Kako napraviti kućni Cloud na Synology NAS uređaju

Kako napraviti kućni Cloud na Synology NAS uređaju

Osobni kućni oblak

Rijetki su oni koji ne koriste Cloud u nekom obliku, bilo da se radi o Google Photosu ili možda koristite DropBox. Zašto ne biste imali vlastiti Cloud?

Cloud je moderan koncept koji nudi pristup podacima i aplikacijama u svakom trenutku i s bilo kojeg mjesta. Sve što vam je potrebno je internet veza. Podatci sada više nisu smješteni lokalno na računalu, već u oblaku. Oblak je ustvari samo nečije tuđe računalo koje koristite za svoje potrebe, a ima stalnu vezu prema internetu kako bi vama bio na raspolaganju uvijek i s bilo kojeg mjesta. Zašto onda ne biste imali vlastiti uređaj koji je stalno na internetu te podatke tako držali na vlastitom oblaku? U ovom članku odlučili smo složiti vlastiti kućni Cloud uz pomoće Synology NAS uređaja.

Synology DSM u novoj verziji 7 ima puno modernije i elegantnije sučelje. Prvi dojam nakon updatea je oduševljenje. Čini se kao da je sve fluidnije i prozračnije. Ikone su modernije, baš kao i kod novih Windowsa 11.

Poboljšana Autentifikacija

Prva stvar koju biste trebali početi koristi u novijoj verziji DSM-a, ukoliko već ne koristite, je dupla autentifikacija kod prijave ili prijava klikom uz pomoć mobilne aplikacije. Uz ovu metodu je moguće zaobići upisivanje passworda. Ukoliko je vaš NAS prijavljen na domenu ili koristi DDNS moguće je postaviti USB za prijavu u administraciju ili pak koristiti Windows Hello te MacOS Touch ID.

kucni cloud 1

Active Insight

Active Insight je mjesto na kojem možete nadzirati stanje vaših NAS uređaja ukoliko ih imate nekoliko. Tako ovdje na jednom mjestu možete vidjeti zauzetost procesora, memorije, ali i diskova za do 50 NAS uređaja. Usluga je trenutno u Beta fazi, a neke opcije će po izlasku iz Bete biti potrebno doplatiti.
Primarna svrha Active Insighta je da vas obavijesti o eventualnim kvarovima ili nedostatku prostora na diskovima te o mogućim načinima kako otkloniti kvar, a sve to može učiniti putem maila, SMS-a ili PUSH poruka. Putem DS finder mobilne aplikacije dobivat ćete obavijesti na vaš Android ili iOS mobilni telefon kako bi još brže mogli reagirati. Nakon prijave u aplikaciju vašim administratorskim računom jednostavno omogućite opciju Notifikacije klikom na gumb pred te opcije.
Za jedan moderan Cloud ovo je svakako odličan način uvida u potrošnju i stanje dostupnih resursa te planiranje njihovog održavanja ili upgradea.

Synology Photos

Nova aplikacija Synology Photos objedinila je postojeće aplikacije Photo station i Moments koje su služile organizaciji i dijeljenju multimedijalnih datoteka.
Tako sada možete pregledavati automatski generirane albume grupirane prema prepoznavanju lica, geolokaciji, oznakama, vrstama datoteka te datumu prijenosa. Tako je doista lagano pomoću datuma pronaći fotografije s rođendanskog slavlja ili pomoću geolokacije fotografije s mora.

photos 2
Isto tako, umjetna inteligencija će pomoći pronaći i sortirati sve vaše selfieje u jedan album. Kako postoji i mobilna aplikacija koja će sve fotografije snimljene mobitelom arhivirati u Photos, Photos može postati vaš Cloud uz koji, osim što ćete imati sortirane fotografije, imate i benefit u vidu oslobađanja prostora na vašem mobilnom telefonu. Fotografije su vam i dalje nadohvat ruke, a Synology Photos aplikacija neće smanjiti kvalitetu vašim fotografijama.
Određene fotografije i albume možete lako podijeliti s kime god želite.

photos 3
Nakon updatea bilo je potrebno dan i pol kako bi NAS pohvatao sve fotografije i videe, jer mi ih imamo stvarno puno. Istina, prepoznavanje lica znalo je istog čovjeka svrstati u nekoliko različitih albuma. Uzrok tome je vjerojatno to što kroz godine kako odrastamo, tako nam se i lice pomalo mijenja. Ili je to zbog frizure. Sve u svemu, sada je lakše pronaći ono što tražimo, pogotovo ako niste skloni sortirati fotografije u zasebne mape.
Kada kliknete na jednu sliku, pored nje možete pronaći male ikonice lica koja su prepoznata na slici, a onda ćete klikom na to lice dobiti sve fotografije s tom osobom.

Media Server

Uz instalaciju Media Server paketa pretvorite svoj Synology NAS u multimedijski poslužitelj. On također može biti u oblaku te putem njega možete gledati filmove na računalu ili mobitelu, ali pomoću Media Servera možete gledati multimedijski sadržaj i na DLMA/UPnP-kompatibilnim DMA uređajima poput npr. televizora ili igraćih konzola. Tako povezivanjem ovih uređaja na istu mrežu možete pregledavati fotografije, slušati glazbu i gledati video zapise bez instaliranja posebnih aplikacija na, recimo, TV, jer Synology ima podršku za pretvaranje audio i video zapisa u kompatibilne formate.
Najveća prednost media servera je što tako ne trošite diskovni prostor vašeg TV uređaja ili igraće konzole za pojedini film, nego se on nalazi na Synology NAS uređaju, a prostor igraće konzole ostaje slobodan za instalaciju igara.

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako napraviti kućni Cloud na Synology NAS uređaju - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.