Usporedni test ANC slušalica

Usporedni test ANC slušalica

Maksimalna kvaliteta zvuka, minimalna okolna buka

Konačno smo iskusili istinsku tišinu u velikom usporednom testu najboljih Active Noise Cancellation (ANC) slušalica na tržištu.

Za vas smo otkrili tko nudi najbolji zvuk. Provjerili smo također koje su slušalice najkvalitetnije i najudobnije. No ono najbitnije, provjerili smo koje su slušalice najefektivnije u borbi protiv buke i zašto je ta borba toliko skupa. Sve to ćete saznati u nastavku ovog teksta

Koliko vam smeta buka i koliko ste spremni platiti za tišinu?

Gdje god se nalazili tijekom čitanja ove rečenice, stanite, udahnite i poslušajte svijet oko sebe. Što čujete? Ovisno o mjestu i dobu dana odgovor na to pitanje će znatno varirati. Svejedno, u potpunosti sam siguran da čujete bar nešto. Ako živite u velikom gradu, činjenica je da vas buka konstantno okružuje. Jednostavno smo se navikli na šum okolnog prometa, pjev ptica, žamor susjeda i okolnu glazbu. Većinu vremena sve to niti ne primjećujemo. No ponekad, kad se čovjek mora dobro usredotočiti na nešto, počnemo jače primjećivati okolnu buku. Stvari koje prije nismo ni opazili nas odjednom počnu smetati. Formirate savršenu misao, a kad ono, obližnje čavrljanje vas izbaci iz takta i ta misao se raspline kao magla. Konačno ste došli kući nakon dugog dana i čeka vas radna večer. Sjednete se za računalo i primijetite da susjed iznad vas ima feštu. Na sreću, sljedeći modeli slušalica će vam omogućiti da poništite buku susjedove fešte, isključite se iz okoline i duboko utonete u rad ili san.

SLUSALICE-TEHN.-ZADNJE-4.jpg


Kod slušalica je bitan čitav niz faktora. Naravno, kvalitetno izrađene elektroničke komponente koje se ugrađuju u slušalice su ključ dobrog zvuka, no da bi te komponente mogle ostvariti svoj puni potencijal, fizički dizajn slušalica mora biti savršen. Zbog toga smo se odlučili na ovaj usporedni test kako bismo provjerili koji proizvođač nudi najbolji balans kvalitetnog zvuka, dizajna, udobnosti, tišine i cijene.

Elektroničke komponente

Moglo bi se reći da su driveri ili pogonske jedinice duša svih slušalica. Sastoje se od magneta, zavojnice i dijafragme te zajedno vrše pretvorbu električnog signala u zvuk. Kod drivera proizvođači kao ključnu specifikaciju ističu veličinu. Iako su neki tako navikli, veći broj ne mora uvijek značiti bolju kvalitetu. Veličina drivera ne mora utjecati na kvalitetu zvuka, već utječe na količinu zraka koju isti mogu pomicati. Često i nije osobito bitno kada se radi o slušalicama kod kojih se driveri nalaze blizu uha. Kod drivera su bitniji materijali korišteni u izradi, ali još je bitniji dizajn kućišta koji ih omeđuje, kao i materijal earcupova. Driveri mogu reproducirati iznimno širok spektar frekvencija, te je bitno da mogu reproducirati frekvencije od 20 herca do 20.000 herca. To je raspon frekvencija koje ljudsko uho ima sposobnost raspoznati. Pokrivanje cijelog slušnog spektra daje slušalicama svestranost i širu primjenu, jer različite vrste multimedije koriste različite dijelove slušnog spektra.

Podatak koji ćete također često vidjeti je impedancija. Impedancija je mjera električnog otpora i mjeri se u ohmima. Najjednostavnije rečeno, viša impedancija znači veći otpor, što znači da je potrebno više snage za napajanje slušalica. Vrhunske i profesionalne slušalice imaju izuzetno visoku impedanciju (200 ili više ohma), i trebaju eksterno pojačalo za reprodukciju zvuka.

Postoji cijeli niz faktora zbog kojih su neke slušalice bolje od drugih, ali ono što ćete najvjerojatnije najbolje osjetiti je tzv. soundstage. Uzak soundstage stvara efekt zbijenosti zvuka te daje dojam da su svi instrumenti zbijeni u jedan „kanal“. Širok soundstage vam s druge strane može dočarati da se nalazite usred koncertne dvorane. Moći ćete primijetiti određen položaj nekog instrumenta, što će vam drastično poboljšati iskustvo slušanja. Poseban je osjećaj kad čujete bubnjeve iza sebe, a gitare vam paraju dušu iznutra.

SLUSALICE-ZADNJE-5.jpg

  Isključite: se iz okoline, skoncentrirajte na ono bitno i krenite naprijed

Dizajn

Razlikujemo dvije vrste dizajna - dizajn pozadine i dizajn earcupova. Pozadina može biti open back, odnosno otvorena, closed back, odnosno zatvorena, a postoje i hibridne verzije. Open back dizajn obično pruža širi soundstage, no ponekad ima kao negativnu posljedicu manjak niskih tonova i puštanje zvuka u okolinu.

