Zorin OS Lite - Operativni sustav za prastara računala koji ih pretvara u iskoristive strojeve - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Zorin OS Lite - Operativni sustav za prastara računala koji ih pretvara u iskoristive strojeve

Zorin OS Lite - Operativni sustav za prastara računala koji ih pretvara u iskoristive strojeve

Novi život za stara računala

Ako već niz godina koristite računala za bilo kakvu namjenu, onda ste već sigurno skupili i odgovarajuću količinu „smeća“ po kući ili po uredima. Riječ je o starim računalima koja su praktično neupotrebljiva za korištenje u kombinaciji s modernim, resursno vrlo zahtjevnim aplikacijama. Što se može napraviti s takvim računalima? Baciti ih u smeće ili se možda ipak mogu upotrijebiti i za nešto korisnije?

Istovremeno bi se u skoro svakoj većoj obitelji mogao pronaći član kojem računalo služi samo za normalno korištenje nekih standardnih preglednika za pregled vijesti, glazbe filmova, uplatu listića u kladionici i slično. Takvom korisniku uopće nije bitno čak ni to pod kakvim operativnim sustavom radi računalo, nego to da se na takvom računalu može pokrenuti neki od standardnih preglednika.

Slika01

Zorin OS verzije: tri različita izdanja ovog operativnog sustava mogu se preuzeti s web adrese https://zorin.com/os/download/


O jednom o mogućih rješenja već smo pisali prije nekoliko brojeva. Operativni sustav pod nazivom CloudReady Home Edition omogućava pretvaranje starijih računala u sasvim iskoristive strojeve, ako prilikom instalacije uspijete „nagovoriti“ računalo da na sebi pokrene 64-bitnu verziju operativnog sustava Chrome. Kao što smo tada napisali, ono što dobijete je sasvim korektno za pregledavanje web sadržaja, pa čak i za neke druge operacije poput korištenja Googleovih web aplikacija, učenja programiranja u uključenom Linux podsustavu i slično.

A što s 32-bitnim računalima?

Glavni problem s CloudReady sustavom je to što se ne može instalirati na još starija računala s jedino dostupnom podrškom za 32-bitne operativne sustave. Ima li rješenja za takva računa? Srećom, odgovor je potvrdan i krije se pod nazivom Zorin OS (https://zorin.com/os/)

Slika02

Međusobna usporedba mogućnosti: verzije PRO, CORE i LITE


Slično kao i CloudReady, tako i Zorin OS nudi 64-bitno rješenje operativnog sustava u besplatnoj i u komercijalnoj verziji (CORE i PRO verzije). Osim razlike u cijeni (39 eura za PRO verziju), nema prevelikih razlika između navedenih verzija u pogledu osnovnih mogućnosti operativnog sustava. Međusobno se ove dvije verzije razlikuju u nešto atraktivnijem izgledu sučelja kod komercijalne verzije, dodatnim skupom aplikacija koje se isporučuju zajedno s operativnim sustavom te uključenom podrškom proizvođača za korištenje operativnog sustava.

Osim dvije 64-bitne verzije operativnog sustava, postoji i treća, besplatna verzija Zorin OS Lite namijenjena još starijim 32-bitnim računalima. A upravo je to operativni sustav kojim ćemo se pozabaviti u nastavku teksta.

Instalacija Zorin OS-a

Staro 32-bitno računalo iskorišteno za potrebe pripreme ovog teksta je s današnje točke gledišta prilično slabašno prijenosno računalo. Riječ je o računalu Asus EEE sljedećih karakteristika: procesor Intel Atom N280 s frekvencijom rada od 1,66 GHz, RAM memorija veličine 2 GB, „klasični“ disk (dakle nije SSD) veličine 160 GB. Znači ne baš nešto previše upotrebljivo 2021. godine.

Slika03

Na raspolaganju su i igre: mogu se preuzeti s izvora kao što su što su Steam ili Lutris

Tvornički je na računalo bio instaliran operativni sustav Windows XP, a nakon isteka Microsoftove podrške za njega, prvo je instaliran Windows 7, a nakon toga Linux Ubuntu 18.04 kao pokušaj da se računalo ipak nekako iskoristi.

U oba slučaja nakon dodatne instalacije „netvorničkih“ operativnih sustava i pokušaja korištenja nekog od standardnih preglednika, računalo se prilično „grčilo“ tijekom pomicanja po sadržajima prikazanim na složenijim web stranicama. Drugim riječima, nije bilo baš nešto posebno upotrebljivo. Skoro pa idealna situacija da na njemu probamo instalirati Zorin OS Lite da provjerimo hoće li se nešto promijeniti.

Nakon besplatnog preuzimanja Lite verzije te pokretanja programa za instalaciju, prvo je trebalo izabrati želi li se „pregaziti“ postojeći Linux sustav tako da na računalu ostane isključivo Zorin OS ili se na računalu želi ostaviti i Linux. U drugom bi slučaju program za instalaciju trebao automatski pripremiti novu particiju sa Zorin OS-om te omogućiti odabir aktivnog operativnog sustava nakon svakog uključivanja računala.

Naravno, da bi stvar bila što teža za instalacijski program (kako bi provjerili njegove mogućnosti), izabrali smo drugu varijantu i naletjeli na prilično negativno iznenađenje. Nakon što smo programu za instalaciju objasnili što točno želimo preko nekoliko jednostavnih parametara, na prvi se pogled sve zajedno „smrzlo“. Program za instalaciju jedno vrijeme nije pokazivao nikakve informacije o napredovanju tražene operacije u obliku postotaka dovršene instalacije, poruka o tome što trenutno radi i slično.

