Geforce 3080 Ti VS. AMD RX 6900 XT

Geforce 3080 Ti VS. AMD RX 6900 XT

AMD vs. Nvidia

Konačno smo bili u prilici testirati AMD-ov flagship GPU, RX 6900 XT, te ga usporediti s Nvidijinim, grafičkom karticom RTX 3080 Ti, kako bismo otkrili koji je bolji.

Mada se približavamo polovici 2022. godine, a pandemija ostaje sve više iza nas, njene posljedice još uvijek možemo uočiti. Bilo po ljudima koji na otvorenom još uvijek nose maske ili po preskupim grafičkim karticama, uočavamo da još nije sve normalno, ali stvari ipak idu nabolje. Nestašica čipova nestaje, dostupnost grafičkih se povećava, a cijene polako smanjuju. Čini se da se imamo nečemu nadati i da nam gamerski planovi neće biti u potpunosti pokvareni.

 

radeonVsRTX

Možda ovaj put veličina neće biti bitna.

 

Titani će uvijek biti moćni

S obzirom na stanje tržišta i cijenu, logično je da ćete razmisliti prije nego krenete u nabavku nove high-end grafičke kartice, no ako ste u prilici nabaviti RTX 3080 Ti, nećete požaliti. Jeftinija je od RTX 3090 kartice, a performanse su joj skoro pa iste. Doduše RTX 3080 Ti ima manje VRAMA, točnije 12 GB, za razliku od impresivnih 20 ili 24 GB VRAMA koju posjeduje RTX 3090. No moramo biti svjesni da 40–50% više videomemorije ne znači nužno proporcionalno bolje performanse. No svejedno se radi o inženjerskom čudu koje je u stanju vrtjeti bilo koju igru u 4K rezoluciji na 60 FPS-a i to sa svim zvaničnim ray tracing efektima koje igre danas nude.

Originalna Nvidia GeForce RTX 3080 grafička kartica predstavljena je s 10 GB GDDR6X memorije na 320-bitnoj sabirnici. Ta je memorija uparena s 8.704 CUDA jezgre i 1.71-gigahercnim boost taktom, a pojavila se i malo svježija varijanta s opcijom od 12 GB. Ta opcija također dolazi na višoj 384-bitnoj memorijskoj sabirnici, zajedno s nešto više CUDA jezgri, preciznije njih 8.960.
Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, s druge strane, ima znatno više CUDA jezgri, preciznije 10.240, s boost taktom od 1,66 GHz. To znači da je Ti verzija znatno moćnija od bilo koje verzije RTX 3080. Zapravo je bliži RTX-u 3090, sa svojih 10.496 CUDA jezgri. Međutim, Ti ima istu količinu RAM-a kao i osvježeni RTX 3080 te 12 GB GDDR6X memorije na 384-bitnoj sabirnici.

Količina CUDA jezgri doista pokazuje da se ove dvije kartice značajno razlikuju jedna od druge. Ako pak želite igrati 4K igre, RTX 3080 Ti će jednostavno biti bolji za to od originalnog RTX 3080. To znači manje kompromisa u pogledu otmjenih grafičkih efekata poput ray tracinga.

 

radeonVsRTX3080specs

Titan verzija se očekivano ugurala između RTX 3080 i RTX 3090 verzije.

 

Gigabytove giga grafičke

U našem se naručju za ovaj test našla Gigabyteova verzija RTX 3080 Ti modela. Broj CUDA jezgri za sve verzije RTX 3080 Ti je 10.240 (da je ovaj broj drugačiji, u biti biste koristili potpuno drugu grafičku karticu!). Očekivano, glavne promjene koje Gigabyte donosi u svoju varijantu kartice su brzina takta od 1710 MHz i brzina VRAM-a od 19.000 MHz, koje su veće od osnovnog modela, koji dolazi s taktom jezgre od 1665 MHz i brzinom memorije od samo 1188 MHz.