Postoje dvije kategorije naglavnih slušalica prema dizajnu earcupova: on-ear, odnosno slušalice koje sjedaju na uho i over-ear, odnosno slušalice koje prekrivaju cijelo uho. On-ear slušalice su praktičnije zbog manjih dimenzija, no isto tako često pružaju manju udobnost jer pritišću uho, što može biti problematično ako nosite naočale. Over-ear slušalice nude manju praktičnost zbog većih dimenzija, no isto tako nude višu udobnost jer ne pritišću samo uho, već ga omeđuju.

Slušalice prema načinu povezivanja dijelimo na žične i bežične. Glavna prednost žičnih slušalica je neovisnost o baterijama, kao i manja latencija budući da se sva komunikacija odvija kroz kabel. Bežične slušalice dijelimo na one koje se povezuju Bluetoothom te na one koje se povezuju radijskim frekvencijama, te je obično ta frekvencija 2,4 gigaherca. Neovisno o tehnologiji povezivanja, bežične slušalice kao glavnu prednost imaju praktičnost jer nema brige s kablom.

SLUSALICE-ZADNJE-10.jpg

  Svaki model: slušalica dolazi sa svojom zaštitnom kutijom koja će vam olakšati prenošenje

Poništavanje buke

Za početak, kada govorimo o poništavanju buke (noise cancellation), moramo razlikovati dva pojma, aktivno i pasivno poništavanje buke. Slušalice su gotovo uvijek dizajnirane da u nekom obliku pasivno blokiraju vanjsku buku. Za pasivno poništavanje buke bismo jednostavno mogli reći da se radi o sposobnosti slušalica da priguše vanjske zvukove svojim oblikom. Čepići za uši su dobar primjer toga jer osiguravaju pasivnu izolaciju od buke, kao i većina slušalica. Kako bi se izolirala okolna buka, proizvođači koriste različite materijale, najčešće nekakve silikonske pjene. Logično, naglavne ili over-ear slušalice također pružaju određenu razinu pasivne izolacije. Slušalice sa svojim oblikom i mekanim završecima na krajevima stvaraju pouzdanu brtvu oko vašeg uha kako bi blokirale pristojnu količinu okolne buke. Active Noise Cancellation slušalice ili samo ANC slušalice se također oslanjaju na element pasivnog uklanjanja buke, no idu i korak dalje. One aktivno poništavaju buku, a za to pak koriste dosta komplicirane elektronične sklopove. Osnovni koncept rada aktivnog uklanjanja buke u nastavku ćemo jednostavno objasniti. Znamo da u principu zvuk nije ništa drugo do nekakvih valova. Zamislite sinusni val na grafikonu. Sada zamislite točnu inverziju toga. Baš kao što dodavanje 1 na -1 rezultira s 0, ova dva vala se međusobno poništavaju.

Valovi predstavljaju audio signale, koji se u biti poništavaju, a rezultat tog poništavanja je tišina. Mikrofoni ugrađeni u ANC slušalice hvataju okolne zvukove, a strujni krugovi za obradu zvuka preuzimaju te zvukove i generiraju njihovu inverziju kako bi ih poništili u stvarnom vremenu.
Kada bi svi zvukovi oko nas bili jednostavni i predvidljivi kao sinusni valovi, aktivno poništavanje buke bilo bi lako implementirati, jeftinije za proizvoditi i visoko učinkovito gotovo cijelo vrijeme. Ali zvuk je rijetko stabilan i njegova složenost drastično otežava sklopovima da poništavaju buku. ANC obično funkcionira prilično dobro za stalne zvukove, poput zujanja ventilatora. Pravi izazovi se javljaju kad imamo zvukove koji dosta variraju u visini i glasnoći, poput nečijeg pjevanja. Logično, u takvoj situaciji poprilično je teško stvoriti precizne inverze tih zvukova i puštati ih u stvarnom vremenu. Općenito je slučaj da je za zvukove niske frekvencije relativno lako stvoriti inverzne valove, dok se višim frekvencijama teže prilagoditi.

Pojam s kojim ćete se također susresti pri proučavanju ovog tržišta je i adaptivno poništavanje buke. Navodno, adaptivno poništavanje buke odnosi se na aktivno poništavanje buke koje se prilagođava zvukovima koje čuje u stvarnom vremenu kako bi stvorilo najbolje moguće poništavanje buke za to okruženje. Ako vam to zvuči kao osnovna definicija ANC-a, niste u krivu. Uostalom, ANC mora biti prilagodljiv, inače ne bi funkcionirao. Ali neke tvrtke guraju ideju da njihovo poništavanje buke može odrediti gdje se nalazite i prilagoditi kako se strujni krugovi ponašaju u skladu s tim. Bez obzira na to koliko napredno sve ovo zvuči, u suštini, to jest ono što bi ANC trebao raditi. ANC ne bi trebao raditi samo na željezničkim stanicama, mora raditi posvuda. To zahtijeva slanje najboljeg rezultata temeljenog na analizi zvuka u stvarnom vremenu s mikrofona koji neprestano nadzire vašu okolinu. Dakle, jednostavno rečeno, tehnologija se uvijek poboljšava, a proizvođači moraju izmisliti žargon za tržište i razlikovati ga od prethodnih verzija. Da, ono što se zove adaptivno poništavanje buke uglavnom je poboljšanje u odnosu na ANC iz prethodnih godina, ali s različitim stupnjevima performansi i dosljednosti. Ovdje se zapravo često radi samo o dobrom marketingu.

