Glasine o novim karticama od AMD-a: "Big Navi" sa velikim čipovima i RDNA2 arhitekturom

Glasine o novim karticama od AMD-a: "Big Navi" sa velikim čipovima i RDNA2 arhitekturom

AMD na tržištu ima nekoliko kartica sa novom "RDNA" arhitekturom, no riječ je primarno o mid-range karticama. Priča bi se uskoro mogla promijeniti dolaskom "Big Navi" kartica.

Big Navi je naziv za AMD flagship nadolazeće kartice koje će naravno biti i značajno veće s obzirom na sami GPU čip. Prve glasine navode i do 2x performanse sadašnje RX 5700 XT kartice, no još je rano za definitivne izjave.

Prve vijesti odnose se na samu veličinu čipa. Dok trenutno najjača kartica od AMDa, RX 5700 XT ima dimenzije od 251 mm², nadolazeći flagship imao bi površinu od čak 505 mm². Sav taj prostor AMD može iskoristiti za dodatne shader jezgre, ili pak za dedicirane jezgre koje bi radile na RayTracingu u stvarnom vremenu, nalik tehnologiji koju koristi Nvidia.

Osim najvećeg "Navi 21" čipa, prozvani su još Navi 22 sa površinom od 340 mm² i Navi 23 sa 240 mm². Navi 23 bi stoga mogao biti zamjena trenutnom RX 5700 XT modelu.

Na temelju međunarodnih certifikata, procurila su i neka imena, koje AMD naravno može i promijeniti prije izlaska. To su Radeon RX 5950 XT, Radeon RX 5950, Radeon RX 5900 te na kraju Radeon RX 5800.

Vjeruje se da bi kartice mogle biti predstavljene unutar sljedećih nekoliko mjeseci, a Nvidia će vjerojatno također pričekati sa cijenama svoje nadolazeće Ampere linije kako bi vidjeli cijene koje AMD izbaci.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Glasine o novim karticama od AMD-a:

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.