AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X

Brutalno brzih 6 jezgri!

Ryzen 5 5600X nastavlja tradiciju vrlo brzih i cjenovno pristupačnih mainstream Ryzen procesora sa 6 jezgri. Ističe se impresivnim performansama i izvrsnom energetskom učinkovitošću, no AMD je odlučio ovakve mogućnosti malo više i naplatiti, pa ovaj procesor nije toliko isplativ poput nekih njegovih prethodnika.

Zen procesori sa 6 jezgri su tradicionalno kod svih prethodnih generacija bili iznimno popularni s obzirom na omjer cijene i performansi. Modeli poput Ryzena 1600 ili 2600 spadaju u najprodavanije AMD-ove procesore u posljednjih nekoliko godina. Posljednji Zen 2 bestseller, u obliku Ryzena 5 3600, još je uvijek itekako aktualan.

Nažalost, unutar Ryzen procesora serije 5000 trenutno ne postoji model koji bi se cjenovno mogao usporediti s ovim procesorima. AMD je cjenovnu granicu podignuo do visokih 300 USD, što je cijena ulaznog Zen 3 procesora koji se odaziva na ime Ryzen 5 5600X. Ovaj procesor, po uzoru na prethodnike, dolazi s ukupno 6 jezgri / 12 threadova. Moramo priznati kako je pomalo razočaravajuće što nam AMD s novom generacijom procesora nije ponudio mainstream 8-jezgreni procesor.

 

Novi mainstream gaming hit?

Ryzen 5 5600X je nominalno energetski vrlo učinkovit procesor, s TDP-om koji iznosi 65 W. Jedini je od novih procesora iz serije 5000 koji dolazi u prodajnom paketu s odgovarajućim hladnjakom. Riječ je o Wraith Stealth hladnjaku, koji je prilično jednostavno i jeftino rješenje. Za testiranje nismo imali na raspolaganju prodajni paket s navedenim hladnjakom, tako da ne možemo nešto više reći o njegovim performansama.

No možemo reći kako je Ryzen 5600X iznimno energetski učinkovit procesor koji omogućuje odličan omjer performansi i potrošnje energije. Kada govorimo o radnim taktovima, AMD i ovdje koristi prilično sofisticirani Precision Boost 2, koji dinamički mijenja radni napon i radnu frekvenciju ovisno o opterećenju procesora.Mi smo zabilježili najviši radni takt od 4640 MHz kada je u pitanju opterećenje jedne ili malog broja jezgri.

 

AMD 5000 procesori 2

Pod punim opterećenjem svih jezgri u Cinebenchu R20, 5600X radi na otprilike 4400 MHz. Valja napomenuti kako će se ove vrijednosti, s obzirom na način rada Precision Boosta 2, dosta razlikovati s obzirom na korišteni hladnjak, performanse VRM jedinica na matičnoj ploči, kao i neke druge parametre. Ovo je također jedan od uzroka dosta šarolikih performansi Ryzen procesora s obzirom na korišteno hlađenje, matičnu ploču i sl.

S novom generacijom Ryzena AMD je naučio lekciju iz prošlosti. Naime, Ryzeni 3000 serije došli su na loš glas s obzirom na to da dosta modela nije dostizalo specificirane vrijednosti radnih frekvencija, posebno u single core boostu. S ovim smo procesorom, međutim, uredno zabilježili više od specificiranih 4,6 GHz maksimalnog boosta radnog takta.

 

Impresivne performanse

Testirani se Ryzen 5600X pokazao kao vrlo dobar overclocker. Uspjeli smo ostvariti radni takt od 4,7 GHz pod punim opterećenjem svih jezgri uz radni napon od svega 1,280 V u BIOS-u. Naš primjerak 5600X radio je i na 4,8 GHz, no tu više nije posve stabilan i za to treba osjetno povećati radni napon. Međutim, već 4,7 GHz na svim jezgrama donosi osjetan skok u performansama, ali samo u aplikacijama koje koriste sve dostupne jezgre / threadove.

Pritom smo zabilježili maksimalne temperature od 78 °C s 240 mm All-in-One vodenim hlađenjem. Na nazivnim vrijednostima bez overclocka maksimalna temperatura nikada nije prelazila 60 °C. Ukupno gledano, Ryzen 5600X je impresivan procesor. Posebno se ističe odličnim performansama u igrama, gdje je sposoban nadmašiti Intelov Core i7 10700K.

S obzirom na odličnu energetsku učinkovitost, bez problema će raditi i na svim starijim B450 pločama te pritom ne zahtijeva nikakav osobito skupi hladnjak. Usprkos svemu, trenutačno ga je, s obzirom na cijenu po kojoj se kod nas prodaje, teško preporučiti. Potencijalno je, međutim, 5600X najbolji odabir za cjenovno pristupačnija mainstream gaming računala vrhunskih performansi.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Ryzen 5 5600X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 5 5600X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.