Usporedni test mikroračunala - Micro:bit vs. Calliope Mini vs. Circuit Playground vs. CodeBug - 5.0 out of 5 based on 7 votes
Usporedni test mikroračunala - Micro:bit vs. Calliope Mini vs. Circuit Playground vs. CodeBug

Usporedni test mikroračunala - Micro:bit vs. Calliope Mini vs. Circuit Playground vs. CodeBug

Je li Micro:bit zaista ono što nam je trebalo?

Po nečemu će kraj 2017. godine zasigurno ostati u hrvatskom obrazovanju zabilježen kao točka preokreta, trenutak koji će odjeknuti u povijesti više nego li dan kada su ukinuli klečanje na kukuruzu kao odgojnu mjeru za nestašne učenike.

Naime, dolazak 45.000 mikroračunala koji su ekspresno uvršteni u državni proračun i nabavljeni od strane Carneta u svega par mjeseci izazvao je nevjerojatnu pažnju i sumnjičavost javnosti, pa i nas koji kao medij sumnjamo u sve i svačije namjere prije nego li sve dobro (bar s tehnološke strane) ne ispitamo.

Tako smo se odlučili pozabaviti temom odabira i nabavke Micro:bit računala koji će, odlučeno je neki dan, preplaviti školske klupe u idućih mjesec dana.  Mi u VIDILAB-u, testnom labosu časopisa VIDI, u kojem bez srama raskrinkamo i veliki Intel ako testovi pokažu da je napravio loš procesor, nismo dvojili da zasučemo rukave i stavimo Micro:bit na muke naših testova.

Već ranije smo imali u rukama Micro:bit računalo koje smo kao novinari dobili na proljetnoj presici kao poklon za istraživanje od udruge Croatian Makers i njihovog patrona, već svima poznatog investitora, Nenada Bakića s najavom da će oni ako to neće učiniti država, financirati nabavku računala za hrvatske škole što su koliko znamo već i učinili.

Mikrokontroleri body

Željeli smo ga usporediti s mogućim konkurentima da vidimo što oni nude i je li izbor Micro:bita bio baš dobar izbor ili se moglo i bolje. Uvijek se može bolje kažemo mi pa smo zajahali eBay, ispeglali redakcijski Paypal račun i dovukli u redakciju još tri izazivača: CodeBug, Circuit Playground i Calliope Mini. Igre su mogle početi, samo smo još trebali imati ideju što ćemo sve testirati. Želja nam je bila dati Micro:bit računalo školarcu koji se prvi puta s njime susreće za što nam je poslužio nećak glavnog urednika koji se ovom prilikom prvi puta susreo s Micro:bitom. Micro:bit smo dali naravno i nastavniku informatike koji će morati raditi s takvim računalom te kreirati programe za svoje učenike i na kraju u testu smo sudjelovati i mi koji se ponešto u to razumijemo.

Micro:bit je da budemo odmah iskreni i jasni entry-level uređaj namijenjen prije svega djeci kako bi se susrela s kodiranjem na jednostavan i zabavan način koristeći se browser-based programskom platformom i Blocks Editorom (PXT) razvijenim od strane Microsofta ili pak nešto kompleksnijim Java Scriptom ili tzv. Micro Pythonom. Pa dakle, krenimo s recenzijama i saznajmo tko što zaista nudi.

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.