Usporedni test najboljih robotskih usisivača - 4.3 out of 5 based on 3 votes
Usporedni test najboljih robotskih usisivača

Usporedni test najboljih robotskih usisivača

Jesu li pametni robotski čistači zaista dobri pomagači

Na našem tržištu sada već imate bogat izbor raznih robotskih usisivača koji vam mogu umanjiti poslove po kući, no treba li na njih trošiti puno novaca da biste bili sigurni da ste dobili kvalitetan kućni pomagač ili to mogu i jeftnije verzije i koje to nove tehnologije kriju poznati brandovi testirali smo u VIDILAB-u.

 

Odlučili smo testirati popularne modele na našem tržištu te vidjeti kako stoje s obzirom na cijene i specifikacije te kako u stvarnom testu obave svoj zadatak. Test smo, kao i hardverske benchmarke, napravili vrlo zahtjevnim te ne očekujemo da će ijedan posao obaviti savršeno.

Pitanje koje se često postavlja je može li usisivač ovo, što ako se dogodi ono itd. Na kraju svega, riječ je o sasvim normalnom usisivaču te je jedina razlika ta da vi njime ne upravljate. Ni standardnim usisivačem ne biste usisavali lokve vode nego ga primarno koristite za usisavanje mrvica hrane i prašine.

Ako netko prolije umak po tepihu ili pas obavi nuždu, usisivač nije rješenje problema te ne očekujte da će ih robotski moći riješiti, bilo da se dogode na tepihu ili pločicama.

Neki usisivači imaju dodatnu “funkciju” mokre krpe u smislu da doslovno vuku vlažnu mikrofibra krpu za sobom te je njihova učinkovitost očita kao i kada po usisanom podu pređete vlažnom maramicom za pod, a to je da će pokupiti eventualnu sitniju prašinu koja ostaje na podu pa na krpi ostaju tamni tragovi.

Jedina dodatna funkcija koju ovakvi usisivači mogu ponuditi je navigacija kroz prostor, o kojoj ćemo naravno dodatno popričati, te koliko su dobro programirani da se riješe mrvica na dostupnom prostoru.

Test koji smo osmislili je jednostavan i ponovljiv te se odvija u dosta skučenoj prostoriji s tapisonom gdje usisivač treba i dosta navigirati. Druga prostorija je mješavina parketa i pločica te nas opet zanimaju performanse s obzirom da rotirajuće četke mogu lako razbacati sadržaj po sobi umjesto njegovog usisavanja.

Pa pogledajmo što nam sve različite specifikacije mogu ponuditi te koliko je tehnologije dovoljno za kućno usisavanje.

 

 

Tehnologija

Sve pametniji i sposobniji

Robotski usisivači došli su daleko s implementiranim tehnologijama, no postavlja se pitanje kako obavljaju svoj osnovni posao i koji su im limiti.

 

laptopi otvor

 

Robotski usisivači na kraju dana su samo to - usisivači koji imaju samostalno navigiranje po prostoru, po mogućnosti dovoljno pametno da se mogu vratiti do punjača kako bi bili spremni za drugu rundu.

Stoga je vrlo bitno znati da imaju limite u svojoj funkcionalnosti bez obzira koliko puno novca potrošite na bolji model. Mehanički pokretni dijelovi zapetljat će se s vremenom duljom kosom te će ih trebati osloboditi, no dobivate jednostavan alat upravo za tu namjenu.

Često samostalno čišćenje značajno će smanjiti prašinu u prostorijama koje robot prođe, no zahtjevnije “nezgode” ipak bolje počistite sami u dobrom broju slučaja, što smo na kraju dana i sami isprobali. Kako bi usisavanje prošlo optimalno, sam sustav robota preporučit će vam da stan pripremite na način da s poda maknete svu odjeću i obuću kako bi robot imao slobodan prostor za prolaz.

 

Tehnologija NOVO NOVO 1

 

Da ponovimo, na kraju je to samo usisavač na kotačima tako da ako slučajno povuče vrećicu, zabavi je kraj dok ga vi ne oslobodite jer to neće moći sam obaviti. No nisu svi robotski usisivači jednaki jer im tehnologija koju koriste, ali i dizajn, kao i dodatci, mogu značajno pomoći u poslu koji obavljaju.

Pogledat ćemo što sve moderan robotski usisivač čini samostalnim te na što obratiti pozornost kada kupujete model za sebe.

Neki modeli dolaze i s hibridnim sustavom koji dodatno može oprati pod vlažnom krpom. Na prvu ovakav pristup zvuči impresivno, no riječ je o malom kanistru vode koji često umanjuje ukupnu zapremninu usisivača kako bi onda tu vodu polagano kapao na mikrofibra krpu koja se zakvači za stražnju stranu usisivača, iza samog usisa.