Slika04

Uredsko“ korištenje: operativni sustav isporučuje se zajedno s paketom uredskih aplikacija LibreOffice.

Da u tom trenutku na jednom TV kanalu upravo nije počinjala završna bitka u filmu „Liga pravde“, vjerojatno ne biste bili u prilici ni čitati ovaj tekst. Autor teksta bi vjerojatno isključio računalo i digao ruke od „Zorin OS“ jer eto, ne uspijeva čak ni napraviti vlastitu instalaciju na računalo. Srećom, računalo (i program za instalaciju) ostali su upaljeni tijekom prije spomenutog dijela filma. Tako da je nešto kasnije uslijedilo drugo, ovaj put vrlo pozitivno iznenađenje. Program za instalaciju javio je da je sve uspješno napravljeno i da računalo samo treba restartati kako bi se moglo početi normalno koristiti.

I zaista je sve bilo u redu. Nakon ponovnog uključivanja računala, prvo se pojavio izbornik s mogućnošću odabira Zorin OS-a (podrazumijevana mogućnost) i starog Linux sustava. Svaki od operativnih sustava završio je u vlastitoj particiji na disku i mogao se koristiti bez ikakvih problema. Ukratko – izvrsno obavljen posao. Jedino proizvođač treba malo poboljšati vizualni dio programa za instalaciju. U protivnom bi se mogli kladiti da će bar dio korisnika izgubiti strpljenje čekajući da se nešto dogodi na početku instalacije. Bar u ovakvoj varijanti instalacije kad se uz postojeći operativni sustav dodaje Zorin OS.

… i korištenje

Budući da su se nakon dovršene instalacije na istom računalu nalazila dva operativna sustava, bilo je mnogo jednostavnije uočiti iskorištava li Zorin OS bolje postojeće hardverske resurse računala nego stariji Linux Ubuntu. Iako nismo provodili nekakva posebna mjerenja u svrhu međusobne usporedbe, već i sama „odokativna metoda“ pokazivala je da Zorin radi mnogo djelotvornije. Na primjer, budući da Ubuntu i Zorin OS imaju instaliranu istu vrstu preglednika Firefox, na Zorin OS-u je iskustvo „surfanja“ jednostavno mnogo brže i ugodnije.

Slika05

Različit izgled korisničkog sučelja: Dostupan je na PRO verziji operativnog sustava

Na sličan način ponaša se i automatski instaliran skup uredskih aplikacija pod nazivom LibreOffice. Naravno da se ovdje ne može govoriti o jednako kvalitetnom iskustvu korištenja kao da imate na raspolaganju moderno I5/I7 računalo opremljeno s 16 GB RAM-a i brzim SSD diskom, ali po potrebi sigurno možete pregledavati i uređivati kraće dokumente.

Nakon što je pomoću Zorin OS-a uspješno isprobano pregledavanje web sadržaja i rukovanje dokumentima, apetiti su malo porasli. Može li se računalo iskoristiti za još nešto? Odgovor je ponovo potvrdan. Kako je autor teksta prije svega programer, probao je kako bi nešto takvo išlo na malom Asusu pogonjenom „Zoriniom“.

Slika06

Odabir operativnog sustava kod pokretanja: ako se uz Zorin OS nalazi još neki drugi sustav


Nakon instalacije dodatnih razvojni alata pomoću dobro poznate naredbe Sudo, na ovakvom se računalu bez problema mogu pisati programi (bar u svrhu učenja) u C/C++, Go jeziku, a vjerojatno i u još drugim nekim programskim jezicima (ostalo nismo probali). Uz dodatni monitor, tipkovnicu i miš, u nuždi bi se mali Asus mogao koristiti za prilično ozbiljan razvoj aplikacija u Go jeziku!

Slika07

Početni izbornik i pregled web sadržaja: s operativnim sustavom standardno se isporučuje preglednik Firefox

Spomenimo na kraju i to da se ni igrači ne bi trebali osjećati zakinutim. Zorin OS se isporučuje s optimiziranim upravljačkim programima za NVIDIA i AMD Radeon hardver, što znači da bi korištenje igara s izvora kao što su Steam ili Lutris trebalo biti upotrebljivo. Što iskreno i nismo baš nešto posebno isprobavali.

Zaključak

Računalo na koje je instaliran Zorin OS u svrhu pripreme ovog teksta je prije toga nekoliko godina stajalo na polici i skupljalo prašinu kao nešto ne baš previše upotrebljivo u današnje vrijeme. Od trenutka kad ja na njega instaliran Zorin OS, autor teksta ga (zbog kompaktnih dimenzija i postojanja prave tipkovnice) opet nosi sa sobom naokolo kao pomoć kod rješavanja najhitnijih situacija. Zar to nije najbolja preporuka kako radi ovaj operativni sustav?

Slika08

Igre i uredske aplikacije: čak je i to dostupno na Zorin OS-u


Prije nego što neko staro računalo bacite u smeće, svakako probajte na njega instalirati Zorin OS. Pri tome se jedino naoružajte strpljenjem tijekom samog postupka instalacije.

A kad se „navučete“ na korištenje 32-bitne verzije, tko zna? Možda ćete poželjeti i na neko novije računalo instalirati i CORE ili čak PRO verziju ovog operativnog sustava za svakodnevno korištenje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Zorin OS Lite - Operativni sustav za prastara računala koji ih pretvara u iskoristive strojeve - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.