HP Spectre x360

HP Spectre x360

Savitljivi spektar

Fleksibilni načini rada i odlična kvaliteta izrade zasjenjeni su agresivnim ventilatorom.

Od viših HP-ovih ešalona ponude nikako ne očekujemo prosječnu kvalitetu izrade, no i s našim visokim očekivanjima HP je nadmašio samog sebe. Kućište je izrađeno od aluminija te se veoma lako može povući paralela s Appleovim modelima, kojima se HP sa Spectre x360 stavlja uz bok. Sve je izrađeno vrhunski, ništa ne škripi, a šarke koje dozvoljavaju visoku fleksibilnost ostavljaju odličan i čvrst dojam. Tako laptop možemo prebaciti u šatorski način ili ga pak preklopiti u kiosk mod, kao i tabletni mod, nešto na što smo već navikli u convertible klasi laptopa. Slično je i s tipkovnicom koja, iako je pomalo mekana ostavlja dobar dojam u pisanju.

hp spectre x360

METALNO KUĆIŠTE Izrada x360 je na zavidnim razinama, ponajviše zbog metalnog kućišta

Tipke su razumno raspoređene, makar su obrubi oko kućišta minimalni, čime se Spectre x360 unatoč 13,3 inčnom ekranu približava više gabaritima kućišta koja bismo očekivali primjerice od neki 11,6-inčnih modela. Površina je iskorištena maksimalno što se najbolje vidi po spomenutim obrubima oko ekrana i tipkovnice koji su minimalni, najbolji u klasi. Veoma dobri su i zvučnici ispod ekrana koji obzirom na tankoću kućišta ostavljaju odličan dojam. S desne strane pak nalazimo dva USB C porta, od kojih jedan služi za punjenje, što je svakako dobar korak za budućnost u kojoj nam treba samo jedan punjač. S druge se strane nalazi klasični USB A port koji će poslužiti za spajanje eksternih memorija i periferije dok USB C periferija ne uzme veći zamah na tržištu.

Odličan prikaz

Iako često znamo pokuditi izbor ekrana u HP-ovim modelima, ovdje kao da se radi o iskupljenju za sve osrednje panele pa stoga pred sobom imamo ekran koji se može podičiti odličnim kontrastom i kutovima gledanja. Budući da se radi o touchscreen modelu, refleksije na površini ekrana su nešto više, no ponovno, očekivane. Stoga je rad u vanjskim uvjetima ili u uvjetima većeg osvjetljenja popraćen i s omanjim refleksijama okoline, no nešto niže od ponekog konkurentskog modela. Obzirom da se radi o 13,3-inčnoj dijagonali, Full HD rezolucija se čini optimalnom budući da ako nam nije problem nešto sitniji tekst, skaliranje unutar Windowsa niti ne pokrećemo.

HP Spectre x360 2

ŠATORAŠ Fleksibilne šarke odlične čvrstoće omogućuju različite načine rada

Za naše oči, 13,3-inčna dijagonala je granica na kojoj ne zahtijevamo paljenje skaliranja, koje pak unutar Windowsa može (nažalost, još uvijek) prouzrokovati poneke glitcheve i glavobolje. Kada se radilo primjerice o qHD ili čak 4K panelu (viđeno kod konkurencije) morali bismo već pribjegavati skaliranju. Uvjetno rečeno, niža rezolucija pak sa sobom nosi i manje opterećenje grafičkog sustava koji je odličan Intelov HD620 čime se pak najviše dobiva na autonomiji. Usputno rečeno, HD620 je sposoban i za neki laganiji gaming, čak i u Full HD rezoluciji, primjerice popularnih CSGO i Dota2 igara koje se na niskim detaljima i FHD rezoluciji opasno približavaju 60 FPS. Autonomiju smo već krenuli hvaliti, a s viš od 9 sati kontinuirane reprodukcije videa smo ostali oduševljeni. Rijetko se koji tanji model s punokrvnim laptopskim procesorom može približiti tim brojkama autonomije. Češće bismo ovakve brojke viđali na Y seriji procesora koji imaju tako nizak TPD da ne zahtijevaju niti aktivno hlađenje.

Razumne performanse

Intelov 7200U procesor spada u najnoviji Kaby Lake seriju pa stoga nudi veoma nisku potrošnju s relativno dobrim performansama čak i za pomalo iznad prosječno korištenje. Iako sumnjamo da će netko na ovom modelu producirati video i eksportirati ga u 4K rezoluciji, za neke druge zahtjevnije radove, poput obrade slika i vektorskih grafika, 7200U je i više nego dovoljan. Time su i svakodnevne zadaće, poput pregledavanja interneta i rada u uredskim aplikacijama izvršene kao od šale. Dobrim performansama pridonosi i NVMe SSD koji nudi veoma dobre brzine čitanja s diska (preko 1500 MB/s), no pomalo razočaravajuće brzine zapisivanja, koje su čak niže od SATA3 standarda (300 MB/s).

HP Spectre x360 3

DOBAR ZVUK Zvučnike koje se kriju ispod ekrana potpisuje Bang&Olufsen, a oni su za ovakvo tanko kućište veoma dobri

Jedini indikator da smo u potpunosti upregnuli procesor leži u neočekivano bučnom ventilatoru koji je u radu pomalo hektičan. Ventilator, kada je pod opterećenjem, vrlo lako skoči na maksimalne okretaje, no on se na njima ne zadržava previše dugo već se veoma brzo, unutar sekunde ili dvije spušta na niže razine na kojima se ponovno zadržava veoma kratko te ponovno skače na visoke. Takav način rada proizvodi kontinuirane oscilacije glasnoće, što u konačnici postaje veoma zamorno. Kućište se pak relativno slabo zagrijava unatoč metalnoj konstrukciji, iz čega možemo zaključiti da je rashladni sustav, unatoč hektičnosti, veoma efikasan.

Više informacija

  • Model: Spectre x360
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: Intel Core i5 7200U @ 250 GHz (do 310 GHz)
  • Memorija: 8 GB
  • Grafički sustav: Intel HD620
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD
  • Zaslon: 13,3“ 1920 x 1080, LED, touchscreen
  • Mreže: Wi-Fi a/b/g/n/ac(2x2), Bluetooth 4.1
  • Priključci: 2x USB C, 1x USB A 3.0
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 306 x 217 x 14 mm, 1,31 kg
  • Plus: Kvaliteta izrade, ekran, performanse, baterija
  • Minus: Bučan ventilator
  • Ustupitelj i cijena:

    HP Inc Hrvatska (www.hp-store.hr), 10.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Spectre x360

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Spectre x360 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.