MSI GTX 1660 Super Gaming X

MSI GTX 1660 Super Gaming X

Memorijski turbo boost

Prilično respektabilne performanse 1660 Super kartica MSI s Gaming X modelom diže na još višu razinu. Kartica se ističe odličnim overclocking potencijalom videomemorije, koja može raditi na znatno višem radnom taktu od nazivnog

Nvidijin Super tretman nije zaobišao ni 1660 kartice. Pritom je ova kartica sličnija 1660 Ti nego prethodnoj, „običnoj“ 1660. Zapravo je 1660 Super osmišljena kako bi ponudila vrlo usporedive performanse s 1660 Ti po nešto povoljnijoj cijeni. MSI je, dakako, jedva dočekao priliku da na tržište izbaci još jednu Gaming X karticu.

Gaming X modelu su perjanice u MSI-jevoj ponudi i svakako pokazuju kako ovaj proizvođač drži do kvalitete bez obzira govorimo li o mainstream ili high-end karticama. Svojim dizajnom se zapravo većina MSI-jevih Gaming X modela 1660 kartica ne razlikuje previše.

 

MSI GTX 1660 Super Gaming X 4

Tako su i 1650 Super i 1660 Super vrlo slične kartice. Ovo je zapravo dobra vijest. Drugim riječima, to znači kako je i 1660 Super kartica opremljena vrlo dobrim hladnjakom s ventilatorima Torx 3.0. Prilikom manjeg opterećenja ventilatori se uopće ne vrte i kartica je posve nečujna.

Prilikom gaminga razina buke je vrlo prihvatljiva s obzirom na to da ventilatori rijeko prelaze 1350 okretaja. Temperature grafičkog procesora se pritom kreću od 65 do 67 °C, što je u sasvim prihvatljivim granicama.

Za razliku od 1650 super Gaming X modela, ovdje su zahtjevi za dodatnim napajanjem ipak nešto viši, pa ova kratica dolazi s jednim 8-pinskim dodatnim naponskim priključkom. Ipak, ukupni TDP od 125 W je vrlo umjeren s obzirom na ciljane performanse.

MSI je po dobrom starom običaju za Gaming X modele i kod ove kartice nudi tvornički overclock boost takta od nekih 45 MHz. U većini slučajeva se boost radni takt kod ove kartice kreće oko 1900 Mhz, što je vrlo respektabilno. Što 1660 Super može u igrama?

Pa, svakako je riječ o vrlo dobroj mainstream kartici koja omogućuje odlične 1080p performanse. Sve najnovije igre bez problema ćete igrati na 1080p uz vrlo visok framerate. Određeni limiti se vide tek kad prijeđemo na 1440p i uključimo ultra detalje.

 

MSI GTX 1660 Super Gaming X 2v2

Daleko od toga da nećete moći koristiti 1440p rezoluciju s ovom karticom, ali ipak se osjeti dosta drastičan pad performansi uslijed daleko većeg broja piksela na ekranu. Situaciju možete pokušati malo popraviti overclockiranjem GPU-a i videomemorije.

Ova se kartica pokazala prilično zahvalnom po tom pitanju. Grafički procesor smo overclockirali za +163 Mhz, što rezultira boost taktom od oko 2050 MHz. Glavno ograničenje je pritom power limit od samo 107%. Još je bolja situacija s GDRR6 videomemorijom.

Ona nam je bez problema radila i na 1950 MHz, što je osjetan skok u odnosu na nazivnih 1750 MHz. U konačnici ovakav overclocking potencijal rezultira poboljšanjem performansi do nekih 10%, što nije zanemarivo. S druge strane, MSI-jeva Gaming X verzija 1660 Super kartice ne spada u najjeftinije. Na tržištu možete pronaći i jeftinije 1660 Super kartice koje nude nešto bolji inicijalni omjer cijene i performansi.

Jake strane Gaming X modela su općenito vrlo kvalitetno napravljena kartica i odličan overclocking potencijal. Mi je svakako možemo preporučiti, usprkos nešto višoj cijeni.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI GTX 1660 Super Gaming X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI GTX 1660 Super Gaming X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.