Samsung HMD Odyssey

Samsung HMD Odyssey

VR kroz AMOLED naočale

Samsung HMD Odyssey je ponajbolji high-end MR headset za Windows Mixed Reality platformu i može se uspješno nositi s Viveom i Riftom.

Samsungova odluka da napravi VR uređaj na Windows Mixed Reality (WMR) platformi rezultirala je jednim od ponajboljih high-end headseta. Zaboravite na Samsung Gear VR, ovo je VR headset koji se prema specifikacijama može nositi s Oculus Riftom i HTC Viveom (Pro). HMD Odyssey krasi set standardnih odlika Samsungovih proizvoda: jednostavan, a estetski dojmljiv futuristički dizajn, izvrstan AMOLED ekran visoke rezolucije i gustoće piksela (615 ppi) te impresivna zvučna strana, za koju se pobrinuo AKG kod ugrađenih slušalica.

Ergonomija headseta je vrlo dobra i neće vam biti problem nositi ga na glavi i duže vrijeme

Samsung 1

Od sitnica koje bitno poboljšavaju iskustvo, spomenimo još IPD podesivi senzor. WMR platformom možete upravljati preko Cortane, a možete upaliti i stari dobri SteamVR, s najbogatijim katalogom igara i softvera. Samsung nije izmišljao toplu vodu kod dizajna WMR kontrolera, uzevši HTC Vive i Oculus Rift kao uzore, te postigao solidan dizajn i ergonomiju. Međutim...

Za šmekere: AMOLED ekran visoke rezolucije i AKG slušalice brinu se za odličan AV dojam

Samsung 2

U testu ovog uređaja, naišla sam na velike probleme kod trackinga kontrolera/pokreta. HMD Odyssey ima samo dvije kamere za inside-out praćenje pokreta, u usporedbi s Oculus Questom koji ima četiri, te vidljive IR LED-ice na kontrolerima. Prvo sam mislila da je problem u slabim baterijama, čest uzrok pomanjkanju kvalitete trackinga na WMR sustavima, no problem se nije popravio njihovom zamjenom. Zatim sam pokušala s promjenom svjetlosnih uvjeta u sobi, ali ni taj trik nije upalio. Nažalost, možda i najbitniji segment jednog VR uređaja ovdje je podbacio, a iskreno ne mogu reći je li to stvar samog sustava kao takvog ili pojedinačnog headseta koji sam dobila na testiranje.

Praćenje pokreta u teoriji bi trebalo raditi dobro, bez većih problema, no u praksi je veza između mojih akcija i akcija na ekranu često kasnila ili pucala

Samsung 3

S obzirom da mi je konstantni nesklad između mojih pokreta i akcija u VR-u te laga u stvarnom vremenu počeo uzrokovati težak osjećaj mučnine, odlučila sam testirati ostale kvalitete headseta na statičnim naslovima poput Project CARS 2 VR-a, gdje nisam naišla na nikakve probleme. Šteta, ovaj headset se još prošle godine na popustu mogao naći za 299 dolara, a s obzirom da ima krajnjim korisnicima lakše podesivi inside-out tracking te ne zahtjeva bijesno gamersko računalo za pokretanje, mogao je biti vrlo dobar odabir.

Više informacija

  • Proizvođač: Samsung
  • Ustupitelj i cijena: Divit, 790 eura (cca 5800 kn)
  • Minus: loš tracking na testnom primjerku, samo dvije kamere za tracking, standardna cijena na online shopovima (nije dostupan u Hrvatskoj)
  • Plus: dizajn headseta, kvaliteta ekrana, 3D audio, AKG slušalice, IPD podesivi senzor, WMR i SteamVR platforme
  • Ekran: AMOLED (3,5 inča x 2)
  • Rezolucija: 2880 x 1600 (1440 x 1600)
  • Format prikaza: 9:10
  • FOV: 110
  • Refresh Rate: 110
  • Ostalo: Windows Mixed Reality i SteamVR platforme, Samsung WMR kontroleri, inside-out sustav za praćanje pokreta, senzor blizine, IPD podesivi senzor, 3D audio, AKG slušalice, ugrađeni mikrofon, USB 3.0, HDMI 2.0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung HMD Odyssey

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.