Samsung Galaxy S23 i S23+

Samsung Galaxy S23 i S23+

Žare i pale

 Istina je da se novi S23 modeli nisu puno mijenjali ove godine, no jedan detalj daje im ključnu promjenu koju će svaki korisnik i te kako osjetiti

 Samsung iz godine u godinu eksperimentira sa svojom S serijom koja se sada već tradicionalno sastoji od tri modela, primarno podijeljenih na tri veličine mobitela, no specifikacije su im uvijek bile različite. Dok je S23 Ultra i ove godine značajno poboljšan nad S23 i S23+ modelima, oni su izjednačeni u svemu što vam nude, osim veličine - što olakšava kupnju potencijalnim korisnicima jer moraju samo odabrati koja im verzija paše u ruku. Sukladno tome, oba modela odlučili smo ubaciti u istu recenziju.

Krenimo od dizajna nove serije, no prvo trebamo pokriti jedinu razliku, a to su dimenzije. Osnovni S23 ima dijagonalu zaslona od 6,1” i masu od ukupno 168 grama. Veći S23+ ima dijagonalu od 6,6” s 196 grama. Oba dolaze s izborom boja između krem, zelene, ljubičaste ili crne. Mobiteli ove godine koriste Gorilla Glass Victus 2 zaštitna stakla s prednje i stražnje strane koja imaju poboljšanu otpornost na neravne tvrde površine pri padu, poput kamenja. Stražnja strana mobitela je matirana za ugodan osjećaj pod prstima, a smanjuje i vidljivost packi. Dok dizajnom sliče prošlogodišnjim modelima, razliku ove godine čini potpuno ravna stražnja i prednja površina stakla, poput iPhoneovog pristupa gdje su rubovi izraženiji. No, za razliku od iPhonea, Samsung je ipak odlučio rubove vrlo lagano zakriviti. Rub mobitela prati boju stražnje strane, no u poliranom stilu, s obzirom da se radi o aluminijskom okviru.

 

Samsung-S23-i-S23-3.jpg

 Kamere se nisu promijenile u odnosu na prošlogodišnju ponudu. Glavna ima 50 MP i donosi odlične performanse

 

S gornje strane mobiteli imaju samo rupu za sekundarni mikrofon, lijeva strana je prazna, a desna klasično ima gumbe za kontrolu glasnoće, kao i za zaključavanje. Dno mobitela ima sve ostale detalje s USB-C utorom u sredini koji podržava USB 3.2 Gen 1 brzine prijenosa kao i OTG. Lijevo od USB utora je standardno DualSIM ladica, a obje kartice imaju pristup 5G mreži. Nudi se i eSIM opcija na mobitelima. Oko USB utora su i glavni mikrofoni za razgovor, a s desne strane imamo i glavni zvučnik. Kada smo već kod zvučnika, prebacimo se na prednju stranu. Samsung je usavršio stereo pristup mobitelima te je slušalicu pretvorio u zvučnik koji performansama parira onome na dnu, iako ćete ga jedva primijetiti kao sitan prorez na samom vrhu stakla gdje se dotiče s aluminijskim okvirom. Zvučnici imaju impresivnu glasnoću i dubinu za uživanje u svoj multimediji. Malo ispod zvučnika, urezanu u zaslon imamo selfie kameru, koja je impresivno malena s obzirom na konkurenciju u flagship mobitelima.
Ostaje nam još zadnja, možda i najveća promjena, a to je novi dizajn kamera. Samsung je zadržao velik dizajn okvira svake pojedine kamere, no riješili su se „otoka“ koji je do sada bio jedan od prepoznatljivih detalja u njihovom dizajnu. Novi dizajn kamera također je osjetno plići, pa se mobiteli daleko manje ljuljaju kada ih stavite na stol. Sustav kamera na oba mobitela je potpuno isti te se sastoji od glavne širokokutne kamere, ultraširoke kamere i 3x zoom kamere, što nudi savršenu ponudu opcija za slikanje.

 

Sustav kamera

 Kamere se nisu promijenile u odnosu na prošlogodišnju ponudu, pa po brojnim slikama na webu možete vidjeti kakve performanse imaju. Glavna kamera ima 50 megapiksela i dijagonalu 1/1,56”, što joj daje odlične dnevne performanse, mogućnost slikanja u svih 50 MP (standardno se susjedni pikseli povezuju za sliku od 12 MP kako bi se uštedio prostor, a poboljšale performanse u večernjim scenama kada je veličina pojedinih piksela značajna radi smanjenja šuma na slici). Tu je sada i ProRAW opcija slikanja koja izbjegava Samsungove optimizacije i sprema daleko više podataka kako bi kasnija obrada u profesionalnom softveru bila daleko moćnija, detalj koji će kreatori i te kako koristiti. Osim slikanja, ova kamera podržava i 8K@30 FPS snimanje koje nema stabilizaciju, ili 4K@60 FPS snimanje sa stabilizacijom. FullHD snimanje standardno podržava i slow-motion opcije do 240 FPS-a, a kratki klipovi sada mogu biti snimljeni u ovoj kvaliteti i pri brzini od 960 FPS-a.

