Samsung LC24FG73FQUXEN - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung LC24FG73FQUXEN

Samsung LC24FG73FQUXEN

Kvantna slika

Quantum Dot Light Emitting Diode, QDLED, odnosno QLED je tehnologija čestica koje omogućavaju poboljšanja u vidu raspona i volumena boja.

Nakon lansiranja QLED televizora u Parizu, iz Samsunga nam je stigao ovaj primarno gamerski monitor s QLED zakrivljenim ekranom. Diči se odzivom od samo jedne milisekunde u MPRT (Motion Picture Response Time) mjerenjima. Osim toga, zahvaljujući QDLED tehnologiji pozadinskog osvjetljenja slika je svjetlija i boje su jasnije.

Što je QDLED ili QLED?

QDLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) je tehnologija koja je izravan suparnik OLED tehnologiji. Dakle, radi se o načinu na koji se osvjetljavaju LED paneli. Te malene kvantne čestice mogu emitirati svjetlo visokog intenziteta. Kada s takvim svjetlom obasjate crvenu, zelenu ili plavu (RGB) boju, dobit ćete prilično jarke boje, pa ukoliko preferirate jasnije tj. svjetlije i istaknutije boje valja razmisliti upravo o ovom QLED monitoru.

Druge značajke QLED-a su što QLED paneli mogu biti transparenti i savitljivi. Jedva čekamo jedan zarolani na testu u našem VidiLABu. Osim toga proizvodni proces bi trebao biti jeftiniji te bi time mogli dobiti jeftinije monitore velikih dijagonala. Mogli bi biti još tanji, jer im ne treba dodatno pozadinsko osvjetljenje, a samim time troše i manje struje.
Govori se i kako bi se trebali manje kvariti tj. neće biti mrtvih piksela te slika neće blijedjeti s vremenom, no kako su QDLED paneli relativno novi na tržištu treba pričekati još neko vrijeme da se uvjerimo u takve tvrdnje. Ovaj model na tržištu očekujemo krajem mjeseca srpnja.

LC24FG73FQUXEN

Ovaj monitor podržava Full HD rezoluciju koja se putem HDMI kabela može osvježavati frekvencijom od 120 Hz, dok se spojen DispalyPortom može osvježavati frekvencijom od 144 Hz. Panel može prikazati 8-bitnu boju koja je nešto bogatija, naspram ostalih LCD panela, zbog quantum dot tehnologije pozadinskog osvjetljenja. Ima 3,5 mm audio izlaz za slušalice.

Ekran je 1800R zakrivljeni te odlične vidljivosti pri kutu gledanja od 178° po x i po y osi što je zapravo najvažnija značajka kako bi zakrivljeni monitor bio dobar. Montiran je na pomični stalak za podešavanje visine, a ima i pivot funkciju za zakretanje ekrana u vertikalnu orijentaciju. Na samom stalku postoje otvori kroz koje je moguće provući kabele kako ne bi nekontrolirano visjeli naokolo.

Menijem se krećete uz pomoć joysticka sa stražnje stane monitora, a kroz menije možete pokrenuti FreeSync opciju protiv „trganja“ slike koja će gamerima biti od velike važnosti.

Kroz izbornik sve opcije koje podesite možete snimiti te tako imati 3 vlastite postavke osvjetljenja, brzine odziva i druge. Te postavke možete lako pokrenuti kada vam zatrebaju a ovisno o tome gledate li film, igrate li igre ili radite u Office i sl. aplikacijama. Kako bi primijenili jednu od tri postavke, pri dnu monitora smještene su posebne tri tipke koje će klikom na njih podesiti monitor prema zadanim postavkama.

Još se jedan novitet našao kod strujnog adaptera kojemu možete okretati utikač prema želji, što će vam koristiti ukoliko monitor trebate „uštekati u letvu“ produžnog kabela koji je već znatno popunjen. Znate ono, baš kad želite priključiti još jedan uređaj onda susjedni smeta zbog loše orijentacije utičnice. Dakle ovdje to neće biti slučaj.

Zaključak

Refresh rate od 144 Hz svakako će odmoriti vaše oči te već i na samom desktopu možete primijetiti da strelica miša bolje klizi po ekranu nego kod klasičnih motora sa 60 Hz osvježenja.
Izmjerena potrošnja struje je 30 W i pri potpuno bijelom i pri popuno crnom ekranu, a izmjereni kontrast iznosi odličnih 1:151 pri tvorničkim postavkama slike.

Jedina zamjerka mogla bi se navesti u smislu što nam nekako nije legao zakrivljeni ekran u vertikalnom položaju (pivot) no to nas nije zasmetalo da vam prenesemo dojmove stvarno izvrsnog prikaza slike, a i ovo je više stvar osobnog dojma nego stvarna zamjeraka. Preporučena maloprodajna cijena trebala bi iznositi 2.799,00 kn.

Više informacija

  • Model: LC24FG73FQUXEN
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Dojam: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24” / 1920 x 1080 / 21:9
  • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
  • Osvježenje: 60, 100, 120 i 144 Hz, AMD FreeSync
  • Kut vidljivosti: 178° / 178°
  • Vrijeme odziva: (MPRT) 1 ms
  • Kontrast: 3000:1
  • Priključci: 3,5 mm banana, DisplayPort, 2x HDMI
  • Dodatno: QDLED, Free-SYNC, zakrivljeni ekran, stalak podesiv po visini
  • Dimenzije: 545 x 519,5 x 280,7 mm
  • Masa: 4,4 kg
  • Plus: Kontrast, FreeSync, nagibni stalak, kut vidljivosti, QDLED
  • Minus: Možda malo predebeli rubovi
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska, www.samsung.hr 2.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung LC24FG73FQUXEN

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung LC24FG73FQUXEN - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.