Samsung Galaxy A52

Samsung Galaxy A52

Sjajne stvari su dostupne

Nakon prošlogodišnje uspješnice A51, ove godine je Samsung izbacio model A52, koji dolazi i u 5G varijanti. Ovogodišnji model donosi sitne, ali bitne promjene koje na prvu i nisu vidljive.

S prednje strane je i dalje 6,5“ Super AMOLED ekran s rezolucijom 1080 x 2400 piksela, ali je stopa osvježenja podignuta na 90 Hz umjesto dosadašnjih 60 Hz, što je prva od novosti ovog uređaja. Na vrhu ekrana je mala rupa za prednju kameru. Sam ekran je vrlo kvalitetan, s dobrim kutovima gledanja i jako dobrim prikazom boja. Vidljivost na suncu je jako dobra. Mobitel ne posjeduje LED za obavijesti, no tu je odlični Always-on ekran koji prikazuje sve obavijesti, a pri tome ne troši previše baterije. Za razliku od prošlogodišnjeg modela koji je na stražnjoj strani imao sjajnu plastiku, Samsung se na modelu A52 odlučio na mat plastiku. Osim toga, tu je i novi izgled modula kamera, a i dalje su u ponudi 4 kamere na stražnjoj strani. Bočne stranice uređaja su napravljene od sjajne plastike te su zaobljene, dok su tipke za glasnoću i tipka za pokretanje mobitela smještene na desnoj strani uređaja. Na donjoj strani uređaja nalaze se utor za slušalice, USB Type-C utor, mikrofon te donji zvučnik, dok se na gornjoj strani nalazi utor za dvije nano SIM kartice. Novost u A seriji je i stereo zvuk te tako donji zvučnik i zvučnik smješten u slušalici daju dosta kvalitetan stereo zvuk.

Samsung Galaxy A52 2

Od 2018.godine i modela A8, A serija je bila zakinuta za IP zaštitu te je ta zaštita bila namijenjena S i Note seriji uređaja. No, ove godine model A52 nudi i IP67 zaštitu tako da ne morate brinuti ako vam mobitel padne u vodu ili ga slučajno zalijete. Zbog navedene zaštite, dimenzije uređaja su za par milimetara veće te je uređaj za par grama i teži, no isto ne utječe na svakodnevno korištenje mobitela, što zbog zaobljenih rubova mobitela, a što zbog korisničkog sučelja. Ovaj mobitel dolazi s Android 11 i One UI 3.1 korisničkim sučeljem. Samo korisničko sučelje je dodatno unaprijeđeno te nudi nekoliko sitnih izmjena, a optimizirano je za rad s jednom rukom. Sam uređaj i korištenje se može dosta optimizirati pa je umjesto tipki na dnu ekrana moguće postaviti upravljanje gestama, a tu je i mogućnost paljenja i gašenja ekrana dvostrukim pritiskom na njega. U radu nismo primijetili nikakvo zastajkivanje niti trzanje, a zahvaljujući osvježenju od 90 Hz listanje sadržaja je još glađe. Igranje i zahtjevnijih igrica nije nikakav problem.

Za sigurnost se brine optički čitač otiska prsta smješten ispod ekrana koji radi nešto brže nego kod prethodnika, a tu je prepoznavanje lica, koje u dnevnim uvjetima radi dosta dobro. Za fluidni rad se brine Snapdragon 720G procesor sa 6 jezgri (2+4) te 6 ili 8 GB RAM-a, ovisno koju verziju izaberete, dok je za grafiku zadužen Adreno 618 GPU. A52 dolazi u verzijama sa 128, odnosno 256 GB interne memorije te utorom za microSD memorijsku karticu, ali tada ne možete koristi dvije SIM kartice. Da bi uređaj radio brine se baterija kapaciteta 4500 mAh, što je povećanje od 500 mAh u odnosu na prošlu godinu, a podržano je 25 W brzo punjenje, premda se uređaj isporučuje s 15 W brzim punjačem. S 15 W punjačem baterija će se napuniti do 100% za sat i pol. Baterija u svakodnevnom korištenju izdrži oko 1 i pol dan bez previše štednje i sa stalno uključenim Always-on prikazom.

Samsung Galaxy A52 3

Samsung je na novom modelu zadržao isti tip, tj. raspored kamera kao na prethodniku, ali uz jednu znatnu novost. Najzanimljivija novost ovog modela, kao i općenito u A seriji uređaja, je optička stabilizacija slike na glavnoj kameri. Glavna kamera je sada 64 MP sa spomenutom optičkom stabilizacijom i f/1,8, druga kamera je 12 MP ultraširokokutna s kutom od 123°, dok je treća kamera 5 MP macro kamera te 5 MP senzor dubine.

20210329 201133

  Optička stabilizacija: pomaže prilikom noćnih fotografija

20210329 201122

  Noćni način rada: je prisutan i kod ultraširokokutne kamere te povećava broj detalja

20210329 202149

  U kombinaciji noćnog rada i OIS-a glavna kamera daje vrlo dobre fotografije

20210326 150124

  Glavna kamera: sada posjeduje i optičku stabilizaciju, a i širokokutna daje vrlo dobre fotografije

 

Kvaliteta fotografija u dnevnim uvjetima je na dosta visokom nivou, pogotovo kod fotografija snimljenih glavnom kamerom. Fotografije imaju dosta detalja i vrlo dobar uzvrat boja, kao i dinamički raspon. Fotografije snimljene ultraširokokutnom kamerom su također dosta dobre, ali nude malo manje detalja od glavne kamere. Kod obje kamere u lošijim uvjetima dosta pomaže „noćni način“ te fotografije ispadaju bolje, tj. imaju manje šuma i više detalja. U noćnim uvjetima glavnoj kameri dosta pomaže optička stabilizacija. Macro fotografije su vrlo dobre u uvjetima dobrog osvjetljenja te imaju vjeran prikaz boja. Prednja kamera je 32 MP širokokutna s podrškom za HDR. Kvaliteta fotografija i portreta snimljenih ovom kamerom je vrlo dobra u dnevnim uvjetima.

Samsung je s novom A serijom ponudio puno sjajnih stvari koje su nedostajale u prethodnim modelima, ali je zadržao pristupačnu cijenu.

Više informacija

  • Model: Galaxy A52
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 11, ONE UI 3.1
  • Procesor: Snapdragon 720G , 2x2.3 GHz Kryo 465 Gold + 4x1.8 GHz Kryo 465 Silver, 6 jezgri
  • Pohrana: 128/256 GB
  • Memorija: 6/8 GB RAM
  • Ekran: 6.5" SUPER AMOLED, 1080 x 2400 pixels, 90Hz
  • Stražnja kamera: 64 MP wide, OIS + 12 MP ultrawide + 5 MP macro + 5 MP senzor dubine, 4K@30p video, LED bljeskalica
  • Prednja kamera: 32 MP
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
  • Baterija: Li-Po 4500 mAh, 25W brzo punjenje
  • Dimenzije i masa: 159.9 x 75.1 x 8.4 mm / 189 g
  • Ostalo: IP67, stereo zvučnici, microSD, FM radio
  • Plus: optička stabilizacija slike, IP67, stereo zvučnici
  • Minus: Slabija vibracija, izgled stražnje strane, 15 W umjesto 25 W punjača u paketu
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska www.samsung.hr Cijena: 3.099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A52

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A52 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.