnice, a mijenjat će boje ovisno o postavljenom načinu rada unutar Lenovo softvera. Tu je i velik touchpad ispod tipkovnice na koji se ne možemo požaliti jer ima solidnu preciznost i jasno klikanje, no ipak preporučamo pravi miš s obzirom na gaming opredjeljenje laptopa.

Još jedan detalj koji zapravo preporučamo za sve - pogotovo gaming laptope - jest da ga kod intenzivnih zadataka ipak malo odvojite od podloge, ili sa dediciranim držačem ili pak s prvom stvari koja vam je pored laptopa, kako bi ventilatori mogli imati slobodniji protok zraka za efikasnije hlađenje za vrijeme gaminga.

 

Lenovo-LOQ-15IAX9I-2.jpg

BLoatware: Mada ga nema puno, javlja se u najgorem mogućem obliku antivirus pop-upova koji vas tjeraju na pretplatu i plaše upozorenjima

 

Ono najbitnije

Pogledajmo sada najbitnije komponente. Već smo spomenuli da laptop ima 2x 8 GB zamjenjivog DDR5 RAM-a, kao i 512 GB pohrane koja dolazi u M.2 2242 izdanju. No procesor koji sve pokreće je Intelov Core i5-12450HX sa ukupno osam jezgri od kojih su četiri Performance jezgre i četiri Efficiency jezgre koje pomažu u pozadinskim zadacima. Četiri glavne jezgre imaju aktivan Hyperthreading tako da ukupno dobivate 12 radnih threadova istovremeno. Ovaj model procesora nudi odlične specifikacije, a specifično je dizajniran za sustave sa dobrim hlađenjem da iz njega izvuku maksimum. Nudi turbo boost do 4,4 GHz, te će biti adekvatan za gaming dulji niz godina. Integrirana grafika također može poslužiti za gaming na bateriji, ako se radi o jednostavnijim naslovima i ako im ograničite frame rate. Za gaming na punjaču, tu je dedicirana Intel Arc A530M grafička kartica s 12 Xe jezgri i 4 GB dedicirane GDDR6 memorije koja omogućuje igranje većine modernih igara na solidnoj (srednjoj) kvaliteti u FullHD rezoluciji. Ako se primite multiplayer igara s optimiziranim grafičkim postavkama, bez problema možete igrati i iznad 60 fps-a, a sve ovisi o vašim grafičkim postavkama. Kod modernih naslova moguće je aktivirati i Intelov AI Upscaling XeSS, no morate pronaći listu podržanih igara (koja se sve više širi). Novije igre će mahom podržavati ovakve tehnologije, tako da ste osigurani i za gaming u narednim godinama. Ono što mi savjetujemo je da sustav hlađenja održavate čistim kako bi se postizao maksimum iz ovog laptopa.

 

Lenovo-LOQ-15IAX9I-1-2.jpg

Moderan dizajn: unutrašnjosti nudi odlično hlađenje svih bitnih komponenti, a sustav je lako  nadograditi

 

tablica-lenovo.jpg

 

Više informacija

  • Model: LOQ 15IAX9I
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: Odlične
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i5 12450HX 4P+4E/12 threadova
  • Memorija: 2x 8 GB DDR5
  • Grafički sustav: Intel Arc A530M 1,4 GHz
  • Tvrdi disk: 512 GB
  • Zaslon: 15,6” FullHD IPS, 300 nitsa svjetline, 144 Hz
  • Mreže: WiFi 6, Bluetooth 5.2
  • Priključci: 3x USB-A 3.2 Gen1, 1x USB-C 3.2 Gen2, HDMI 2.1, Ethernet, 3,5 mm audio
  • OS: Windows 11
  • Dimenzije i masa: 2,4 x 36 x 25,8 cm / 2,38 kg
  • Plus: Laptop je u mogućnosti izvući najbolje od priloženog hardvera koji je adekvatan za igranje modernih naslova, uz optimiziranje kvalitete slike
  • Minus: Ima nešto bloatwarea od kojeg je najgori McAfee sa svojim vrlo agresivnim pop-up oglasima nalik klasičnim virusima prošlog desetljeća
  • Ustupitelj i cijena:

    Mikronis, www.mikronis.hr

    Cijena:
    1.049 €

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo LOQ 15IAX9I

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.