Gaming OC model također ima TDP od 360 W, što je 10 W više od referentnih specifikacija. Gigabyte je opremio karticu polupasivnim dizajnom; dio s tri ventilatora čini tzv. windforce ekosustava koji se trudi GPU održati hladnim. Kartica je prilično ekstremno pojačana. Ima dvostruki BIOS s perf i tihim načinom rada. Nemojte pogriješiti jer oba načina nude iste performanse, samo se može uočiti neznatna razlika u temperaturi i akustici. Memorija radi na impresivnih 19 Gbps. Izlazno sučelje čine DisplayPort 1.4ax3, HDMI 2.1 × 2. Sučelje sabirnice je PCI-Express4.0 (×16), konektor za pomoćno napajanje je 8pin ×2, a veličina kartice je L = 320 mm, W = 129 mm, H = 55 mm. Točnije, ova giga grafa uzet će vam samo 2,7 utora. Dobro da nije 3 jer bismo se već zabrinuli. Gigabyte će vam također ponuditi lijepo četverogodišnje jamstvo, no bit će vam potrebna online registracija.

 

radeonVsRTXgiga

Veliki hladnjak i tri ventilatora doprinose povećanoj potrošnji energije.

 

Zamka za rudare

Baš kao i ostatak Nvidia GeForce RTX 30 serije, RTX 3080 Ti je izgrađen na arhitekturi Nvidia Ampere i sa sobom donosi ista poboljšanja kao i ostatak linije. Rudari kriptovaluta su itekako prepoznali ovu seriju i njenu efikasnost u rudarenju. Zbog toga je ekipa iz Nvidije odlučila, kao i za slučaj s Nvidia GeForce RTX 3060 koji je lansiran u ožujku 2021, da Nvidia GeForce RTX 3080 Ti ima hardverski baziran hash rate limiter koji bi trebao ograničiti privlačnost rudarima kriptovaluta. Počevši od Ethereuma, brzina heširanja GeForce RTX 3080 Ti trebala bi se kretati oko raspona od 57 MH/s pri stock brzini. Ovo je gotovo polovicu sporije od prosječnih 120 MH/s koju posjeduje RTX 3090. Čak i GeForce RTX 3080 s nižim specifikacijama može kopati brzinom od oko 85 MH/s. S obzirom na to da je hash rate limitator na RTX 3060 slučajno zaobiđen Nvidijinim vlastitim ažuriranjem upravljačkog programa, morat ćemo pričekati i vidjeti koliko će hash rate limiter na 3080 Ti zapravo odvratiti rudare od kupovine ovih grafičkih kartica na veliko.

 

radeonVsRTXmine

Možda ako ga lijepo zamolite, hash rate limiter će izaći van i omogućiti vam kriptorudarenje.

 

AMD se nije došao zezati

AMD je pak svoje nove RDNA 2 grafičke procesore i pripadajuće kartice predstavio na posebnom virtualnom eventu još u listopadu 2020. Radi se o seriji koja treba biti direktna konkurencija Nvidijinoj 30xx liniji, za manje novaca. Pa je tako AMD-ov Radeon RX 6900 XT trebao biti direktan konkurent RTX 3090. Mislimo da je onda fer usporedba s 3080 Ti verzijom, iako je Nvidijina grafička nešto novija i skuplja. Cijene se pomalo razlikuju od modela do modela. Naime Radeon RX 6800 nešto je skuplji od direktnog konkurenta RTX 3070, dok je primjerice Radeon RX 6900 XT osjetno jeftiniji od RTX 3090 kartice. Postoji još jedna ključna razlika između high-end modela najnovije generacije suprotstavljenih strana. Nvidia naime svaku od ovih kartica temelji na različitom grafičkom procesoru, dok su AMD-ovi Radeoni svi redom temeljeni na grafičkom procesoru Navi 21 u ponešto izmijenjenim verzijama (broj ROP i CU jedinica). Osim toga svi AMD-ovi modeli dolaze s ogromnih 16 GB GDDR6 videomemorije, dok se Nvidijine Ampere kartice znatno razlikuju ovisno o količini videomemorije. Ovo će svakako biti jak AMD-ov prodajni adut i dosta značajna razlika, posebno ako pogledamo u budućnost. Važno je ovdje također spomenuti kako je tehnološki gledano AMD s novim RDNA 2 Radeonima konačno „ulovio“ Nvidiju, pa tako sada sve nove high-end kartice redom podržavaju Direct X 12 Ultimate, što uključuje i hardversku akceleraciju famoznih ray tracing efekata.

