Samsung Odyssey OLED G9

Samsung Odyssey OLED G9

Superširoki OLED za igre
i filmove

Gigantskih 49 inča dijagonale u kombinaciji s korištenjem QD-OLED tehnologije čini ovaj Samsungov monitor jedinstvenim na tržištu. Superširoki format ekrana omogućuje izniman gaming doživljaj, OLED tehnologija zaslužna je za izvrsnu kvalitetu slike, a frekvencija osvježavanja od 240 Hz zaokružuje odličan dojam

OLED monitori se u sve većem broju pojavljuju na tržištu. Svakako je jedan od najatraktivnijih trenutno dostupnih OLED monitora Samsungov Odyssey G9. Zahvaljujući QD-OLED tehnologiji koju Samsung koristi i kod svojih televizora najviše klase, ovaj se Samsungov monitor smješta u sam vrh ponude gaming monitora. Samsung je, doslovno rečeno, patentirao jedinstveni superširoki format ekrana 32:9 koji donosi osebujan panoramski doživljaj igara. Gigantskih 49 inča širine uživo doista djeluje impozantno.

Gigantski QD-OLED

Posebno je zanimljivo kako je Samsung u nekoliko generacija superširokog G9 monitora promijenio nekoliko različitih tehnologija koje uvelike utječu na kvalitetu slike. Prvo je stigao QLED, nakon toga je ovaj model opremljen Mini LED pozadinskim osvjetljenjem, a sada u najnovijoj generaciji priču zaokružuje QD-OLED.

Ovogodišnji G9 dolazi sa Samsungovim Neo Quantum Pro procesorom slike i posjeduje softversko sučelje Tizen, isto ono koje nalazimo kod Samsungovih televizora. Na taj način ga možete koristiti samostalno bez potrebe za spajanjem s računalom, a dostupan je i velik broj aplikacija koje obično nalazimo kod Samsungovih televizora, kao i Samsungov Gaming Hub.

Vratimo li se malo samom dizajnu i vanjskom izgledu, novi G9 je iznimno dopadljivo dizajniran monitor. Posjeduje vrlo elegantno postolje koje ne zauzima mnogo mjesta. Sa stražnje strane nalazimo i „RGB“ prsten, efektno RGB osvjetljenje čije efekte možete detaljno podešavati. Nadalje, novi G9 je iznimno tanak s obzirom na korištenje OLED tehnologije, no nažalost, dolazi s pozamašnim vanjskim strujnim adapterom kojeg ćete morati negdje smjestiti.

Svakako je značajan dodatak i priloženi daljinski upravljač koji podsjeća na daljinske upravljače Samsungovih televizora. Ovo je hvalevrijedna novost i omogućuje jednostavno upravljanje uređajem s određene udaljenosti.
Moramo spomenuti i zakrivljenost samog ekrana. Ona je prilično blaga kod najnovijeg QD-OLED modela te radijus zakrivljenosti iznosi 1800R. Primjerice, prethodni Mini LED model je bio osjetno više zakrivljen u radijusu 1000R.

 Vivo X90 Pro 4

 Ovaj Samsung monitor ima i sve osobine televizora, jer dolazi s odgovarajućim procesorom slike i softverskim sučeljem Tizen, a s njim u paketu ćete dobiti i daljinski upravljač

 Vivo X90 Pro 3

Sa stražnje strane monitora nalazimo RGB prsten, pri čemu efekte možete podešavati prema vlastitim željama

 

Između monitora i televizora

Što se tiče opremljenosti, Samsung je novi G9 opremio s ukupno tri videoizlaza. Nalazimo dva HDMI 2.1 videoizlaza, od kojih je jedan Micro HDMI formata, te DisplayPort nešto starijeg standarda 1.4. Spomenimo i kako su priključci postavljeni vertikalno, a ne horizontalno prema gore, kako to obično biva, te kako su pomalo na nezgodnom mjestu iza samog postolja.

S obzirom na korištenje Samsungovog softverskog sučelja Tizen, mogli bismo novi G9 prozvati „pametnim“ monitorom. Zapravo je negdje između monitora i televizora. Pritom sve postavke, izgled izbornika i sam izbornik izgledaju istovjetno onima koje nalazimo kod Samsungovih televizora. Ovo ima svoje dobre i loše strane. Ako ste navikli na klasične izbornike koje nalazimo kod drugih monitora, ovdje ćete se teže snaći. S druge strane, opcija za podešavanje slike ima zaista mnogo i lako su dostupne putem daljinskog upravljača. Prije svega je preporuka odabrati Game način korištenja koji automatski uključuje i frekvenciju osvježavanja slike od 240 Hz, opcije za smanjenje ulaznog kašnjenja i podršku za Adaptive Sync.

