Usporedni test najboljih robotskih usisivača - 4.3 out of 5 based on 3 votes
Usporedni test najboljih robotskih usisivača

Usporedni test najboljih robotskih usisivača

Jesu li pametni robotski čistači zaista dobri pomagači

Na našem tržištu sada već imate bogat izbor raznih robotskih usisivača koji vam mogu umanjiti poslove po kući, no treba li na njih trošiti puno novaca da biste bili sigurni da ste dobili kvalitetan kućni pomagač ili to mogu i jeftnije verzije i koje to nove tehnologije kriju poznati brandovi testirali smo u VIDILAB-u.

 

Odlučili smo testirati popularne modele na našem tržištu te vidjeti kako stoje s obzirom na cijene i specifikacije te kako u stvarnom testu obave svoj zadatak. Test smo, kao i hardverske benchmarke, napravili vrlo zahtjevnim te ne očekujemo da će ijedan posao obaviti savršeno.

Pitanje koje se često postavlja je može li usisivač ovo, što ako se dogodi ono itd. Na kraju svega, riječ je o sasvim normalnom usisivaču te je jedina razlika ta da vi njime ne upravljate. Ni standardnim usisivačem ne biste usisavali lokve vode nego ga primarno koristite za usisavanje mrvica hrane i prašine.

Ako netko prolije umak po tepihu ili pas obavi nuždu, usisivač nije rješenje problema te ne očekujte da će ih robotski moći riješiti, bilo da se dogode na tepihu ili pločicama.

Neki usisivači imaju dodatnu “funkciju” mokre krpe u smislu da doslovno vuku vlažnu mikrofibra krpu za sobom te je njihova učinkovitost očita kao i kada po usisanom podu pređete vlažnom maramicom za pod, a to je da će pokupiti eventualnu sitniju prašinu koja ostaje na podu pa na krpi ostaju tamni tragovi.

Jedina dodatna funkcija koju ovakvi usisivači mogu ponuditi je navigacija kroz prostor, o kojoj ćemo naravno dodatno popričati, te koliko su dobro programirani da se riješe mrvica na dostupnom prostoru.

Test koji smo osmislili je jednostavan i ponovljiv te se odvija u dosta skučenoj prostoriji s tapisonom gdje usisivač treba i dosta navigirati. Druga prostorija je mješavina parketa i pločica te nas opet zanimaju performanse s obzirom da rotirajuće četke mogu lako razbacati sadržaj po sobi umjesto njegovog usisavanja.

Pa pogledajmo što nam sve različite specifikacije mogu ponuditi te koliko je tehnologije dovoljno za kućno usisavanje.

 

 

Tehnologija

Sve pametniji i sposobniji

Robotski usisivači došli su daleko s implementiranim tehnologijama, no postavlja se pitanje kako obavljaju svoj osnovni posao i koji su im limiti.

 

laptopi otvor

 

Robotski usisivači na kraju dana su samo to - usisivači koji imaju samostalno navigiranje po prostoru, po mogućnosti dovoljno pametno da se mogu vratiti do punjača kako bi bili spremni za drugu rundu.

Stoga je vrlo bitno znati da imaju limite u svojoj funkcionalnosti bez obzira koliko puno novca potrošite na bolji model. Mehanički pokretni dijelovi zapetljat će se s vremenom duljom kosom te će ih trebati osloboditi, no dobivate jednostavan alat upravo za tu namjenu.

Često samostalno čišćenje značajno će smanjiti prašinu u prostorijama koje robot prođe, no zahtjevnije “nezgode” ipak bolje počistite sami u dobrom broju slučaja, što smo na kraju dana i sami isprobali. Kako bi usisavanje prošlo optimalno, sam sustav robota preporučit će vam da stan pripremite na način da s poda maknete svu odjeću i obuću kako bi robot imao slobodan prostor za prolaz.

