Apple Watch SE

Apple Watch SE

Početak avanture

Apple je omogućio ulaz u svoj ekosustav većem broju korisnika s uređajima slabijih performansi, a SE model sata i dalje nudi solidno iskustvo prepoznatljivog dizajna.

Dok je Apple svakako poznat po premium ponudi, i dalje ima nekoliko cjenovno prihvatljivijih uređaja, a donedavno je to bio njihov sat treće generacije koji se nastavio prodavati premda je u međuvremenu lansirano nekoliko novijih generacija. No, Apple je ipak trebao ažurirati hardver kako bi mogao pružiti optimalno softversko iskustvo, pa tako sad imamo Apple Watch SE, točnije njegovu drugu generaciju.

Što se sve promijenilo u ovoj drugoj generaciji? Vizualno, sat ostaje isti kao i u prvoj, a također može ponuditi sve iste metrike. No, Apple je stavio noviji čipset koji možemo naći u aktualnoj ponudi satova te omogućuje i ovom satu da softver vrti na očekivano dobar način bez zastajkivanja, a istovremeno omogućuje višegodišnje softverske nadogradnje.

 

Apple-Watch-SE-2.jpg

Stara slava: Dok je Apple ažurirao čipset, Watch SE ostaje na senzoru koji može mjeriti samo otkucaje srca. Ipak, podaci koje novi WatchOS iz toga izvlači i dalje će biti zadovoljavajući onima koji samo žele održavati razinu fitnessa

 

Korisnici će dobiti vrlo prepoznatljiv sat u jednoj od dvije veličine: 40 mm ili 44 mm. Mi na testu imamo manji model, a standardno to znači i nešto manju bateriju, no o tome malo kasnije. Sat ima cijelu prednju stranu presvučenu staklom sa zaobljenim rubovima koji se nastavljaju na metalni okvir sata.

Ovaj model napravljen je od aluminija što znači i da će biti iznimno lagan za nošenje te gotovo neprimjetan za vrijeme rekreacije s obzirom da ima svega 26,4 grama. Remen mu dodaje otprilike desetak grama ekstra, ovisno o modelu. Stražnja strana sada koristi safirno staklo kako bi se minimiziralo grebanje dok sat ostavljate na tvrdim površinama, radi preciznog mjerenja senzora kroz cijeli životni vijek sata.

Prednje staklo koristi Ion-X zaštitu, no dosta je izloženo grebanju, pa savjetujemo da ipak na njega pripazite i ne stružete po tvrđim kamenim površinama.

Zaslon ima dijagonalu od 1,57”, no vizualno je dosta manji od ostalih satova na testu radi drugačijeg oblika u odnosu na njih, čisto da vas duljina dijagonale ne prevari kod odabira. Dizajn ovog sata koristio se od Apple Watch serije 4 do 7, a s obzirom da se ovdje radi o entry-level Apple satu, dizajnom malo kasni za aktualnim modelima, pa su i crni rubovi oko zaslona pozamašni, u usporedbi sa serijom 9. No, sam zaslon i dalje koristi visoku 394 x 324 rezoluciju kao i LTPO OLED zaslon maksimalne svjetline do 1.000 nitsa, pa ga nije teško čitati ni na danjem svjetlu. Imajte na umu da ovaj model nema Always-On opciju, već će se zaslon paliti na kratko samo kada ruku podignete prema licu. Senzor sa stražnje strane i dalje koristi drugu generaciju te može mjeriti otkucaje srca, a tu je i visinomjer. Drugim riječima, nedostaju funkcije poput mjerenja zasićenosti krvi kisikom, temperature kože i EKG. S druge strane, korisnost ovih mogućnosti kod prosječnog korisnika također je upitne vrijednosti, a isplati se onima koji žele dublje saznanje o zdravlju svojeg tijela, kao i vježbanju. 

 

B750EFAA-9B8D-4334-AA4F-D7DBCCD32146.JPG

Rezultate: možete vidjeti odmah na satu nakon treninga, a Appleov WatchOS 10 nudi odličan set informacija za analizu

 

IMG_5633.jpg

Više detalja: pronalazimo na mobitelu s jasnim detaljima koje možete vidjeti i kao grafikone

 

Ono što podiže sat svakako su softverske nadogradnje, od kojih WatchOS 9 i najnoviji 10 donose velike novosti po pitanju rekreacije, kao i pametnih mogućnosti sata, a sve aplikacije su redizajnirane da bolje iskoriste površinu ekrana s više informacija, te su dodani i widgeti za brzi pristup podacima. Ovaj model možete dobiti i u LTE verziji, pa može funkcionirati i odvojeno od mobitela. Ne moramo spominjati kako je riječ o satu s vrlo bogatim brojem aplikacija i vlastitim dućanom za nabavu dodatnih, s čak 32 GB pohrane za sve vaše potrebe, uključujući streamanje glazbe na BT slušalice ili zvučnik sa sata. Dok mu nedostaju sitnije stvari poput pronalaženja uređaja u blizini, ogroman broj mogućnosti koje vam Apple nudi sada su vam nadohvat ruke u svakom trenutku. Kada govorimo o vježbanju i odmaranju, sat bez problema prati kvalitetu sna, kao i HRV, a kod vježbanja dobivate dosta bitnih detalja s uključenim zonama rada srca, prepoznavanje sportova, prebacivanje načina rada u sportovima poput triatlona, a možete sami postavljati i segmente vježbi koje će vam sat pokazivati, primjerice, kada odmarati, kada krenuti, itd. Sada je moguće povezivati i druge Bluetooth senzore, poput onih na biciklima.

Najveći nedostatak Appleovih satova, osim činjenice da morate koristiti njihov mobitel, ostaje trajanje baterije. Očekujte maksimalno jedan dan trajanja ako niste koristili GPS za praćenje, jer u tom slučaju radit će negdje između 18 i 24 sata na jednom punjenju.

KLIKNITE ZA KOMPLETAN USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA: PROLJEĆE 2024

NOVA GENERACIJA POBJEDNIKA

Dok čekamo sljedeću „veliku stvar“ u tehnologiji pametnih satova, pogledajmo koja su sve unaprjeđenja postigli razni proizvođači u zadnjoj godini.

Više informacija

  • Model: Watch SE
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: Apple WatchOS 10.3
  • Ekran: 1,57”, 324 x 394 piksela, LTPO OLED
  • Baterija: 18 do 25 sata
  • Debljina i masa: 36 grama
  • Ustupitelj i cijena: Vlastiti primjerak 279,99 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple Watch SE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple Watch SE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.