Samsung Galaxy S9 / S9+ u punom sjaju predstavljeni javnosti - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy S9 / S9+ u punom sjaju predstavljeni javnosti

Samsung Galaxy S9 / S9+ u punom sjaju predstavljeni javnosti

Samsung je na globalnoj press konferenciji predstavio nove perjanice: Samsung Galaxy S9 i S9+, a mi smo ih već ranije isprobali te donosimo prve dojmove nakon pola sata korištenja.

Zašto mijenjati dobitnu kombinaciju



Sve glasine koje su mjesecima kružile prije službenog otkrivenja nove generacije Samsung Galaxy S mobitela uglavnom su se pokazale točnima. Izgled pametnih telefona, broj i sposobnosti kamera, stereo zvučnici... Ako ste redovito pratili leakove, večeras se zasigurno niste previše iznenadili. Već znate glavne stvari, prijeđimo na detalje, finese i iskustvo korištenja.



Beskrajno dopadljiv

Samsung nastavlja tradiciju zaobljenog "Infinity Display" dizajna bez okvira sa strane i s minimalnim rubovima na gornjem i donjem dijelu. Samsung je prošle godine oduševio ovim dizajnom pa ove godine odigrao na sigurno, ne mijenjajući previše dobitnu formulu. U tom pogledu, ne možemo im previše zamjeriti. Ovdje su još uvijek u debelom vodstvu u odnosu na konkurenciju. I da, tu svrstavamo na Apple iPhone X, s pomalo ružnim crnim obrubom na gornjoj strani.

Što se tiče gornje strane Samsunga, gore i dolje su smješteni novi stereo zvučnici. Na donjem dijelu također se nalaze USB-C utor, danas nezaobilazan u uređajima visoke i više srednje klase, te stari, pouzdani 3.5mm utor za slušalice. S lijeve i desne strane nalaze se tanke, no dovoljno taktilne i responzivne tipke za uključivanje/isključivanje, pojačavanje/stišavanje zvuka te Bixby virtualnog asistenta. Sa stražnje strane se nalaze kamera/e, a ispod njih postavljen je senzor za otisak prsta.

Senzor za otisak prsta bio je jedan od iznimno rijetkih prigovora upućenih osmicama, a kad smo vidjeli novi na devetkama priznajemo da nismo bili previše optimistični. Oblik, položaj i dimenzije novog pravokutnika činile su nam se manje i neprirodnije. Međutim, Samsung Galaxy S9+ uspio je razbiti našu inicijalnu skepsu. Konkretno, desni i lijevi kažiprst mojih ruku svaki put su intuitivno našli poziciju skenera, bez prljanja kamere ili ostalih dijelova mobitela. Samsung Galaxy S9 mi, s druge strane, nije pristajao kao saliven i tu je bila prisutna metoda pokušaja i pogreške.



1
Od stakla Bilo nam je gotovo nemoguće uslikati stražnje strane mobitela bez otisaka prstiju i ostale vidljive prljavštine

 

 

Super slika

Veličina ekrana ostala je ista. Manji i nešto slabiji model krasi 5.8-inčni AMOLED ekran, a veći, "plus" model se može pohvaliti s 6.2 inča. Oba mobitela podržavaju 1440x2960 rezoluciju te pomalo neuobičajeni format ekrana 18.5:9. Pišemo da mobiteli podržavaju 2K rezoluciju zato što po defaultu ne dolaze s istom. U postavkama je automatski podešena FullHD+ (plus onih nekoliko desetaka piksela više radi dužeg ekrana) rezolucija, a vi je po potrebi možete prebaciti na QuadHD+. Kvaliteta i responzivnost ekrana na najvišem su nivou, što smo uostalom i očekivali.



2

Manji ekran, veća gustoća S9 ima manji ekran od 5.8 inča, ali zato uz istu rezoluciju također ima veću gustoću piksela po inču, odnosno oštriji prikaz od 567 ppi. U usporedbi, S9+ na 6.2 inča ima 530 ppi

 

 

Brz, brži, Samsung Galaxy S9 (+)

Od Samsungovih flagshipova očekujemo besprijekorno brzi rad. Devetke nas nisu razočarale na tom polju premda oba mobitela imaju istu količinu radne memorije kao prošle godine. S9 4, a S9+ 6 GB RAM-a. Nažalost, nismo smjeli instalirati 3rd party aplikacije na mobitelima (Antutu, Basemark, Geekbench...) Umjesto toga, otvorili smo skoro svaku aplikaciju na Samsung Galaxyju S9+ (postavke: High Performance, 2K rezolucija) i svaka nam se, neovisno o broju otvorenih programa, učitavala gotovo instantno, u roku od par sekundi. Čak ni Google Play trgovina koja uobičajeno zna biti sporija i na uređajima više klase. Ništa se nije usporilo niti zastalo pri daljnjem radu, a ono što je najvažnije, ni baterija se nije pretjerano zagrijala dok smo 15-ak minuta u komadu mučili dužu devetku.

Razlog tome zasigurno je novi Exynos 9810 čipset s višim taktovima rada, proizveden na drugoj generaciji 10nm FinFET procesa, koji će biti ugrađen u europske uređaje. Samsungovi novi flagshipovi imat će osmojezgreni procesor s četiri brze jezgre na taktu od 2.7 GHz te četiri učinkovite na frekvenciji od 1.7 GHz. Četiri brze jezgre dizajnirane su od strane Samsunga, a četiri štedljive su rezultat ARM-ova novog dizajna, tj. Cortex A-55. Zanimljivo je kako Exynos 9810 dopušta takt do 2.9 GHz na brzim, odnosno 1.9 GHz učinkovitim jezgrama, no Samsung se radi baterije i ostalih čimbenika vjerojatno odlučio na "sporiju" varijantu.