VALOVI-ZADNJE-11.jpg

Funkcija: ANC slušalica je poništavanja buke stvaranjem zvuka suprotne faze u odnosu na buku okoline. Cilj je postići  savršenu ravnu liniju, odnosno tišinu

Metodologija

Slušalice smo testirali tako da smo se bacili iz aviona s padobranom i… slušali glazbu različitih žanrova. Prošli smo stotine pjesama u periodu od otprilike dva tjedna, kako bismo uvidjeli kako se svaka od slušalica ponaša kod reprodukcije određenog dijela spektra frekvencija. Naravno, odabrali smo nekoliko specifičnih hitova te ih preslušali na svim slušalicama uz identične postavke, kako bismo što lakše usporedili performanse svih.

Po pitanju poništavanja buke, da bismo definitivno odredili koji par najbolje podnosi koje frekvencije, potrebna nam je dosljednost. Dosljednost smo postigli slušanjem istih zvučnih datoteka, na istim razinama glasnoće, u istoj akustički tretiranoj prostoriji. Testirali smo performanse ANC-a sa zvučnim datotekama bučnog restorana i javnog prijevoza. Također smo podvrgli slušalice svakidašnjim uvjetima. Slušalice smo nosili u redakciji za vrijeme pisanja ovih tekstova te putovali s njima na posao i doma. Taj put uključuje otprilike pola sata tramvajske vožnje i 20 minuta pješačenja za vrijeme zagrebačke špice. Uspoređujući kvalitetu zvuka i razinu tišine koje su slušalice pružale u tim momentima, dobili smo poprilično dobar uvid u to koji su modeli najučinkovitiji. Odgovor nije uvijek jednostavan; neki parovi su bolji od drugih u uklanjanju određenih frekvencijskih raspona, neki su nedosljedni, a neki su bolji na jednoj razini glasnoće, ali znatno lošiji na drugoj. Sva ova testiranja izvodila su se sa i bez reprodukcije glazbe kroz slušalice. Uostalom, ovo su slušalice, a kako zvuče jednako je važno, ako ne i važnije od toga koliko dobro poništavaju vanjsku buku.

METODOLOGIJA_Izrezak.PNG


Pregled modela

 

BOSE HPH 700

BOSE JE SVIMA ŠEF U OVOME

Kada govorimo o ANC slušalicama, ne možemo preskočiti tvrtku Bose. Bose je pionir u ovom području te su upravo oni izbacili prve komercijalne ANC slušalice prije otprilike 20 godina. Budući da se radi o majstorima ovog zanata, znali smo da nas čeka prava zvučna poslastica

TECHNICS EAH-A800

IZ JAPANA, S LJUBAVLJU

Technics je japanski brend korporacije Panasonic. Specijalizirali su se za audio opremu i od 1965. proizvode razne hi-fi proizvode, kao što su gramofoni, pojačala, prijemnici, kasetofoni, CD playeri i zvučnici. 


TECHNICS EAH - AZ60

PRISTAJU SVAKOME

U slučaju da su vas prijašnji modeli zainteresirali, ali su vam bili malo preskupi, od Technicsa dolazi malo jeftinija alternativa. Ove se slušalice s ponosom nalaze na našem velikom usporednom testu ANC slušalica.


BOSE QUIETCOMFORT 45

TIHI KOMFOR

Bose QuietComfort 45, ili samo QC45, najnoviji je model u liniji QuietComfort. Radi se o novoj generaciji i boljoj verziji prethodnika, QuietComfort 35 II iz 2018. godine. 


BOWERS & WILKINS PX7 S2

NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA

Bowers & Wilkins je za neke nepoznato ime, ali pravi ljubitelji kvalitetnog zvuka znaju da se to ime povezuje s vrhunskom kućnom audio opremom. Zbog toga neće svima biti čudna činjenica da tvrtka proizvodi i slušalice.


HUAWEI FREEBUDS PRO 2

SITNE, ALI DINAMITNE

Huawei je predstavio novi model bežičnih slušalica koji smo i testirali. FreeBuds Pro 2 njihov su najnoviji model, a rezultat su kolaboracije između Huaweija i francuskih stručnjaka za zvuk Devialet.


Tablica rezultata

 TABLICA-SLUSALICE-ZADNJE-12.jpg

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test ANC slušalica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.