Gigabyte RTX 2070 SUPER WindForce OC

Gigabyte RTX 2070 SUPER WindForce OC

Idealan partner svakog monitora

RTX 2070 SUPER na tržište je donio bolje performanse po istoj cijeni koja se tražila za njegova prethodnika. Gigabyte je čip spojio s odličnim hladnjakom kako biste iz kartice izvukli maksimum.

Kao i ostale SUPER kartice, riječ je o jačim modelima dosadašnjih RTX 2070 verzija, a to se ponajviše odnosi na otključavanje dodatnih jezgri te ubrzavanje radnog takta. Riječ je o kartici višeg cjenovnog ranga, namijenjenog onima koji žele maksimalne performanse iz svojih gaming strojeva.

Iako se na prvu čini da je samo otključano više jezgri, zapravo se radi o drugom, jačem čipu, koji su do sada koristile ekskluzivno RTX 2080 kartice. Zapravo, možemo reći da je RTX 2070 SUPER oslabljena RTX 2080. Stoga dok RTX 2070 ima 2304 CUDA jezgri, RTX 2070 SUPER diže taj broj na 2560 CUDA jezgri.

Osim toga, radni takt je značajno podignut. Dok je prijašnja verzija radila na osnovnom radnom taktu od 1410 MHz, nova SUPER verzija diže ga na 1605 MHz. Kao što već znamo, maksimalni boost teško je odrediti zbog načina na koji ga Nvidia postiže, no s malo prilagodbe ventilatora lako možete doseći gotovo 2000 MHz na jezgri.

 

Gigabyte RTX 2070 SUPER 3

 

Projicirana potrošnja se podigla s 185 W na 215 W, što u konačnici ne bi trebalo imati velikog učinka na grijanje kartice. Osim CUDA jezgri, tu su i RayTracing jezgre, kao i Tensor jezgre. RayTracing, kao što mu ime kaže, služi za obradu i ubrzanje takvih zadataka, čime Nvidia želi povećati realnost u igrama za što prirodniji izgled okoline.

Tensor jezgre služe za Nvidijinu DLSS tehnologiju, čiji je zadatak frameove renderirane u nižim rezolucijama prikazati kao da su renderirani u višim. Točnije, kod ovog modela govorimo o 40 RT i 320 Tensor jezgrama koje obavljaju jedinstvene odvojene zadatke.

Upravo ove nove tehnologije odvajaju RTX od GTX linije. Upravo je RTX 2070 SUPER dizajnirana da bude izravna konkurencija AMD-ovoj novoj RX 5700 XT kartici, koja joj više-manje parira u performansama. Kartica također standardno dolazi s 8 GB GDDR6 RAM memorije, koja će još niz godina biti dovoljna za 4K gaming.

Kod Gigabyteove WindForce verzije kartice govorimo o izduženom dizajnu, pa prije kupnje provjerite stane li u vaše kućište. Razlog tome su tri ventilatora koji zajedno održavaju karticu u optimalnoj temperaturi. Inače je usredotočena na tihi rad, no lako je se može natjerati da ventilatore vrti brže, a hladniji čip, naravno, rezultira i boljim performansama.

 

Gigabyte RTX 2070 SUPER 2

 

Overclockanje je također vrlo jednostavno i kartica bez problema ostaje u zadanoj temperaturi. Hladnjak je dizajniran tako da oko čipa, gdje se nalazi radna memorija, imamo odvojeni heatspreader koji se također hladi zahvaljujući ventilatorima.

Kada govorimo o samom čipu, hladi se izravnim kontaktom s čak šest toplovodnih bakrenih cijevi, koje se zatim rasprostiru cijelom dužinom kartice te ih je lako zapaziti, a s druge strane, naravno, hlade i MOSFET-ove kako bi kontrola napajanja bila optimalna te radni vijek višegodišnji.

Uz ovakvo hlađenje nema brige oko overclockanja, koje lako prenese grafički radni takt preko 2000 MHz. Napajanje se kontrolira putem 8 + 2 VRM-a kako bi se njihov posao ravnomjerno podijelio, što izravno utječe i na njihove termalne performanse.

Naravno, napajanje također zahtijeva više, pa će vam biti potrebno 6 + 8 pinova za PCIe, kao i preporučena snaga napajanja od barem 650 W. Uz to, RTX 2070 i 2080 serije su zadnje koje podržavaju NVLink, nekadašnju SLI tehnologiju, pa se dvije identične kartice mogu povezati za paralelni rad, što rezultira boljim performansama u igrama na ekstremnijim rezolucijama.

 

RTX 2070 Super

Rezultati često nisu optimalni za gaming, pa vam savjetujemo da provjerite sve detalje prije kupnje dvije kartice jer na tržištu, jednostavno, postoje i one jače.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte RTX 2070 SUPER WindForce OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte RTX 2070 SUPER WindForce OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.