Samsung Odyssey OLED G9

Samsung Odyssey OLED G9

Superširoki OLED za igre
i filmove

Gigantskih 49 inča dijagonale u kombinaciji s korištenjem QD-OLED tehnologije čini ovaj Samsungov monitor jedinstvenim na tržištu. Superširoki format ekrana omogućuje izniman gaming doživljaj, OLED tehnologija zaslužna je za izvrsnu kvalitetu slike, a frekvencija osvježavanja od 240 Hz zaokružuje odličan dojam

OLED monitori se u sve većem broju pojavljuju na tržištu. Svakako je jedan od najatraktivnijih trenutno dostupnih OLED monitora Samsungov Odyssey G9. Zahvaljujući QD-OLED tehnologiji koju Samsung koristi i kod svojih televizora najviše klase, ovaj se Samsungov monitor smješta u sam vrh ponude gaming monitora. Samsung je, doslovno rečeno, patentirao jedinstveni superširoki format ekrana 32:9 koji donosi osebujan panoramski doživljaj igara. Gigantskih 49 inča širine uživo doista djeluje impozantno.

Gigantski QD-OLED

Posebno je zanimljivo kako je Samsung u nekoliko generacija superširokog G9 monitora promijenio nekoliko različitih tehnologija koje uvelike utječu na kvalitetu slike. Prvo je stigao QLED, nakon toga je ovaj model opremljen Mini LED pozadinskim osvjetljenjem, a sada u najnovijoj generaciji priču zaokružuje QD-OLED.

Ovogodišnji G9 dolazi sa Samsungovim Neo Quantum Pro procesorom slike i posjeduje softversko sučelje Tizen, isto ono koje nalazimo kod Samsungovih televizora. Na taj način ga možete koristiti samostalno bez potrebe za spajanjem s računalom, a dostupan je i velik broj aplikacija koje obično nalazimo kod Samsungovih televizora, kao i Samsungov Gaming Hub.

Vratimo li se malo samom dizajnu i vanjskom izgledu, novi G9 je iznimno dopadljivo dizajniran monitor. Posjeduje vrlo elegantno postolje koje ne zauzima mnogo mjesta. Sa stražnje strane nalazimo i „RGB“ prsten, efektno RGB osvjetljenje čije efekte možete detaljno podešavati. Nadalje, novi G9 je iznimno tanak s obzirom na korištenje OLED tehnologije, no nažalost, dolazi s pozamašnim vanjskim strujnim adapterom kojeg ćete morati negdje smjestiti.

Svakako je značajan dodatak i priloženi daljinski upravljač koji podsjeća na daljinske upravljače Samsungovih televizora. Ovo je hvalevrijedna novost i omogućuje jednostavno upravljanje uređajem s određene udaljenosti.
Moramo spomenuti i zakrivljenost samog ekrana. Ona je prilično blaga kod najnovijeg QD-OLED modela te radijus zakrivljenosti iznosi 1800R. Primjerice, prethodni Mini LED model je bio osjetno više zakrivljen u radijusu 1000R.

 Vivo X90 Pro 4

 Ovaj Samsung monitor ima i sve osobine televizora, jer dolazi s odgovarajućim procesorom slike i softverskim sučeljem Tizen, a s njim u paketu ćete dobiti i daljinski upravljač

 Vivo X90 Pro 3

Sa stražnje strane monitora nalazimo RGB prsten, pri čemu efekte možete podešavati prema vlastitim željama

 

Između monitora i televizora

Što se tiče opremljenosti, Samsung je novi G9 opremio s ukupno tri videoizlaza. Nalazimo dva HDMI 2.1 videoizlaza, od kojih je jedan Micro HDMI formata, te DisplayPort nešto starijeg standarda 1.4. Spomenimo i kako su priključci postavljeni vertikalno, a ne horizontalno prema gore, kako to obično biva, te kako su pomalo na nezgodnom mjestu iza samog postolja.

S obzirom na korištenje Samsungovog softverskog sučelja Tizen, mogli bismo novi G9 prozvati „pametnim“ monitorom. Zapravo je negdje između monitora i televizora. Pritom sve postavke, izgled izbornika i sam izbornik izgledaju istovjetno onima koje nalazimo kod Samsungovih televizora. Ovo ima svoje dobre i loše strane. Ako ste navikli na klasične izbornike koje nalazimo kod drugih monitora, ovdje ćete se teže snaći. S druge strane, opcija za podešavanje slike ima zaista mnogo i lako su dostupne putem daljinskog upravljača. Prije svega je preporuka odabrati Game način korištenja koji automatski uključuje i frekvenciju osvježavanja slike od 240 Hz, opcije za smanjenje ulaznog kašnjenja i podršku za Adaptive Sync.