Dakle, jednostavnije rečeno, usisivač neće počistiti vaše proliveno mlijeko već će samo dodatno osvježiti tvrde podove, skupljajući finu prašinu u vlažnu mikrofibra krpu koju vuče za sobom.

Kada smo kod toga, budite sigurni da su svi podovi kojima će se robot kretati suhi kako ga ne bi oštetili ili namočili filter koji onda treba zamijeniti. Tu su i modeli s dodatnom bazom koja može povući sadržaj iz robota u zaseban spremnik i tako osigurati da sustav morate počistiti samo jednom mjesečno, ovisno o veličini vaše kuće i količini ljubimaca.

 

Tehnologija NOVO NOVO 2

 

Ideja ovakvih usisivača je da umanje potrebu za vašom intervencijom i brojem čišćenja tako da usišu prašinu koja se skuplja na podu. Kompliciraniji zadaci obavit će se s limitiranim uspjehom, ovisno o površini koju čiste i sadržajem koji treba posisati.

Zanimljivi su i modeli s LiDAR tehnologijom koji uistinu mogu mapirati prostor u kojem se nalaze kako bi efikasno izbjegli prepreke bez previše zabijanja.

Svakako preporučamo da pogledate ako vam je koji od takvih naprednijih modela financijski prihvatljiv jer se odlično snalaze u prostoru. Neki napredni modeli sprijeda imaju ili kamere ili mogućnost 3D mapiranja prostora te mogu izbjegavati prepreke koje zaboravite, poput obuće, dok će modeli bez takvog vidnog polja možda “pokupiti” i koju čarapu.

Sve u svemu, tehnologija koju ovi uređaji nose itekako je zanimljiva, samo treba biti realan oko stvari koje očekujemo od ovakvog sustava.

 

Usis prašine

Sve kreće od glavnog featurea ovakvih usisivača, a to je svakako mogućnost usisavanja. Elektromotor vuče zrak u usisivač kroz otvor na dnu. S obzirom na to da je značajno slabiji od usisivača koji su direktno spojeni na struju, snagu dobiva tako da limitira površinu usisa.

To se dobiva s vrlo uskim širokim prorezom zahvaljujući valjku koji se okreće te ne samo da dodatno pomaže skupljati prašinu, već i povećava usisnu snagu smanjivanjem prostora za prolaz zraka. Kombinacija reda četki i reda gumene prepreke ispunjava taj zadatak te sprječava mrvicama da zapnu u ovom širokom prostoru.

 

Tehnologija robotski usisivaci 3

 

Ovdje ćete pronaći i najviše kose nakon duljeg vremena rada usisivača, a gotovo svi modeli dolaze s već ugrađenim alatom koji ima malu britvicu kako biste mogli odrezati nakupljene vlasi. Kratak put kroz otvor i usisane nečistoće pronaći će se u malenoj kutiji koja služi za njeno skupljanje.

Svi modeli imaju mogućnost skidanja ove kutije koju onda sami možete istresti i očistiti prema potrebi. Malena vratašca trebala bi se zatvoriti kada usisivač ne radi da sadržaj ne ispada van kada ga prenosite ili čistite, no uvijek očekujte da će ispasti barem malo sadržaja.

Ako robot kojeg kupite dolazi s bazom za samopražnjenje, generalno će imati dodatna vratašca kroz koja će baza usisati sadržaj u sebe. Ponovno, isisavanje sadržaja u bazu neće povući 100% prljvštine, no održat će usisivač dovoljno praznim za sljedeće usisavanje.

 

usis

 

Svi roboti na testu upozorit će vas kada je vrijeme za pražnjenje sadržaja, bilo robota ili bazne stanice. Roboti također nude više razina snage ovisno o tome želite li limitirati glasnoću koju proizvode te ako smatrate da podovi nisu tako prljavi ili se radi o tvrdim podovima.

Neki modeli sami će prepoznati kada su na tepihu te sukladno tome pojačati snagu usisa. Između usisivača i kutije u koju se skuplja prašina nalazi se sendvič raznih filtera, ponovno ovisno o proizvođaču. Prvi je generalno plastična ili metalna mrežica koja će zaustaviti veliku većinu prašine i drugog sadržaja.

Nakon mrežice, većina ima dodatan filter zraka koji će spriječiti prolaz finije prašine, a ponekad između ova dva stavljaju još jedan filter zraka. Generalno se na našem testu brašno provuče sve do zadnjeg HEPA filtera koji onda morate sami počistiti kako se performanse ne bi narušile.

 

Tehnologija robotski usisivaci 1

 

Drugim riječima, ako nije apsolutno nužno, ne bismo koristili usisivač za brašno ako ga ne planiramo i počistiti kasnije. Zadovoljni smo činjenicom da niti jedan model nije propustio sadržaj iza ovog filtera te svi modeli nude lagano skidanje i čišćenje kompletnog sustava kroz koji prolazi prljavština.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test najboljih robotskih usisivača - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.