 

radeonVsRTXrgb

RX 6900 XT se dizajnom i RGB rasvjetom uklapa u svaku gamersku konfiguraciju.

 

AMD Radeon RX 6900 XT službeno je najjače što AMD ima u ponudi i nadmašuje Radeon RX 6800 XT i RX 6800 što mu omogućava Navi 21 GPU s 80 računalnih jedinica. Ovaj GPU najnovije generacije nalazi se prvi samome vrhu hijerarhije GPU benchmarkova. RX 6900 XT je ujedno i najskuplja AMD-ova grafička kartica koju smo vidjeli već neko vrijeme – posljednji put kada je AMD prodao GPU po cijeni od 1000 dolara ili više bio je Radeon Pro Duo (2016), kojih je bila vrlo ograničena količina. Cilj je ovdje jasan: AMD želi ponuditi konkurentne performanse GeForce RTX 3090, a pritom sniziti Nvidijinu cijenu za 500 dolara.

 

Famozni ray tracing

Ray tracing je prisutan već neko vrijeme, no tek sad lagano uočavamo njegovu bit. Ukratko, radi se o super realističnim svjetlosnim efektima u videoigrama koje grafička kartica prikazuje u stvarnom vremenu. Sjene su mekše, određene površine reflektirajuće i detaljnije, neonska svjetla iskaču jače. Postoji širok izbor svjetlosnih efekata koje ray tracing može podnijeti: refleksiju, lom svjetlosti, meke sjene, raspršenje, dubinsku oštrinu, zamućenje pokreta, ambijentalnu okluziju i fenomen disperzije. Sve su to otmjeni nazivi za različite načine na koje se svjetlost odbija i prodire kroz stvarne objekte unutar i izvan naših domova. Ray tracing bi trebao simulirati sve te optičke efekte i dočarati nam „svjetlosnu atmosferu“ kao nikad dosad.

 

radeonVsRTXraytracing

Game developeri su dobili dobar razlog da održavaju asfalt mokrim i poliranim.

 

RDNA 2 konačno AMD-u omogućuje potpunu podršku za Direct X 12 Ultimate (12_2). Ovo uključuje podršku za DirectX Ray tracing (DXR), Variable rate shading (VRS), mesh shadere i sampler feedback. Od svih ovih mogućnosti svakako su najzanimljivije Ray tracing i VRS. VRS je tehnika kojom se određeni dijelovi 3D scene, koji nisu toliko vidljivi i istaknuti, renderiraju sa smanjenom preciznošću kako bi se ostvarile bolje performanse.

Napomenimo kako je AMD u potpunosti redizajnirao ROP jedinice kod grafičkog procesora Navi 21, pa one sada primjerice posjeduju punu podršku za VRS. Osim toga efektivno je udvostručen broj ROP jedinica u odnosu na prvu generaciju RDNA grafičkih procesora (RX 5700 serija), pa tako RX 6900 XT i RX 6800 XT posjeduju golemih 128 ROP jedinica, a RX 6800 ih ima 96.
No ako je netko poznati po ray tracingu, onda je to Nvidia. Tako da smo to i potvrdili u našem testiranju i otkrili da Nvidijine grafičke kartice postižu veće brzine frameova u igri s uključenim ray tracingom od AMD-a. Nvidijine kartice također dosljedno imaju i veće rezultate od AMD-ovih kartica u Benchmark testovima poput 3D Markova testa za ray tracing.

 

Gdje su mi nestali frameovi

Neke je ray tracing oduševio, a neke je ostavio ravnodušnima. No jedno je zasigurno, grafičke kartice ga itekako osjete. Često je vidljiv pad performansi nakon što uključite ray tracing, ali je i vidno ljepša slika. Zeznuta situacija. Zbog toga ovdje u priču ulazi upscaling. Mogućnost konvertiranja manje rezolucije u veću bez velikih gubitaka u kvaliteti. Naravno svaka kompanija je razvila svoju upscaling soluciju, pa nam je tako Nvidia predstavila Deep Learning Super Sampling (DLSS), a AMD FidelityFX Super Resolution (FSR).