Ultraširoka kamera ima kut gledanja od 120°, pa imajte na umu da će kod slikanja rubovi biti izobličeni. S druge strane, snimanje u 4K ovom kamerom nudi vam odličan kut vidljivosti za sve akcijske snimke, kao i za snimanje u užim prostorima. Sustav prebacuje na snimanje ovom kamerom i kada odaberete SuperSteady opciju snimanja, jer se koristi vrlo širok pogled za dodatno elektronsko stabiliziranje, no imajte na umu da je potrebno puno svjetla kako bi snimka bila iskoristiva. Na kraju, tu je i već poznata 3x zoom kamera. Koristi se poprilično malen senzor s 10 megapiksela, pa rezultati neće biti idealni u noćnim uvjetima gdje će mobitel često prebacivati na glavnu kameru bez da vas pita, u nadi da će uspjeti uhvatiti više svjetla. No, ako ima dovoljno rasvjete, pogotovo na dnevnim slikama, ova kamera savršena je za slikanje portreta, a pomaže i u zoomu kod slikanja malenih detalja. Selfie kamera ima novi senzor od 12 megapiksela za nešto oštrije rezultate, zajedno s HDR podrškom i 4K snimanjem.

 

Hardver

 Daleko najimpresivniji detalj ovog mobitela je, naravno, novi hardver. Samsung je napokon S seriju i kod nas oslobodio okova Exynos čipseta te stavio vrhunski Snapdragon 8 Gen 2. I to ne bilo kakav, jer je s Qualcommom Samsung složio dogovor da sve S serije mobitela imaju malo više radne taktove glavne jezgre i grafičke komponente, pa su novi mobiteli S23 serije uistinu impresivnih performansi. Kada ih usporedimo s prošlogodišnjim Exynos modelima, lagano dobivamo performanse koje su do 35-40% bolje kada govorimo o procesoru te do 80% bolje u grafičkim zadacima, što je impresivan skok za jednu generaciju mobitela. Uz to, Snapdragon čipset troši i daleko manje energije, pa bi umjereni korisnici na novim mobitelima lako mogli dobiti dva dana rada na jednom punjenju baterije. Baterije su se povećale na oba modela u usporedbi s prošlogodišnjima, pa tako dobivate 3.900 mAh za S23 te 4.700 mAh za S23+, a osnovni S23 ima 25 W punjenje, dok S23+ nudi 45 W punjenje. Dijele 8 GB radne memorije, a S23 ima opcije 128 ili 256 GB pohrane, dok S23+ nudi 256 ili 512 GB. Sve opcije, osim one za osnovnih 128 GB, imaju novu UFS 4.0 pohranu visoke brzine.

Sve u svemu, ako želite osvježiti svoj Samsung te prelazite sa serije 20 ili starije, performanse su višestruko bolje na novim mobitelima te se nadograditi ne isplati jedino korisnicima prošlogodišnjih modela.

Više informacija

  • Model: Galaxy S23 / S23+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Cijena: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 13, OneUI 5.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy
  • Grafički sustav: Adreno 740
  • Pohrana: 256 / 512 GB UFS 4.0
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C 3.2 Gen 1
  • Ekran: 120 Hz, Dynamic AMOLED 2X
  • Stražnja kamera: 50 MP, 1/ 1,56”, Dual Pixel PDAF, OIS / 10 MP, 1/ 3.94”, 3x zoom, PDAF, OIS / 12 MP ultraširoka 1/ 2,55”
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, 26mm širokokutna
  • Dimenzije i masa: 146,3 x 70,9 x 7,6 mm, 168 g / 157,8 x 76,2 x 7,6 mm, 196 g
  • Ostalo: .200 nita svjetline cijeli zaslon, 1.750 nita HDR, .080 x 2.340 piksela oba, 6,1” / 6,6” dijagonala
  • Plus: Novi snažni čipset, brža memorija i svjetliji zasloni
  • Minus: Idealna bi bila nadogradnja na veću 108 MP glavnu kameru
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr, Cijena: S23: 1.039,00 € (7.828,35 kn) / S23+: 1.349,00 € (10.164,04 kn)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S23 i S23+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S23 i S23+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.