Usporedni test entry-level in-ear BT slušalica

Usporedni test entry-level in-ear BT slušalica

Mjuza na budžetu

Dok se brendovi danas natječu koji gadget mogu skuplje prodati, mi smo odlučili testirati slušalice pristupačnije kategorije

Pogledamo li današnje mainstream slušalice poznatih brendova, vidjet ćemo ogromnu listu značajki i mogućnosti koje nude, zajedno s brojnim senzorima, mikrofonima, dizajnom i drugim detaljima koji iz godine u godinu bivaju reklamirani. Radi toga nas zanima je li moguće dobiti možda manji broj značajki sa starijim dizajnom, no i dalje imati solidan zvuk i mikrofon za korištenje slušalica kako bismo ih i dalje koristili za ono za što su originalno namijenjene.

Dakle, za ovaj test bitno nam je da slušalice proizvode zvuk dovoljno dobar da možete uživati u glazbi, bez neugodnog šuma. Zatim nam je bitan razgovor tijekom poziva s dovoljno dobrim mikrofonom da se ne morate stalno ponavljati. Na kraju, gledamo i udobnost samih slušalica. Dok ne očekujemo premium materijale niti obradu, idealno je da nas slušalice ne ogrebu ili se ne raspadnu ako nam padnu sa stola. Konačno je tu i trajanje baterije, a nekoliko sati rada bez potrebe za dopunjavanjem je svakako poželjno. Dok je i Bluetooth komunikacija bitna, uglavnom se radi o slušalicama koje će raditi sasvim normalno ako mobitel držite u džepu. Često je jedna slušalica glavna, pa je bitno imati i mobitel na toj strani tijela kako bi signal bio optimalan.

Bitno je prilagoditi očekivanja cijeni, a danas kada govorimo o wireless slušalicama, one do 40 € čak su nas iznenadile u dobrom dijelu ponude svojim sposobnostima, a možemo ih podijeliti na modele sa silikonskim umecima za bolju izolaciju i držanje u uhu, kao i na one koji ne ulaze u uho te neki preferiraju upravo taj dizajn. Tu su i one potpuno odvojene slušalice, te modeli gdje su slušalice povezane međusobnom žicom. Ovaj dizajn ima svojih prednosti, no tu su i mane koje je bitno razumjeti prije kupnje.

Sve to smo prošli kroz temu i sigurni smo da ćete moći donijeti pravi odabir, ako ne točnog modela kojeg smo testirali, onda nekog koji će vam se dopasti, imajući na umu upozorenja koja smo naveli.

 

entry-level-in-ear-BT-slušalicE-PRVA-CROP.gif

 


Minijaturni svijet komponenti

Pogledajmo što je na testiranim slušalicama bitno za istaknuti, kao i od čega su slušalice uopće napravljene

Naš test odnosi se na slušalice do 40 €, odnosno bavimo se budget segmentom koji viđa velik broj manje poznatih imena, kao i neke iznenađujuće ponude poznatih proizvođača. Ovdje smo naišli i na nekoliko godina stare modele slušalica, no i dalje se radi o solidnoj ponudi s provjerenom kvalitetom. Dobar start je što su se svi modeli upalili i očekivano obavljaju svoj zadatak, no imajte na umu da nije sve bilo jednostavno upaliti „na prvu“. Dok možda nećete završiti točno s modelom kojeg mi opisujemo, savjeti koje ćemo ponuditi svakako se isplate isprobati prije nego krenete natrag do dućana.

Kao standard smo postavili dobro nam poznate Samsung Galaxy Buds Live in-ear slušalice, s obzirom da imamo višegodišnje iskustvo slušanja na njima. Buds Live spadaju u slušalice bez silikonskog umetka tako da nemaju značajnu izolaciju okoline, a nismo koristili niti ANC funkciju. Dok slušalice nismo uspoređivali s testiranima, one su nam bile svojevrstan standard prema kojem smo ocjenjivali ostatak testiranih modela.

 

Kada-napuniti-1-CROP.gif

 Kada napuniti: Možda najkorisniji dodatak na kutijici koja sadrži dodatnu bateriju je prikaz napunjenosti

 

Pogledajmo prvo sve vrste slušalica koje imamo. Dva modela, one od Sonyja i JBL-a u ovoj cijeni povezane su u jedan kompletan uređaj žicom, a ona povezuje slušalice i ideja je da ju stavite iza glave, oko vrata. Ovaj pristup bežičnim slušalicama u skupljim segmentima danas je nešto rjeđi s obzirom na to koliko je daleko tehnologija baterija otišla. No, za naš budžet nude odlično trajanje baterije u komadu bez potrebe za nadopunjavanjem. Minus je svakako malo nespretan način pospremanja jer nema kutijicu kao TWS slušalice, već ih možete samo „zgužvati“ i gurnuti u džep ili torbu. S obzirom na današnje preferencije korisnika, mogli bismo smatrati kako ovaj pristup nije idealno higijenski. Slušalice na žici koja ih povezuje imaju i dva plastična odjeljka koji sadrže bateriju i sve ostalo što im treba za rad, uključujući i osnovne gumbe za kontrolu glazbe, kao i za paljenje te povezivanje slušalica. Ove slušalice, kao i sve ostale, imaju USB-C utor za punjenje što uvelike olakšava korištenje te možemo reći da smo i službeno ostavili stari Micro USB utor u analima povijesti.