No stvari nisu uvijek savršene, pa tako sa svakom novom tehnologijom treba proći jedno vrijeme prije nego ona postane mainstream. Zbog toga je danas pravo pitanje koja igra implementira koju upscaling tehnologiju. Primijetili smo, što ćete vidjeti i u tablici dolje, da više naslova ima implementiran DLSS umjesto FSR-a. Jedina igra koju smo probali, a da je imala opciju upscalinga za jedne i druge je Cyberpunk 2077. Poprilično smo sretni kad vidimo opciju za uključivanje upscalinga u igrama, jer se definitivno osjeti razlika. Ray tracing često smanji performanse za otprilike 40% što je u nekim slučajevima čak i preveliki pad, no onda nam upscaling opet vrati nekih 20%, pa na kraju ispadne da gubimo samo 20% performansi s uključenim ray tracingom što nije toliko loše. RDNA 2 sa sobom donosi i podršku za nove efekte unutar AMD-ova open source seta alata za programere FidelityFX-a. Svakako najpopularniji FidelityFX efekt do sada je CAS (Contrast Adapative Sharpening) koji poboljšava oštrinu prikaza koja se često gubi zbog korištenja modernih tehnika antialiasinga poput TAA-a (Temporal Anti-Aliasing). Novi efekti su i FidelityFX Denoiser i FidelityFX Downsampler.

 

RDNA 2 vs Ampere

Prvi AMD-ov grafički procesor koji se temelji na RDNA 2 arhitekturi zove se Navi 21 i pogonska je snaga svih RX 6900 kartica. Navi 21 je najveći grafički procesor koji je AMD ikada proizveo. Posjeduje 26,8 milijardi tranzistora na površini od 568 mm² i izrađen je u 7-nanometarskoj tehnologiji. Nama je ipak servirana 8-nanometarska tehnologija. Očekivano koristi PCie 4.0 ×16 sabirnicu, a memorijski kontroler je 256-bitni uz podršku za GDDR6 memoriju. Navi 21 donosi nove mogućnosti prikaza slike i unaprijeđene multimedijalne mogućnosti. Primjerice Radeon RX 6900 XT podržava 8K rezoluciju uz osvježavanje slike od 120 Hz. Nadalje, novost je podrška za HDMI 2.1, a novi AMD-ov grafički procesor Navi 21 omogućuje hardversku akceleraciju AV1 dekodiranja, kao i 8K HEVC enkodiranja.

No Ampere arhitektura je također označila veliku i važnu prekretnicu za Nvidiju. To je prvi 7-nanometarski GPU tvrtke. Već smo na suludo maloj skali, no čini se da može i manje. U svakom slučaju, proces smanjenja omogućuje znatno više tranzistora upakiranih u manje područje nego prije. Također se radi o drugoj generaciji ray tracinga i trećoj generaciji hardvera za duboko učenje. Manji proizvodni proces pruža sjajnu priliku Nvidiji da radikalno poboljša hardver i tehnologije prethodne RTX 20 serije.

 

Gaming okršaj

Kad potrošite preko 10.000 kn za grafičku karticu, opravdano možete imati velika očekivanja od nje. Možete očekivati igrati videoigre na high/ultra postavkama u 8K rezoluciji s uključenim ray tracingom i to sve iskusiti u preko 60 FPS-a. Zbog ograničenog vremena koje smo imali, nažalost nismo bili u prilici testirati mnogo naslova, pa čak ni više rezolucija. No to nas svejedno nije spriječilo da overclockamo ove dvije beštije, dozvolimo im da naprave propuh u labu i krenemo s testiranjem u 2K. Igrali smo Cyberpunk 2077, na ultra postavkama, s ray tracingom i bez njega te s uključenim DLSS-om odnosno FSR-om. Nažalost u ostalim naslovima nismo bili te sreće da smo imali obje upscaling tehnologije, no ray tracing mogućnost su imali svi naslovi. Također nas je interesiralo isplati li se overclockati kartice ili ne.

 

radeonVsRTXbench

RTX 3080 Ti je uvjerljivo bolji za igranje.