 

Tehnologija NOVO NOVO 1

 

Da ponovimo, na kraju je to samo usisavač na kotačima tako da ako slučajno povuče vrećicu, zabavi je kraj dok ga vi ne oslobodite jer to neće moći sam obaviti. No nisu svi robotski usisivači jednaki jer im tehnologija koju koriste, ali i dizajn, kao i dodatci, mogu značajno pomoći u poslu koji obavljaju.

Pogledat ćemo što sve moderan robotski usisivač čini samostalnim te na što obratiti pozornost kada kupujete model za sebe.

Neki modeli dolaze i s hibridnim sustavom koji dodatno može oprati pod vlažnom krpom. Na prvu ovakav pristup zvuči impresivno, no riječ je o malom kanistru vode koji često umanjuje ukupnu zapremninu usisivača kako bi onda tu vodu polagano kapao na mikrofibra krpu koja se zakvači za stražnju stranu usisivača, iza samog usisa.

Dakle, jednostavnije rečeno, usisivač neće počistiti vaše proliveno mlijeko već će samo dodatno osvježiti tvrde podove, skupljajući finu prašinu u vlažnu mikrofibra krpu koju vuče za sobom.

Kada smo kod toga, budite sigurni da su svi podovi kojima će se robot kretati suhi kako ga ne bi oštetili ili namočili filter koji onda treba zamijeniti. Tu su i modeli s dodatnom bazom koja može povući sadržaj iz robota u zaseban spremnik i tako osigurati da sustav morate počistiti samo jednom mjesečno, ovisno o veličini vaše kuće i količini ljubimaca.

 

Tehnologija NOVO NOVO 2

 

Ideja ovakvih usisivača je da umanje potrebu za vašom intervencijom i brojem čišćenja tako da usišu prašinu koja se skuplja na podu. Kompliciraniji zadaci obavit će se s limitiranim uspjehom, ovisno o površini koju čiste i sadržajem koji treba posisati.

Zanimljivi su i modeli s LiDAR tehnologijom koji uistinu mogu mapirati prostor u kojem se nalaze kako bi efikasno izbjegli prepreke bez previše zabijanja.

Svakako preporučamo da pogledate ako vam je koji od takvih naprednijih modela financijski prihvatljiv jer se odlično snalaze u prostoru. Neki napredni modeli sprijeda imaju ili kamere ili mogućnost 3D mapiranja prostora te mogu izbjegavati prepreke koje zaboravite, poput obuće, dok će modeli bez takvog vidnog polja možda “pokupiti” i koju čarapu.

Sve u svemu, tehnologija koju ovi uređaji nose itekako je zanimljiva, samo treba biti realan oko stvari koje očekujemo od ovakvog sustava.

 

Usis prašine

Sve kreće od glavnog featurea ovakvih usisivača, a to je svakako mogućnost usisavanja. Elektromotor vuče zrak u usisivač kroz otvor na dnu. S obzirom na to da je značajno slabiji od usisivača koji su direktno spojeni na struju, snagu dobiva tako da limitira površinu usisa.

To se dobiva s vrlo uskim širokim prorezom zahvaljujući valjku koji se okreće te ne samo da dodatno pomaže skupljati prašinu, već i povećava usisnu snagu smanjivanjem prostora za prolaz zraka. Kombinacija reda četki i reda gumene prepreke ispunjava taj zadatak te sprječava mrvicama da zapnu u ovom širokom prostoru.

 

Tehnologija robotski usisivaci 3

 

Ovdje ćete pronaći i najviše kose nakon duljeg vremena rada usisivača, a gotovo svi modeli dolaze s već ugrađenim alatom koji ima malu britvicu kako biste mogli odrezati nakupljene vlasi. Kratak put kroz otvor i usisane nečistoće pronaći će se u malenoj kutiji koja služi za njeno skupljanje.

Svi modeli imaju mogućnost skidanja ove kutije koju onda sami možete istresti i očistiti prema potrebi. Malena vratašca trebala bi se zatvoriti kada usisivač ne radi da sadržaj ne ispada van kada ga prenosite ili čistite, no uvijek očekujte da će ispasti barem malo sadržaja.