 

Sve-u-jednom-2-CROP.gif

 Sve u jednom: Ovaj dizajn bežičnih slušalica možda je manje graciozan, no ima cijelu bateriju na raspolaganju za dugo slušanje

 

Drugi set testiranih slušalica su predstavnici takozvanih TWS Bluetooth slušalica, iliti „True Wireless“ modeli gdje su obje slušalice fizički odvojene te se međusobno povezuju Bluetoothom, isto kao i s uređajem koji se na njih spaja. Za punjenje i čuvanje koristi se dodatna kutijica koja u sebi ima dodatne baterije, pa slušalice možete nadopuniti i kada niste blizu eksternog punjača. Naravno, cijeli komplet i dalje morate puniti, a generalno imate oko jedan dan rada slušalica pomoću nadopunjavanja, no to uvelike ovisi i o vašem korištenju uređaja. Kod ovih slušalica bitno je redovito čistiti metalne pinove na samim slušalicama i kutijici jer iako ne bi trebali korodirati, ako se zaprljaju smanjuje se protok električne energije, pa vas mogu dočekati prazne slušalice baš kada vam se glazba najviše sluša.

 

Uvijek-pri-ruci-3-CROP.gif

 Uvijek pri ruci: Implementacija žice za punjenje dodatno pojednostavljuje prenošenje ovakvih slušalica

 

Tu je i podjela na slušalice koje imaju silikonske umetke, pa ih „nagurate“ u uho, kao i one slušalice koje se svojim dizajnom drže u uhu bez silikona. Glavna razlika je što silikon stvara fizičku barijeru između vanjskog svjetla i samog sadržaja koji slušalice puštaju. Silikon tako stvara pasivnu izolaciju okoline, a najbolje funkcionira sa zvukovima viših frekvencija. Tako ćete i dalje za vrijeme vožnje autom, vlakom ili avionom čuti zvukove motora, vjetra i ceste. Za izolaciju tih zvukova ipak je potrebna aktivna izolacija koja nije dostupna na modelima u ovom cjenovnom segmentu. Nekima se ne sviđa što za vrijeme šetanja ili rekreacije ne čuju svijet oko sebe, a silikonski umeci mogu pospješiti i znojenje u uhu, da ne ulazimo u detalje. Slušalice bez silikona generalno su malo nesigurnije u uhu, pa ih je teško preporučiti za trčanje ili druge sportove gdje skačete ili naginjete glavu kako vam ne bi ispale, ali vam zato nude nešto otvorenije iskustvo slušanja. Ovdje je Apple popularizirao njihov dizajn s produljenom stabljikom koja se često koristi za premještanje mikrofona bliže ustima, kao i gumba za navigaciju te samih pinova za punjenje dalje od uha.

 

Bez-poklopca-4-CROP.gif

 Bez poklopca:  Zahvaljujući snažnim magnetima, slušalice se drže u kutijici bez zatvaranja

 

Kutijice za spremanje slušalica otvaraju brendovima puno prostora za jedinstveni dizajn, pa se mogu očekivati kućišta s poklopcima i oblikovanom unutrašnjošću da slušalice lagano stanu unutra. Generalno će kućišta imati dodatne magnete da sigurno drže slušalice, te dizajn takav da specifično morate svaku staviti na svoje mjesto kako bi se slušalice mogle puniti. Uglavnom se slušalice pale čim ih maknete iz kutijice i odmah spajaju s mobitelom na koji su povezane.

 

Za-punjenje-i-čuvanje-5-CROP.gif

Za punjenje i čuvanje: koristi se kutijica koja u sebi ima dodatne baterije pa služi i kao powerbank za slušalice

 

Imajte na umu da smo s ovakvim kutijicama naišli i na mali problem. Naime, iako imate USB-C utor, to ne znači da možete slušalice puniti bilo kojim USB-C kablom, niti bilo kojim punjačem za mobitele. Dapače, slušalice se uopće neće htjeti upaliti prvi puta bez da ih povežete na kompatibilan punjač. Ovo se dogodilo s tri seta TWS slušalica koje su „oživjele“ jednom kada smo ih njihovim kablovima spojili na klasični USB-A punjač. Jednom kada ožive, vađenjem slušalica iz kutije se one odmah mogu povezati na mobitel. Tako da, ako kupite ovakve slušalice i ne žele se upaliti, savjetujemo da ih povežete kablom koji dobijete na klasični USB-A utor od računala ili laptopa i pustite ih da se napune „do vrha“ prije nego ih spojite za garantirano uspješan postupak. Uglavnom negdje na sebi imaju i LED lampicu koja će vam dati do znanja u kojem su stadiju, a dobivate i sinkronizirane upute sa slušalicama što je svakako plus, iako ne spominju mali minus oko punjača.