U svakom slučaju, QD-OLED tehnologija omogućuje izvrsnu kvalitetu slike uz odličan prikaz tamnih nijansi, odlično definirane boje i vrlo širok vidljivi kut. Moramo ovdje reći kako postavke svjetline i kontrasta kod ovog monitora dosta utječu na kvalitetu prikaza, posebno kada govorimo o dinamici i definiciji boja. Naime, ovaj monitor ima dosta ograničenu maksimalnu vrijednost po pitanju svjetline od 250 cd/m², tako da će općenito biti potrebno koristiti više postavke svjetline, posebno ako ste u jače osvjetljenoj prostoriji. Kako biste dobili još nešto više na svjetlini, preporuka je posebnu opciju za regulaciju svjetline postaviti na High.

Odyssey_OLED_G9-1.jpg

Odyssey_OLED_G9-5.jpg

 Najnoviji Samsungov 49-inčni gaming monitor temelji se na QD-OLED tehnologiji, što mu uz visok kontrast i kvalitetan prikaz slike daje i podlogu za iznimno tanak dizajn i atraktivan izgled

 

Panoramski doživljaj igranja

Zanimljivo je kako površina ekrana nije u mat izvedbi kako smo to navikli kod računalnih monitora, već više podsjeća na „sjajniju“ površinu ekrana kod televizora. Drugim riječima, to znači kako se i okolina nešto više reflektira, no ovo omogućuje i daleko dinamičniji prikaz slike.

Kada govorimo o HDR-u, monitor podržava HDR10 i Display HDR True Black 400 standard koji je prije svega osmišljen za OLED ekrane. HDR u igrama i filmovima izgleda poprilično dobro, osobito kada govorimo o kontrastu i prikazu boja. Međutim, limitirana vrijednost maksimalne svjetline svakako ne omogućuje onako dobar prikaz najsvjetlijih područja slike, što je inače najbolja osobina televizora s QD-OLED tehnologijom.

Dakako, sve je povezano s potencijalnim izazovima po pitanju trajnog burn-in-a slike koji su kod računalnog monitora osjetno veća opasnost nego kod televizora. Naime, kod monitora prilikom rada s računalom imamo daleko više statičnih elemenata slike koji tijekom vremena mogu dovesti do burn-in-a. Samsung je kod ovog monitora implementirao sve uobičajene metode za sprečavanje ovog nezgodnog problema, no čini se kako su se odlučili i osjetno ograničiti maksimalnu svjetlinu kako bi mogućnost burn-in-a slike sveli na minimum. Svakako preporučamo koristiti ugrađeni screen saver i postaviti da se ekran isključuje prilikom duže neaktivnosti kod rada s računalom.

Kada govorimo o gaming performansama, OLED tehnologija se prvenstveno ističe iznimnom brzinom odziva samih piksela. U kombinaciji s osvježavanjem slike od 240 Hz je ovaj monitor svakako jedan od najbržih gaming monitora koje smo ikada vidjeli.
Superširok i superbrz

Mi smo ovaj monitor isprobali s tri grafičke kartice različitih proizvođača - Nvidije, AMD-a i Intela – te smo u vezi s Nvidijinom karticom naišli na neke probleme u prikazu, posebice po pitanju nazubljenosti i oštrine teksta. Kad već spominjemo rad s tekstom, treba reći kako ovaj monitor nije osobito pogodan za tu namjenu, s obzirom na jedinstvenu strukturu piksela QD-OLED matrice.
Osim toga smo naišli na određene probleme s prikazom nekih kombinacija rezolucije i osvježavanja slike, posebice prije nego što smo na testno računalo instalirali odgovarajuće upravljačke programe. Stoga imajte pri ruci neki stariji monitor za slučaj potrebe.

Samsung G9 u OLED izdanju je doista impresivan monitor, prvenstveno za igre i multimediju. Rekli bismo kako je zapravo zamaskirani TV, s obzirom na pametnu platformu Tizen i mogućnost samostalnog korištenja.
Svakako može ponuditi jedinstveni gaming doživljaj, vrhunsku kvalitetu slike i iznimne gaming performanse, ali nije bez nedostataka, prije svega po pitanju limitirane maksimalne svjetline i prikaza HDR sadržaja.

Odyssey_OLED_G9-2.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Odyssey OLED G9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Odyssey OLED G9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.