Ako robot kojeg kupite dolazi s bazom za samopražnjenje, generalno će imati dodatna vratašca kroz koja će baza usisati sadržaj u sebe. Ponovno, isisavanje sadržaja u bazu neće povući 100% prljvštine, no održat će usisivač dovoljno praznim za sljedeće usisavanje.

 

usis

 

Svi roboti na testu upozorit će vas kada je vrijeme za pražnjenje sadržaja, bilo robota ili bazne stanice. Roboti također nude više razina snage ovisno o tome želite li limitirati glasnoću koju proizvode te ako smatrate da podovi nisu tako prljavi ili se radi o tvrdim podovima.

Neki modeli sami će prepoznati kada su na tepihu te sukladno tome pojačati snagu usisa. Između usisivača i kutije u koju se skuplja prašina nalazi se sendvič raznih filtera, ponovno ovisno o proizvođaču. Prvi je generalno plastična ili metalna mrežica koja će zaustaviti veliku većinu prašine i drugog sadržaja.

Nakon mrežice, većina ima dodatan filter zraka koji će spriječiti prolaz finije prašine, a ponekad između ova dva stavljaju još jedan filter zraka. Generalno se na našem testu brašno provuče sve do zadnjeg HEPA filtera koji onda morate sami počistiti kako se performanse ne bi narušile.

 

Tehnologija robotski usisivaci 1

 

Drugim riječima, ako nije apsolutno nužno, ne bismo koristili usisivač za brašno ako ga ne planiramo i počistiti kasnije. Zadovoljni smo činjenicom da niti jedan model nije propustio sadržaj iza ovog filtera te svi modeli nude lagano skidanje i čišćenje kompletnog sustava kroz koji prolazi prljavština.

 


Pranje tvrdih podova vodom

Noviji dodatak na koji možete naletjeti kod kupnje robotskih usisivača je dodatak za pranje tvrdih podova. U slučaju iRobota, pored Roomba usisivača imaju i potpuno odvojen uređaj specifično za pranje podova.

Hibridni sustavi i dalje se fokusiraju na usisavanje, no imate opciju dodavanja komada plastike za stražnju petinu robota na koji se prikvači mikrofibra krpa ili slični sustav brisanja koji će se samim time vući po podu.

 

Tehnologija NOVO 3

Na dnu robota su i taktički probušene rupice koje vode do malog spremnika za vodu. Kada se uključi način za pranje podova, voda će polagano kapati na krpu ispod i tako dodatno prebrisati tvrdi pod.

Površina koju sustav može tako obrisati je limitirana spremnikom vode i postavkama koje izaberete s obzirom na to da može puštati više ili manje vode. Neki modeli imaju odvojene spremnike za vodu, dok drugi nude dva spremnika, jedan samo za prašinu i drugi za prašinu i spremnik s vodom.

 

Tehnologija robotski usisivaci 8

 

Onaj s vodom uglavnom ima dodatan senzor kako bi robot znao s čime raspolaže pri pokretanju. Generalno će jedno punjenje spremnika oprati jednu prostoriju, dok za takvo čišćenje cijelog stana treba više puta puniti hibridne sustave ili kupiti na primjer iRobotov sustav za pranje tvrdih podova.

 

Senzori robotskih usisivača

Senzori kojima su usisivači naoružani nude im snalaženje u prostoru te su i glavna razlika u cijenama između različitih modela na tržištu. Neki su razvikani te ih se ističe, dok su neki ipak suptilniji no i dalje služe za informiranje sustava o statusu komponenti, kao i položaja robota.

 

Tehnologija robotski usisivaci 4

 

Počnimo tako od najočitijeg, a to je veliki “gumb” na prednjoj polovici robota. Unatoč svim senzorima, robot će se probati maksimalno približiti uglovima i nogama namještaja kako bi usisao što veću količinu prašine tamo gdje bi se inače skupljala da nije tako detaljan.