 

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti je očekivano pobijedio AMD Radeon RX 6900 XT u svemu osim u jednom testu. Radi se o Time Spy Extreme testu u popularnom benchmark softwareu 3D Mark. No interesantno je uočiti kako prvobitno to nije bio slučaj, nego je AMD isplivao kao pobjednik tek nakon što smo ga overclockali. Je li to dovoljan razlog da overclockate AMD-ovu grafičku karticu, procijenite sami. Cyberpunk 2077 je pokazao identične performanse za jedne i druge, sve dok nismo upalili ray tracing. Nvidiji je ovo ipak druga generacija ray tracinga, pa je uvjerljivo slavila. Pad performansi je bio otprilike 50%, dok je kod AMD-a bio oko 70% nakon paljenja ray tracinga.

U ostatku igara AMD Radeon RX 6900 XT je samo koji posto sporiji od RTX 3080 Ti, dokle god ne upalimo ray tracing. DLSS se isto pokazao bolji od FSR-a, češće je implementiran i donosi bolje poboljšanje i rast u frameovima. No ako ostavimo DLSS i ray tracing sa strane, AMD je definitivno konkurentan.

 

Za što se odlučiti

Ukratko, kupite RTX 3080 Ti ako želite beskompromisne performanse u igranju.

Budući da RTX 3080 Ti u osnovi donosi istu razinu performansi kao RTX 3090 za nešto manje novca, ovo je grafička kartica koju se isplati nabaviti ako želite vrhunsko iskustvo igranja.

Naravno, moramo biti svjesni cijena i stanja tržišta kad kupujemo nove proizvode. Čak i prije nego što se uzme u obzir povećanje cijena na tržištu, Nvidia GeForce RTX 3080 Ti je skupa grafička kartica. Radi se ipak o nečemu najboljem što Nvidia ima za ponuditi uz RTX 3090. Mi mislimo da je vrijedno cijene ako si to možete priuštiti.

Teško je ostati ravnodušan po pitanju DLSS-a i ray tracinga. Kad vidimo dobit, odnosno pad u performansama kod uključivanja ovih opcija, AMD se ne čini toliko impresivan.

Uz Nvidiju GeForce RTX 3090, Nvidia GeForce RTX 3080 Ti trenutno je najbolja grafička kartica na tržištu ako vam je stalo do ray tracinga, a DLSS će vam pomoći da još više poboljšate tu izvedbu.
Da ne bi bilo da je sve savršeno, objektivno gledano, radi se o popriličnim ciframa za ove grafičke kartice. Svaka grafička kartica u 2022. je skupa, ali Nvidia GeForce RTX 3080 Ti je jedna od najskupljih.

Ne smijemo izostaviti ni to da RTX 3080 Ti ima maksimalnu snagu od oko 360 W, stoga preporučujemo barem 800-vatno napajanje, što znači da ćete možda trebati nadogradnju ako imate slabije napajanje.

 

Za kraj

Očito je bilo primijetiti da RX 6900 XT ima 4 GB više VRAMA, no čini se da mu i nisu bile od tolike koristi. Nvidijin DLSS je također veliki plus kad razmišljate o Nvidiji. No kad gledamo čiste performanse na old school način, oba GPU-a imaju slične performanse, a da pritom RX 6900 XT troši 50 W manje energije i gotovo je 200 dolara jeftiniji.

Veliki prodajni adut novih Radeona svakako će biti velikih 16 GB videomemorije. Ovdje je Nvidia u osjetnom zaostatku, osim RTX-a 3090.

To bi obično bilo dovoljno da preporučamo AMD s obzirom na to da nudi skoro pa iste performanse po nižoj cijeni, ali u ovom trenutku pisanja teksta moramo primijetiti da se očekivana razlika od 200 dolara baš i ne može uočiti. S druge strane postoje određene slabosti i s jedne i druge strane kao posljedica specifičnosti pojedinih arhitektura.

U slučaju da nećete primjetno ušparati na AMD-ovoj RX 6900 XT, možda najbolje da investirate u 3080 Ti ako je ne mislite koristiti za rudarenje. Radi se o novijoj kartici koja će vam jednostavno pružati bolje gaming iskustvo. Ray tracing će biti na zavidnoj razini, bez tolikog pada u performansama, a tu će većinom biti i DLSS da popravi situaciju.

Za gotovo svaku igru koju želite igrati, Nvidia GeForce RTX 3080 Ti moći će je maksimalno iskoristiti na 4K, a to uključuje i sve fensi dodatne stvarčice koje smo dosad spominjali.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Geforce 3080 Ti VS. AMD RX 6900 XT - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.