Samsung QE65S95B - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Samsung QE65S95B

Samsung QE65S95B

Nova generacija OLED-a

Prvi Samsungov TV temeljen na dugo iščekivanoj QD-OLED tehnologiji impresionirao nas je kvalitetom slike. QD-OLED omogućuje višu maksimalnu svjetlinu i još bolji prikaz boja u usporedbi s LG-ovim OLED televizorima. Pritom se S95B odlikuje odličnim gaming mogućnostima, provjerenim softverskim sučeljem i velikim brojem naprednih opcija.

Još uvijek zvuči skoro nestvarno. Samsung nakon gotovo 10 godina ima novi OLED televizor. Proteklih nekoliko godina smo se dosta naslušali o Samsungovoj QD-OLED tehnologiji koja bi trebala donijeti značajan inovacijski skok po pitanju OLED tehnologije. QD-OLED je bez sumnje najznačajnija tehnološka novost koja se pojavila u svijetu televizora u zadnje vrijeme i konačno će LG-ova OLED tehnologija dobiti više nego dostojnu konkurenciju.

 

Samsung-OLED-TV-4.jpg

 Samsungov S95B je iznimno atraktivan i tanak OLED televizor koji će vas oduševiti svojim dizajnom i svjetlinom zaslona.

 

Samsungova QD-OLED revolucija

QD-OLED televizori ove su se godine po prvi put pojavili na tržištu. Trenutno su dostupni jedino Samsungovi i Sonyjevi QD-OLED televizori i to isključivo u dijagonalama od 55 i 65 inča. Što je zapravo QD-OLED?

Najjednostavnije rečeno, riječ je o quantum dot tehnologiji za prikaz boja sa svim značajkama OLED-a, kod kojeg je svaki piksel zasebno samoosvjetljen. Preciznije, kod QD-OLED-a Samsung je implementirao malo drugačiju strukturu matrice, pri čemu se koristi plavi OLED organski materijal za osvjetljavanje piksela koji sadrže crvene i zelene slojeve quantum dot čestica.

Ovo se dosta razlikuje od LG-ove WRGB OLED tehnologije koja uključuje dodatni bijeli podpiksel kako bi se povećala svjetlina, međutim, ovaj podpiksel blijedi tijekom vremena - posebice pri visokim svjetlinama, što rezultira gubitkom sjaja i svjetline boja.

U osnovi, QD-OLED tehnologija trebala bi omogućiti višu maksimalnu svjetlinu svake pojedine boje, prikaz šireg spektra boja (100% DCI-P3) i općenito „čišći“ i živopisniji prikaz boja pri visokoj svjetlini.

QD-OLED mnogo obećava na papiru, a kako sve to izgleda u stvarnosti mogli smo se uvjeriti prilikom višednevnog druženja sa Samsungovim 65-inčnim S95B modelom, koji će doista biti „ukras“ za svaki dnevni boravak. Iznimno je tanak, dolazi s vrlo elegantnim i masivnim stalkom, a rubovi oko ekrana su svedeni na minimum. Čak i onaj dio koji sadrži elektroniku s donje strane ne doprinosi mnogo debljini uređaja. Nadalje, izvrsno je opremljen s ukupno 4 HDMI 2.1 priključka, odličnom bežičnom povezivošću i hrpom dodatnih opcija poput Ambient načina korištenja, te podrške za SmartThings 2 i AirPlay 2. Softverska platforma Samsung Tizen se u ovogodišnjoj verziji 6.5 proteže preko cijelog ekrana i podržava ogroman broj aplikacija. Usprkos tankom profilu, Samsung ovdje nudi vrlo solidne mogućnosti po pitanju kvalitete zvuka uz podršku za Dolby Atmos.

 

Najsvjetliji OLED

Samsungov Neural Quantum Processor 4K i ovdje je glavni „mozak“ ispod površine zadužen za prikaz slike, s tim da je sada prilagođen QD-OLED tehnologiji. Što se tiče podrške za HDR, Samsung i dalje nažalost ne podržava Dolby Vision, tako da vam ostaju HDR10 u svim svojim varijantama i HLG.