U svakom slučaju, QD-OLED tehnologija omogućuje izvrsnu kvalitetu slike uz odličan prikaz tamnih nijansi, odlično definirane boje i vrlo širok vidljivi kut. Moramo ovdje reći kako postavke svjetline i kontrasta kod ovog monitora dosta utječu na kvalitetu prikaza, posebno kada govorimo o dinamici i definiciji boja. Naime, ovaj monitor ima dosta ograničenu maksimalnu vrijednost po pitanju svjetline od 250 cd/m², tako da će općenito biti potrebno koristiti više postavke svjetline, posebno ako ste u jače osvjetljenoj prostoriji. Kako biste dobili još nešto više na svjetlini, preporuka je posebnu opciju za regulaciju svjetline postaviti na High.

Odyssey_OLED_G9-1.jpg

Odyssey_OLED_G9-5.jpg

 Najnoviji Samsungov 49-inčni gaming monitor temelji se na QD-OLED tehnologiji, što mu uz visok kontrast i kvalitetan prikaz slike daje i podlogu za iznimno tanak dizajn i atraktivan izgled

 

Panoramski doživljaj igranja

Zanimljivo je kako površina ekrana nije u mat izvedbi kako smo to navikli kod računalnih monitora, već više podsjeća na „sjajniju“ površinu ekrana kod televizora. Drugim riječima, to znači kako se i okolina nešto više reflektira, no ovo omogućuje i daleko dinamičniji prikaz slike.

Kada govorimo o HDR-u, monitor podržava HDR10 i Display HDR True Black 400 standard koji je prije svega osmišljen za OLED ekrane. HDR u igrama i filmovima izgleda poprilično dobro, osobito kada govorimo o kontrastu i prikazu boja. Međutim, limitirana vrijednost maksimalne svjetline svakako ne omogućuje onako dobar prikaz najsvjetlijih područja slike, što je inače najbolja osobina televizora s QD-OLED tehnologijom.

Dakako, sve je povezano s potencijalnim izazovima po pitanju trajnog burn-in-a slike koji su kod računalnog monitora osjetno veća opasnost nego kod televizora. Naime, kod monitora prilikom rada s računalom imamo daleko više statičnih elemenata slike koji tijekom vremena mogu dovesti do burn-in-a. Samsung je kod ovog monitora implementirao sve uobičajene metode za sprečavanje ovog nezgodnog problema, no čini se kako su se odlučili i osjetno ograničiti maksimalnu svjetlinu kako bi mogućnost burn-in-a slike sveli na minimum. Svakako preporučamo koristiti ugrađeni screen saver i postaviti da se ekran isključuje prilikom duže neaktivnosti kod rada s računalom.

Kada govorimo o gaming performansama, OLED tehnologija se prvenstveno ističe iznimnom brzinom odziva samih piksela. U kombinaciji s osvježavanjem slike od 240 Hz je ovaj monitor svakako jedan od najbržih gaming monitora koje smo ikada vidjeli.
Superširok i superbrz

Mi smo ovaj monitor isprobali s tri grafičke kartice različitih proizvođača - Nvidije, AMD-a i Intela – te smo u vezi s Nvidijinom karticom naišli na neke probleme u prikazu, posebice po pitanju nazubljenosti i oštrine teksta. Kad već spominjemo rad s tekstom, treba reći kako ovaj monitor nije osobito pogodan za tu namjenu, s obzirom na jedinstvenu strukturu piksela QD-OLED matrice.
Osim toga smo naišli na određene probleme s prikazom nekih kombinacija rezolucije i osvježavanja slike, posebice prije nego što smo na testno računalo instalirali odgovarajuće upravljačke programe. Stoga imajte pri ruci neki stariji monitor za slučaj potrebe.

Samsung G9 u OLED izdanju je doista impresivan monitor, prvenstveno za igre i multimediju. Rekli bismo kako je zapravo zamaskirani TV, s obzirom na pametnu platformu Tizen i mogućnost samostalnog korištenja.
Svakako može ponuditi jedinstveni gaming doživljaj, vrhunsku kvalitetu slike i iznimne gaming performanse, ali nije bez nedostataka, prije svega po pitanju limitirane maksimalne svjetline i prikaza HDR sadržaja.

Odyssey_OLED_G9-2.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Odyssey OLED G9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.