 

Dvodjelni-silikon-6-CROP.gif

 Dvodjelni silikon: koji se koristi u slušalicama kako bi nam bile ugodne u ušima

 

Mrežica-7-CROP.gif

 Mrežica: na slušalicama sprječava prodor prašine i nećistoća te ju treba tu i tamo očistiti

 

Uglavnom, sve slušalice su ispravno radile te nam je zadatak bio ocijeniti kvalitetu onoga zbog čega smo ih i kupili.

 


Metodologija

Slušalice ove kategorije koriste osnovne tehnologije, ne nude vlastite aplikacije te „dobijete što vidite“. To pojednostavljuje test jer ih isprobavamo u samo jednom modu rada. Svake smo, naravno, pokušali prilagoditi ekvilajzerom, no taj dio ne nosi ocjenu kvalitete samih slušalica.

Tako 30% ocjene odlazi na kvalitetu zvuka, što je i primaran razlog kupnje. Gledamo reprodukciju visokih, srednjih i dubokih tonova, no također tražimo ima li frekvencija ili zvukova koji se izobliče, pa dobivate robotski efekt za vrijeme slušanja, ili da npr. električna gitara praktički rastopi sve ostale zvukove kada slušamo glazbu. Sve smo ih testirali na 100% glasnoće. Zatim 20% ocjene ide na dizajn/ergonomiju. Ovdje se više radi o našem „osjećaju“, no ako slušalice ispadaju iz uha, nisu idealne. Također gledamo i dizajn kutijice ili nedostatak iste. Iza toga 20% ocjene ide na kvalitetu mikrofona slušalica. Ne očekujemo aktivno poništavanje buke okoline, no kada netko nazove, očekujemo da možemo odraditi razgovor bez deranja ili konstantnog ponavljanja rečenica. Zatim 15% ocjene ide na bateriju, odnosno njeno trajanje. Ponovno, ovi uređaji nemaju brzo punjenje, no slušalice trebaju dovoljno trajati da ih ne morate svakodnevno puniti. Na kraju smo testirali i vezu s mobitelom. Ideja je, ako mobitel stavite negdje u svoj džep, da ne gubite vezu konstantno te da možete otići malo dalje od mobitela bez da odmah izgubite vezu, primjerice, dok vodite razgovor. Ovdje gledamo i koliko zvuk kasni u odnosu na video za vrijeme gledanja multimedije i gaminga, što može biti osjetan minus ako ste radi toga nabavili ove slušalice.

METODOLOGIJA_ENTRY-IN-EAR_SLUSALICE.PNG

 


Pregled modela

MAXMOBILE T11 E-SPORTS TWS

RGB I GAMING, OMILJENA KOMBINACIJA

MaxMobile već je dulji niz godina na našem tržištu i za traženu cijenu uvijek nude vrlo atraktivne slušalice koje smo često znali preporučiti. Pogledajmo kako stoji ovaj model

SONY WI-C310

BEZ ŽICE, SA ŽICOM

Ove naizgled plastične slušalice neće vas impresionirati dizajnom, no zvuk svakako puca iznad tražene cijene


MAXELL MINI DUO

GLASNOĆA BEZ GRANICA

Maxell velikim slovima na kutiji ističe „Sound to the max“ i možemo potvrditi da su u pravu jer ako volite glasno, ove slušalice su za vas


LENOVO HT38

PROVJEREN DIZAJN

Slušalice koje Lenovo ima na našem tržištu nude različite oblike, a sve su vrlo pristupačne. Isprobali smo jedan od popularnijih modela s prepoznatljivim dizajnom


JLAB GO AIR TWS

UVIJEK PRI RUCI

JLab je ove slušalice dizajnirao da budu što jednostavnije za korištenje i vjerujemo da su u tome uspjeli jer uvijek imate kompletan uređaj


JBL TUNE 125BT

U VAŠEM RITMU

JBL je poprilično siguran odabir za audio proizvod, a čak i njihova budget ponuda nudi moderne funkcije zajedno s odličnim zvukom

 


Tablica rezultata

entry-level-in-ear-BT-slušalica-TABLICA.gif

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test entry-level in-ear BT slušalica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.