Ukoliko bismo vam željeli na najjednostavniji mogući način zorno predočiti kvalitetu slike novog Samsungovog QD-OLED-a, opisali bismo ga kao „nabrijani“ OLED s još boljim prikazom boja i općenito svjetlijom slikom. Odlikuje ga izvanredan kontrast koji slici daje odličnu dinamiku, a pritom su boje dojmljive i po pitanju zasićenosti i po pitanju vjernosti. Osim toga, vidljivi kut je stvarno iznimno širok, tako da ovaj TV možete gledati iz bilo kojeg kuta, a da ne izgubite ništa na kvaliteti slike.

HDR sadržaj izgleda briljantno, posebno u onim najsvjetlijim područjima. Ovo je bez sumnje najsvjetliji OLED televizor koji smo dosada vidjeli. Po nama je ovo i prvi OLED kojeg možemo mirne duše preporučiti za korištenje u jako osvjetljenim prostorijama.

Dvije opcije dodatno pospješuju svjetlinu i kontrast, a riječ je o opcijama Contrast Enhancer i Peak Brightness. Ako baš želite vidjeti maksimalne mogućnosti QD-OLED-a, uključite predložak Dynamic koji na ovom televizoru čak i ne izgleda onako posve nerealno i „kričavo“ kao kod 99% svih ostalih televizora na tržištu.

Mi smo S95B testirali s najnovijom verzijom softvera u inačici 1302. Poznato je da je Samsung izbacio više nadogradnji softvera od pojave ovog televizora u prodaji, kojima su popravljali određene anomalije u prikazu. Prije svega se ovo odnosi na tendenciju televizora da previše posvijetli HDR sadržaj. Oštrina prikaza kod 4k, kao i kod HD Upscaling sadržaja vrlo je dobra, premda je ne bismo nazvali savršenom.

 

Najbolji TV današnjice?

Očekivano, predlošci Movie i Filmmaker najbolji su po pitanju preciznosti i vjernosti boja, te su odlična osnova posebice za gledanje HDR filmova. Naglasimo kako S95B podržava mogućnost kalibracije putem aplikacije na vašem pametnom telefonu, premda je broj podržanih telefona dosta malen, pa nismo mogli provjeriti kako to funkcionira u praksi. Rekli bismo da S95B traži više korisničke intervencije za optimalnu sliku od LG-ovih OLED-a, ali je zato konačan rezultat spektakularan.
Samsungov QD-OLED je odličan TV i za igranje videoigara.

Ima punu podršku za HDMI 2.1 uključujući ALLM, VRR i 4k pri 120 Hz. Malen input lag i superbrzi odziv piksela formula su za superiorno gaming iskustvo. HDR igre doista izgledaju briljantno, međutim, pripazite da odaberete pravu opciju za HDR Dynamic Tone Mapping. Osim toga, Game način korištenja forsira iznimno svijetlu sliku i jarke boje što djeluje dosta nerealno, posebno kod nekih igara. Samsung nudi poseban gamebar koji ima dosta zanimljive opcije. Svakako po nama najzanimljivija odnosi se na korištenje računala i omogućuje Ultrawide prikaz u 21:9 i 32:9 rezolucijama.

Samsungova QD-OLED tehnologija već je na samom početku svog tržišnog nastupa pokazala veliki potencijal. Donosi vidljivo poboljšanje OLED tehnologije po pitanju svjetline i prikaza boja. Samim time S95B smješta u sam vrh ponude trenutno dostupnih televizora. Samsung ipak nije uspio riješiti dva ključna problema OLED tehnologije: potencijalni rizik da se dogodi trajni burn-in slike i ABL ograničenja. ABL i ovdje ograničava svjetlinu, ponekad i prilično agresivno, što se može vidjeti u naglim promjenama ovisno o sadržaju. Ništa nije savršeno, ali Samsung svakako ovdje nudi jedan od ponajboljih OLED televizora današnjice, s time da prostora za poboljšanja svakako ima.

Pozitivno je također što se pritom S95B već sada prodaje po nižoj cijeni od preporučene i što nije osjetno skuplji od primjerice LG-ovih C2 ili G2 modela istovjetne dijagonale.

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE65S95B

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE65S95B - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.