Pritiskom gumba zna kada je došao do same prepreke pa onda skreće prema potrebi ili, ako je riječ o zidu, kreće dalje u akciju u drugom smjeru. Prednja strana na donjem rubu robota ima veći broj infracrvenih senzora koji konstantno prate nadolazeću površinu te će robot na vrijeme znati kada mora stati kako ne bi pao s trenutne etaže.

Nakon toga, imamo same kotače koji su u jednu ruku senzori. Naime, kada podignete robota otkrit ćete da kotači mogu polugom izaći iz kućišta nekoliko centimetara te lagan pritisak na njih rezultira škljocanjem.

 

Tehnologija robotski usisivaci 10

 

Jednostavan pristup, ali sustavu daje do znanja ako je robot na površini ili ste ga podignuli kako bi brzo ugasio pokretne dijelove i spriječio nezgodu. U tom slučaju dobit ćete zvučno upozorenje, kao i obavijest putem aplikacije.

Nešto napredniji senzori ponovno koriste infracrvenu tehnologiju generalno usmjerenu prema prednjem dijelu usisivača za detekciju zidova i kompliciranijih objekata bez direktnog zabijanja. Ponovno ovisno o modelu, s prednje se strane može pronaći i kamera za naprednije mapiranje prostora, a neki imaju i laserski sustav za detekciju predmeta koji se robotu nađu na putu kako bi ih mogao izbjeći.

Na kraju, tu je i LiDAR sustav koji je možda i glavna razlika između entry-level i mid-range pametnih robotskih usisivača. Uglavnom je ukomponiran kao mala izbočina na vrhu usisivača te se konstantno rotira dok usisivač radi. Riječ je o laseru i kameri koja hvata infracrveno svijetlo te mjeri udaljenost zidova i prepreka od samog robota.

 

Tehnologija robotski usisivaci 7

 

Tako robot može brzo prepoznati zidove prostorija, kao i prolazne hodnike, ali i prepreke u obliku noga od stola i slično. Slika prostora upotpunjuje se kako se robot kreće, a mapirani prostor se pamti za brže čišćenje u narednim pokretanjima. Ova komponenta popularizirala je i korištenje aplikacije za robote.

Svi ovi senzori prikupljaju podatke i šalju ih u čipset na robotu koji je povezan s vašom WiFi mrežom u kući te tako imate pristup svim podacima na svom mobitelu, a robot također može dobivati ažuriranja sustava čim budu dostupna.

 

Aplikacija uz svakog robota

Nema modernog pametnog sustava bez prateće aplikacije za mobitele. Aplikacije robotskih usisivača u jednu su ruku dosta različite, dok s druge strane obavljaju praktički istu zadaću. Za njihov rad trebat će vam račun, što znači registraciju, a aplikacija će naravno tražiti i dozvolu lokacije i druge vesele detalje poput broja mobitela.

 

Screenshot 20211019 101745 Lenovo Cleaner T1

 

Jednom kada je sve postavljeno, možete upariti vaš novi robotski usisivač. Imajte na umu da svi rade na 2,4 GHz mreži jer im je bitniji domet i povezanost od brzine slanja podataka. Proces se sastoji od pokretanja aplikacije i praćenja koraka koji uključuju davanje šifre vašeg WiFija aplikaciji koja onda traži WiFi od samog usisivača te će se spojiti automatski, ili ako ne uspije, tražit će da se vi spojite na WiFi robota.

Kada se veza uspostavi, robot se registrira na vaš mobitel te se spaja na vaš WiFi pomoću šifre koju ste upisali. Ako sve prođe ispravno, mobitel će se spojiti natrag na regularni ruter i imati vezu s usisivačem putem aplikacije jer su na istoj mreži.

Ovaj proces znao je štucnuti kod većeg broja proizvođača te je potrebna mirna ruka i strpljenje jer i ako se negdje proces zaustavi, vraćanjem na početni meni znali smo pronaći postavljeni i funkcionalni usisivač. Jednom kada odaberete vašu verziju, prvi puta vam se nudi osnovni meni te vas usisivač upućuje da ga prvi puta pustite kako bi mapirao prostor u kojem se nalazi.

