ViewSonic VX2776 4K monitor

ViewSonic VX2776 4K monitor

4K za svakoga

ViewSonic je izbacio nekoliko novih monitora sa svojom SuperClear tehnologijom pa smo odlučili isprobati novi 4K kojim ciljaju profesionalce.

Tržište monitora prilično je zasićeno što dovodi do odličnih modela koji se nude po primamljivim cijenama. I dok često ističemo gaming panele, oni se pretežno fokusiraju samo na jednu do dvije komponente, a imaju veze s brzinom osvježavanja slike.

Dok te specifične mogućnosti monitora puno znače u FPS gamingu, monitori se naravno koriste za puno drugih stvari koje ipak trebaju i neke druge stvari uz povoljnu cijenu. ViewSonic se s modelom koji imamo na testu, VX2776 4K, pozabavio upravo tim problemom te ponudio monitor koji nam se svidio s obzirom na svakodnevno korištenje, reprodukciju boja, ali i gaming.

 

ViewSonic monitor 2

Kako i samo ime kaže, riječ je o 4K panelu dijagonale 27 inča. Rekli bismo da je to trenutno standardna dijagonala jer se 32-inčni monitori još smatraju malo prevelikima, no i to se ubrzano mijenja. Rubovi monitora izrazito su tanki, osim donje brade koja je uobičajeno malo veća.

Naravno, ostali rubovi i dalje imaju crni dio zaslona debeo oko pola centimetra. Ono što nas je iznenadilo pri otvaranju kutije je korištenje metala za vanjsku konstrukciju monitora. Brada monitora je metalna kao i stalak koji, osim boljeg izgleda, daje i onu sigurnost izrade kada proizvod nema plastično pucketanje pod rukama. Stražnja je strana standardno plastična.

 

Nevezano uz stalak s kojim monitor dolazi, ima i 100 x 100 VESA sustav za montiranje. Zbog toga monitor možete staviti na aftermarket stalak, ali postoji i druga opcija. Naime, nedavno smo testirali Shuttle MiniPC, a kod nas je i AMD-ova verzija DeskMini A300 “Barebones” računala.

Oni svi imaju opciju montiranja na VESA sustav što znači da svoje novo mini računalo možete lagano pričvrstiti na stražnju stranu monitora za čisti setup. Stalak s kojim monitor dolazi nema opcije prilagođavanja visine, već je podesiv samo nagib monitora.

 

Oštra slika bez treperenja

Najzanimljivija komponenta monitora je sam zaslon. Kao što smo rekli, 4K matrica nosi naziv “SuperClear AH-IPS” te podržava 10-bitnu reprodukciju boja. Drugim riječima, kada govorimo o IPS panelima, ovaj je jedan od najboljih, s impresivnim pravim prikazom preko milijarde boja pomoću FRC tehnologije.

Povećan raspon mogućih boja najbolje će se vidjeti na blagim prijelazima, to jest gradijentima. Imajte na umu da program također mora podržavati 10-bitni prikaz kako bi ga monitor mogao iskoristiti. Kako je riječ o 4K zaslonu, prikaz je iznimno oštar te Windowsi nativno prikazuju 200 % povećani sadržaj unutar OS-a, što je po nama idealan prikaz i možemo reći da Windowsi više nemaju čudnih artefakata kod skaliranja.

 

ViewSonic monitor 1

Ono što je dobrom dijelu korisnika bitno je da monitor ne koristi bljeskanje za smanjivanje svjetline (flicker free) što će uvelike pomoći onima s osjetljivijim očima. A smanjena svjetlina svakako je dio paketa jer s svjetlinom od 350 nita ovaj monitor može biti vrlo blještav. Ako čitate sa njega, svakako savjetujemo “Tekst” način rada kako bi bio lakši na oči.

No ako vaše okruženje ima puno svjetla, jednostavno treba povećati svjetlinu kako biste bez problema mogli upiti sav sadržaj. U monitor su ugrađena su i dva osnovna zvučnika koji će zadovoljiti svakodnevne potrebe, ali savjetujemo da uložite u slušalice ili zvučnike za istinski odlično iskustvo multimedijskog sadržaja.

 

Monitor smo koristili za pisanje tekstova, obradu fotografija, ali i gaming (čisto u svrhu testiranja, naravno) i možemo reći da oštrina koju pruža 4K uistinu diže kvalitetu sadržaja na novu razinu. Visoka svjetlina lagano nadjača uredska svjetla, kao i nisko sunce u ovim zimskim danima, a gaming se također vrhunski odradio.

Imajte na umu da za 4K rezoluciju ipak trebate malo jaču karticu, od GTX 1070 na dalje, te ovaj panel nije primjeren brzim FPS igrama. No sve ostale vrste igara sasvim su nam dobro izgledale, dok god framerate ne padne toliko da se zaslon “podere”.

 

Monitor podržava i HDR10 standard, ali riječ je više o podržavanju reprodukcije nego pravom HDR izgledu zbog nedostatka specifičnog pozadinskog osvjetljenja u većem broju zona.

Više informacija

  • Model: VX2776 4K
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: ViewSonic
  • Tip: IPS
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27 inča
  • Osvježavanje: 60 Hz
  • Statički/dinamički kontrast:: 1300:1
  • Vrsta panela: IPS
  • Kut vidljivosti: 178°/ 178°
  • Rezolucija: 4K, 3840 x 2160 piksela
  • Dodatno: 10 bit (8 bit + FRC) repodukcija boja, Flicker-free
  • Plus: Vrlo oštar i atraktivan monitor sa brojnim mogućnostima povezivanja i dobrom reprodukcijom sadržaja za IPS panel.
  • Minus: Limitiran stalak, gumbi za kontrolu imaju samo osnovne oznake.
  • Ustupitelj i cijena: ViewSonic hwww.viewsonic.com/eu Cijena: 3.899,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ViewSonic VX2776 4K monitor

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ViewSonic VX2776 4K monitor - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.