Samsung QE50QN90B

Samsung QE50QN90B

Savršene boje Mini LED-a

Samsungovi Mini LED televizori sve su pristupačniji i teško možete pronaći bolji gaming TV. Kvaliteta slike je odlična uz visoku maksimalnu svjetlinu, a ovaj TV spojen s novijim gaming računalom podržava frekvenciju osvježavanja od 144 Hz.

Nakon prošlogodišnjeg  ispipavanja tržišta i prvih Mini LED modela Samsung je ove godine predstavio daleko veći broj Mini LED televizora druge generacije. Tehnološki uspješan koncept nije se mijenjao pa se i druga generacija oslanja na kombinaciju Quantum Dot tehnologije i Mini LED pozadinskog osvjetljenja. Samsungova QN90B serija Mini LED televizora je ove godine dostupna u veličinama od 43 do 85 inča. Posebno su manji 43 i 50 inčni modeli namijeni gamerima.

 

Mini LED druge generacije

50 inčni model koji smo mi imali priliku testirati vizualno je vrlo atraktivan televizor. Iznenadio nas je kompaktnim dimenzijama s obzirom na veličinu dijagonale. Rubovi oko ekrana gotovo da i ne postoje, a debljina mu iznosi svega 2,7 cm. Masivan aluminijski stalak ne zauzima mnogo mjesta na površini, a omogućuje dobru stabilnost s obzirom na dijagonalu. U skladu s efektnim dizajnom ovaj televizor dolazi s manjim daljinskim upravljačem sa solarnim punjenjem.

Samsung je ove godine opremljenost svojih Mini LED televizora podigao na još višu razinu.  Sada su nam tako na raspolaganju 4 HDMI 2.1 priključka pune propusnosti, a podržane su sve najnovije tehnologije, što uključuje HDR 10+ i HLG, Dolby Atmos, ALLM, VRR, 4K pri 120 Hz. Jedino što Samsung i dalje tvrdoglavo odbija podržati je Dolby Vision. Bez obzira na to novi je QN90B izvrsno opremljen televizor kojeg softverski pogoni najnovija inačica Samsungove Smart TV platforme Tizen 6.5.

 

qe50qn90bBack

Odlična opremljenost uključuje 4 HDMI 2.1 priključka pune propusnosti.

 

Dakako, ključni adut ovog televizora je Mini LED. Konačno sada sve prednosti ovakvog pozadinskog osvjetljenje možemo vidjeti i kod manjih televizora nešto povoljnije cijene. Mini LED omogućuje daleko bolju kontrolu lokalnog zatamnjenja uz veći broj zona što poboljšava kontrast i maksimalnu svjetlinu. S obzirom na to da Samsung koristi VA matricu i Quantum Dot tehnologiju, boje su iznimno živopisne, a kontrast izuzetan za LED televizor.

Čini se kako je Samsung ove godine dodatno poboljšao napredne algoritme lokalnog zatamnjenja. Impresivna je svjetlina koju ovaj TV možete postići prilikom reprodukcije stvarnog sadržaja. HDR sadržaj, bilo da je riječ o igrama ili filmovima, izgleda jako dobro. Ukoliko želite još svjetliji prikaz HDR sadržaja, možete uključiti opciju Contrast Enhancer i Local Dimming postaviti na High. Samsung je dosta pojednostavio broj predložaka za prikaz slike u HDR ili SDR načinu korištenja. Predložak Movie je u pravilu najprecizniji za prikaz većine sadržaja.

 

Najbolji TV za PC gamere

Impresivan je broj naprednih gaming opcija kojima je oboružan ovaj TV. Sve dakako počinje od Game moda koji će se automatski aktivirati nakon što TV prepozna signal s igraće konzole ili računala. Osim toga, aktivirat će se i  tzv. gamebar, odnosno traka s informacijama i naprednim gaming opcijama. Do ovih opcija se dolazi dužim pritiskom na tipku play/pause na daljinskom upravljaču. Ovdje primjerice možete odabrati neki od posebnih predložaka za prikaz slike poput FPS, RPG, Sport.

 

qe50qn90bside

 

 

Iako su predlošci odlična ideja za početnike u kalibraciji, za optimalan prikaz u Game načinu korištenja preporučamo ručno podesiti željene opcije. Dodatne opcije dostupne su uključivanjem Game Motion Plus opcije. Što se tiče performanse s PS5, VRR radi bez greške, input lag je iznimno malen, a brzina odziva više nego zadovoljavajuća. Ovisno o pojedinoj igri bit će potrebno podesiti opcije Game HDR ili HDR 10+ Gaming. Općenito, ovaj TV u HDR prikazu ima tendenciju posvjetljivanja slike.

VRR podrška je besprijekorna. Samsungov QN90B podržava nazivno Fresync Premium Pro, ali nam je VRR bez problema proradio i s Nvidijinom karticom. Ovaj Samsungov televizor posebno je pogodan za PC gamere. Ponajprije kada ga spojite s računalom, dostupna vam je brzina osvježavanja od 144 Hz, a imate li noviju grafičku karticu s podrškom za HDMI 2.1, možete ovu frekvenciju osvježavanja koristiti i na 4K rezoluciji. Nadalje, dostupna vam je ultrawide opcija korištenja 32:9 ili 21:9 formata slike. Ovo funkcionira odlično te efektivno ovaj TV pretvara u ogroman ultrawide monitor.

Spomenut ćemo i još jednu zanimljivu mogućnost Multiview, odnosno prikaz slike u slici ili slike pored slike, pri čemu možete kombinirati reprodukciju videa s aktualnim gameplayjem. Konačno, recimo kako ovaj Samsungov TV podržava BFI tehnologiju kako na 60 tako i na 120 Hz.

 

qe50qn90stats

 

hisense55u8qgStats

 

USPOREDNI TEST GAMING TELEVIZORA

TELKE ZA PLEJKE

Moderni televizori nude sve naprednije gaming mogućnosti. Koji je najbolji TV za igranje na Plejki ili PC-u? Isprobali smo nekoliko najnovijih modela televizora različitih tehnologija kako bismo doznali što možete očekivati po pitanju gaming performansi.

Više informacija

  • Plus: odlična kvaliteta slike, visoka maksimalna svjetlina, odlične HDR performanse u igrama, malen input lag, dobra brzina odziva, 4 HDMi 2.1 priključka s podrškom za ALLM, VRR i 4K pri 120 Hz, brzina osvježavanja od 144 Hz prilikom korištenja s računalom, veliki broj naprednih gaming opcija
  • Minus: neujednačenost osvjetljenja ekrana, izostanak podrške za Dolby Vision
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, Cijena: 10.559,20 kn / 1.401,45 EUR
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE50QN90B

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE50QN90B - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.