Proći će sve dostupne sobe i jednom ih posisati mapirajući kompletan stan u kojem se nalazi. Jednom kada je gotov, u meniju možete vidjeti tlocrt stana, odnosno prostor koji je dostupan usisivaču.

 

Screenshot 20211019 103535 Lenovo Cleaner T1

 

On će vam ponuditi da označite sobe, što otvara nove mogućnosti, primjerice određivanja kada se koja soba čisti ili da se neki prostor izbjegava. Kod hibridnih sustava možete odrediti i koji dio da se obriše mokrom krpom.

U menijima možete vidjeti i snagu baterije te zadati kojom jačinom da sustav usisava ili koliko da vode troši te brojne druge mogućnosti poput određivanja u kojim satima da se ne pokreće ili da sve čisti dvaput za redom. Možete odrediti i specifične lokacije koje želite počistiti u slučaju da vam se nešto prospe, kako je to bio slučaj s našim testom.

 


Pregled modela

 

TEST: ECOVACS DEEBOT N8+ ROBOTSKI USISIVAČ

NAMJESTI I ZABORAVI

Deebot u ponudi ima veliki broj modela, no ako želite jednostavan, a, zahvaljujući modernim senzorima i hibridnom sustavu, sveobuhvatan uređaj, ovo je zanimljiv izbor

TEST: ECOVACS DEEBOT T9 ROBOTSKI USISIVAČ

UNAPRIJEĐEN I MIRIŠLJAV

Novi Deebot u T seriji sada dolazi i s mirisnim ampulama koje će osvježiti prostore kojima usisivač prođe.

TEST: ELECTROLUX PURE I9.2 ROBOTSKI USISAVAČ

PREDNOSTI SPECIFIČNOG DIZAJNA

Electrolux je od početka pronašao vlastiti pristup robotskim usisivačima te ga usavršio kako bi maksimizirao trajanje baterije

TEST: LENOVO T1S PRO ROBOTSKI USISIVAČ

RUŽIČASTI POMAGAČ

Lenovo se odlučio ubaciti u tržište pametnih robotskih usisivača te smo na test dobili njihov noviji model koji dolazi s bazom za pražnjenje koja omogućuje dulji rad bez asistencije korisnika.

TEST: GORENJE RVC216 ROBOTSKI USISIVAČ

PRECIZNO ČIŠĆENJE RUBOVA

Gorenje ima model robotskog usisivača koji svojim dizajnom s isturenijom četkom na prednjoj strani može usisavati do samih rubova prostora.

TEST: IROBOT ROOMBA J7+ ROBOTSKI USISIVAČ

NOVA SERIJA JOŠ JE PAMETNIJA

iRobot na tržištu ima velik broj modela koje je izbacivao iz godine u godinu, ali trenutno u prosječnom korisničkom segmentu možete naići na i3 i najnovije j7 modele.

TEST: XIAOMI MI ROBOT VACUUM-MOP P ROBOTSKI USISIVAČ

SNALAŽLJIV I PRISTUPAČAN

U šumi Xiaomijevih podbrendova robotskih usisivača, samo jedan nosi njihov Mi brend te se lagano integrira u Xiaomi aplikaciju raznih pametnih kućnih uređaja.

TEST: IROBOT BRAAVA JET M6 ROBOTSKI PERAČ PODOVA

EFIKASAN PERAČ PODOVA

iRobot robotski perač podova specifično dizajniran za taj zadatak koji je idealan za domove bez tepiha i učinkovitiji od 2u1 sustava.

TEST: IROBOT ROOMBA I3 ROBOTSKI USISAVAČ

JEDAN POSAO MANJE

Serija “i” donosi pametnije čišćenje po prihvatljivijoj cijeni, a zahvaljujući jedinstvenim valjcima idealna je za kućanstva s tepisima.

 

 


Tablica robotskih usisvača

 

tablica

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test najboljih robotskih usisivača - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.