White Shark Spartan - 5.0 out of 5 based on 1 vote
White Shark Spartan

White Shark Spartan

Mehaničke tipkovnice sada su dostupne svakome

Povratak mehaničkih tipkovnica popraćen je vrlo visokim cijenama koje su ih učinile teško dostupnim većini. No velika ponuda i potražnja sada su doveli do prilično prihvatljivih cijena.

Mehaničke tipkovnice i dalje se smatraju premium proizvodom nad standardnim modelima s gumenim dizajnom, a mnogi ih smatraju superiornima iz čistog užitka tipkanja. Tajna mehaničkih tipkovnica, a i sama razlika nad standardnim modelima, krije se upravo u dizajnu „klika“, iliti registracije pritiska gumba, te vraćanje tipke u početni položaj.

Dok standardne tipkovnice koriste jeftinu gumu konveksnog dizajna ispod tipke, klik gumba registrira se kada se guma pritisne do dna te se konektori ispod tipke dodirnu. Guma se oslobađanjem tipke vraća u početno stanje i tako vraća gumb van tipkovnice.

Ovakav pristup tipkovnici daje „gumeni“ osjećaj tipkanja koji je značajno drugačiji od mehaničkih tipkovnica. Mehaničke tipkovnice imaju puno čvršće „dno“ pritiska te su klikovi puno jasniji. Sami switchewi koji se stavljaju u mehaničke tipkovnice ispod gumba dolaze u raznim verzijama te nude različite efekte pri pritisku.

 

White Shark Spartan 2

Neki su dizajnirani da proizvedu jasan zvuk klika, drugi pružaju jasan fizički otpor pa se nazivaju taktilnima, a treći su linearni, tj. nemaju nikakav poseban dizajn. Postoje i razne mješavine ovih osnovnih modela, a različiti proizvođači ih naravno drugačije i implementiraju.

Dok u početku proizvođači nisu imali puno izbora kada pričamo o samim switchewima, danas na tržištu postoji veliki izbor te su stoga pale i cijene proizvodnje pa i konačnog proizvoda.

Sada tako imamo proizvod poput White Sharkovog novog modela, Spartan. Riječ je o kompaktnoj takozvanoj „tenkeyless“ tipkovnici jer nema numerički dio s desne strane. Ovakve tipkovnice pokazale su se vrlo atraktivnima, pogotovo u gaming sceni jer dok imaju solidne performanse, ostavljaju više mjesta za miša te istovremeno ne gube na funkcionalnosti pri radu velike većine korisnika.

Gornja ploča metalnog je dizajna od Aluminija te tipkovnici daje čvrstoću koja do izražaja dolazi za vrijeme tipkanja. Dizajn tipki koje vire iz tipkovnice možda je neobičan na prvu, no veličina samih swithceva zahtijeva ovakvu implementaciju, a tipkovnicu je lagano održavati čistom s obzirom da se prašina ne zavlači u nedostupna mjesta.

Sami switchvi su proizvođača Otemu, te koriste plavu verziju. To znači da su kombinacija taktilnog i „klikavog“ dizajna, drugim riječima poprilično su glasni pri tipkanju, a znat ćete i kada je klik registriran zahvaljujući taktilnom odazivu u switchu. Verziju switcha najbolje možete vidjeti po boji jednom kada skinete kapicu gumba.

 

White Shark Spartan 1

Standardan dizajn je u obliku plusa kod velike većine tipkovnica. No, Spartan tipkovnica koristi pojačani dizajn s plastičnim dijelovima oko samog plusa kako bi se tipke bolje stabilizirale od „ljuljanja“, kao i ojačala sama konstrukcija.

Ovi switchevi imaju standardni životni vijek od 50 milijuna klikova, što drugim riječima znači da su oni vjerojatno zadnja stvar koja će prestati raditi na tipkovnici. Samim time što se gumbi mogu micati, znači da su zamjenjivi te na tržištu možete naći razne alternative kako biste personalizirali tipkovnicu sebi.

Uz to, tipkovnica ima RGB pozadinsko osvjetljenje, no zone boja su fiksne, kako se vidi i na slici. Samo osvjetljenje zato je programabilno te možete birati između više razina osvjetljenja, kao i nekoliko načina rada i efekata rasvjete.

Sve to su specifikacije gotovo svake druge mehaničke tipkovnice, no cijena po kojoj se ovaj model može naći na našem tržištu te kvaliteta izrade uistinu ga uzdiže iznad dobrog dijela konkurencije.

Više informacija

  • Model: White Shark Spartan
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: White Shark
  • Tip prekidača: Mehanički Otemu Blue
  • Dimenzije i masa: 355 x 135 x 20 mm, 640 g
  • Plus: RGB rasvjeta, jasno tipkanje, lokalne oznake na tipkama, cijena
  • Minus: limitirana rasvjeta, neobičan font na tipkama
  • Ustupitelj i cijena: Šmit Electronic www.smit-electronic.hr/hr/ Cijena: 269,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za White Shark Spartan

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

White Shark Spartan - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.