Što se tiče brzine rada u normalnom korištenju, tu nemamo apsolutno nikakvih zamjerki, no jedva čekamo da ga sučelimo sa Qualcomm Snapdragon 845 konkurentima, da vidimo je li došlo do kakvih neželjenih kompromisa. Isto tako nas jako zanimaju performanse Mali-G72 MP18 grafičke kartice u odnosu na Adreno 630. Mali G-72 radi na frekvenciji od 850 MHz, no proizvedena je na 16nm procesu. Za Adreno 630 se zna da je napravljen na 10 nm procesu, no ne i radni takt. Od ostalih relevantnih značajki, treba napomenuti da mobiteli dolaze s brzom, UFS 2.1 internom memorijom, podržavaju do dodatnih 400 GB preko microSD kartice te LTE Cat 18 antenama, koje omogućuju download do 1.2 Gbita, odnosno upload do 200 Mbita. Na papiru, upload bi za 50 Mbita, na pravoj mreži, trebao biti brži od onog na Snapdragon 845 mobitelima.

Umjetna inteligencija i machine learning veliki su buzzwordovi u mobilnoj industriji, toliko da novi Huawei Mate 10 Pro dolazi s i7 ko-procesorom za AI. Samsung Galaxy S9/S9+ to nemaju, ali južnokorejska kompanija kao jednu od glavnih značajki Exynos 9810 platforme upravo ističe deep learning tehnologiju. Konkretno, procesor bi pri pretraživanju fotografija trebao brzo prepoznati lica ili objekte, a također može skenirati ljudsko lice u 3D-u. Jedna od inteligentnih primjena koja nam je demonstrirana bio je Bixby Visionova nova mogućnost da automatski prevodi tekst u kadru kamere na jezik po želji. Drugu zanimljivu primjenu vidjeli smo u AR emojijima.


3

High Performance U postavkama možete birati način rada


4

Fingerprint senzor bio je, prema našem dojmu, sporiji od prepoznavanja lica i biometrijskog skena


5

Samsung Experience iliti za starije redizajnirani TouchWiz izgleda isto kao na prošloj generaciji flagshipova

 


6a

6b

Samsung Dex Južnokorejska firma nije odustala od uređaja koji pretvara mobitel u desktop računalo. Osim redizajna, dodali su podršku za više rezolucija

 


AR emoji

Samsung kopira Apple u ovom segmentu, tu nema dileme. AR emojiji iliti osjećajnici proširene stvarnosti, ako bismo baš morali prevesti ovaj termin na hrvatski, su nešto poput animiranih naljepnica iz popularnih messenger servisa. Ono što je Samsung tu dobro napravio jest da si možete skenirati lice i mobitel će sam napraviti 18 AR emojija (emocija) za dopisivanje. Jako brzo i jako efektno. Već vidimo da će postati hit.



7

1. korak Skeniranje lica traje vrlo kratko


8

2. korak Sad kad me Samsung lijepo popeglao i uljepšao, vrijeme je za uređivanje profila poput dodavanja naočala (koje morate skinuti pri skenu)

 



9a

9b

3. korak Gotovo! AR emojiji su spremni za dopisivanje

 

Stražnja kamera puta dva

Ni Samsung nije odolio trendu postavljanja dviju kamera, no nas su ipak više dojmile neke druge novosti. Prvo, dvostruka blenda. Šira blenda od f/1.5 koristit će se u noćnim uvjetima, kad kamera treba primiti više svjetla, a manja f/2.4 u dnevnim, boljim svjetlosnim uvjetima. Druga velika novost je hvatanje fotografije u noćnim uvjetima iliti HDR na steroidima. Naime, Galaxy S9/S9+ snima 12 slika odjednom, kategorizira ih u četiri sloja te potom bira najbolje piksele kako bi sve to objedinio u jednu fotografiju, koja bi trebala imati manjak šuma bez kompromitiranja detalja, što je dosad bio slučaj na Samsungovim flagship telefonima.

Treću "inovaciju" Samsung je posudio od Sonyja. Radi se o slow motion snimanju videa u 960 fps-a, s jednom bitnom iznimkom. Sa svojom tehnologijom prepoznavanja pokreta, mobitel će sam moći snimiti potencijalno uzbudljivu slow motion scenu. Slow motion ste dosad, normalno, morali ručno uključiti, a to baš i nije bilo najbolje rješenje za snimanje spontanih situacija. I naravno, dvostruka stražnja kamera koja bi nam trebala omogućiti više prostora za snimanje te olakšati bokeh efekt.

U pogledu novosti, Samsung je opravdao hzpe iza slogana "The Camera. Reimagined." Nažalost, nismo imali priliku detaljno se poigrati kamerom jer smo bili ograničeni vremenom tako da ćemo sud o njoj (i o svim navedenim scenarijima) morati donijeti tek kad dođe na detaljno testiranje. Specifikacije već sigurno znate. Stražnja/e kamera/e imaju 12 MP, a prednja 8 MP.



10
Pop! Samsung je demonstrirao detekciju pokreta i snimanje u 960 fps-a s bušenjem balona

 

 

11

Za entuzijaste omogućeno je igranje u Pro postavkama

 

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno, nešto plavo


Osmisli vrhunski dizajn, složi ga od najboljih komponenata, zadrži i poboljšaj ono što valja, a od onih par stvari gdje te konkurencija tuče napravi još bolju iteraciju/kopiju. Štogod mislili o Samsungovoj strategiji, ona se očigledno pokazala vrlo uspješnom. Galaxy S9/S9+ donosi inkrementalna poboljšanja, čini nam se na prvi dodir, no pitanje je - tko će ga izazvati?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S9 / S9+ u punom sjaju predstavljeni javnosti - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.