Alienware Area 51M

Alienware Area 51M

Bez imalo kompromisa

Kada pričamo o gaming laptopima, Alienware je premium brend s višegodišnjim prisustvom na svjetskom tržištu. Dok su popularniji atraktivni tanki laptopi, jednom kada poželite performanse, izgled mora biti prilagođen hardveru unutra.

Mnogi, kada razmišljaju o gamingu, većinom odmah pomisle na PC pun RGB opreme. Cijeli gaming desktop PC može bez problema stati u prijenosni format, što su dokazali inženjeri iz Della novim dizajnom apsolutno nevjerojatnog laptopa kojeg smo testirali. Riječ je o novom Alienware Area 51M laptopu čiji je zadatak prožvakati sve što se pred njime nađe. Prvi pogled na laptop pokazuje nam velike 17“ dimenzije zahvaljujući kojima dobivamo odličan gaming zaslon zajedno s vrhunskom tipkovnicom. Baza laptopa nešto je većeg obujma radi moćnog aktivnog sustava hlađenja o kojem ćemo detaljnije malo kasnije. Za početak fokusirajmo se na zaslon. Rubovi su na tri strane atraktivne, moderne izvedbe, a 17“ zaslon sastavljen je od IPS matrice FullHD rezolucije koja ima brzinu osvježavanja od 144 Hz, čineći ga idealnim za najzahtjevnije FPS naslove trenutne generacije. Kako se spuštamo prema šarci koja povezuje monitor s kućištem, dolazimo do donjeg ruba koji je prekriven zatamnjenom plastikom te krije jedno od naprednih funkcija laptopa, a to je Tobii Eye Teacking, što je vrlo popularna tehnologija za praćenje vašeg pogleda tijelom gaminga. Osim za zabavu i mogućnost implementacije, primjerice tijekom streamanja, namijenjena je i gamerima koji žele proanalizirati svoju igru kako bi saznali gdje su pogriješili te mogu naknadno vidjeti koji dio prostorije nisu provjerili prije nego ih je drugi igrač zaskočio.

Alienware Area 51M 2

Desktop komponente: U laptopu su potpuno zamjenjive PC komponente do kojih se lagano dolazi, a zahvaljujući hladnjaku, nemate puno ograničenja



Baza laptopa je i njegov najimpresivniji dio. Naime, laptop je impresivnih dimenzija, no primjetno je kako je dosta vremena utrošeno na dizajn kako bi takav laptop uspješno sakrio svoju masu. Svidio nam se i stražnji dio koji je efektivno sakriven iza zaslona; on se najviše grije od cijelog laptopa, a toplina ne predstavlja smetnju tijekom gaminga. Atraktivna kombinacija crno-bijelog dizajna daje osjećaj minimalizma, dok oni koji to žele mogu jednostavno upaliti LED rasvjetu oko laptopa, a nje ima na pretek. Nemojte nas krivo shvatiti, mi smo sve popalili na maksimum, a dojmila nas se i pozadina sa svojom rubnom rasvjetom, kao i touchpad koji, unatoč svojim iznimno malim dimenzijama, daje odličan osjećaj pri korištenju; kada ga dotaknete, on također zasvijetli u RGB stilu. Zrak se tradicionalno u laptop pumpa s donje strane te ga dva ventilatora izbacuju s lijeve i desne strane, a najviše iza zaslona. Naravno, ventilatori su i dobar dio rasprave jer, jednostavnim pravilima fizike, ili ćete imati veliku površinu za disipaciju topline, ili ćete morati tjerati veći volumen zraka preko radijatora. I dok se volumen radijatora definitivno može nazvati pozamašnim, i dalje je minijaturan u odnosu na desktop konfiguraciju. Drugim riječima, jednom kada zakuha, ventilatori će morati raditi da laptop održe na podnošljivoj temperaturi. U softveru koji dobijete uz laptop možete izabrati jedan od više načina rada za kontrolu ventilatora: standardno je Balansirano, no može biti Tiho, Turbo ili Puna snaga. Za vrijeme gaminga ventilatori postanu čujni radi njihove veličine, srećom nije riječ o napornim, pištavim ventilatorima kakve imaju manji laptopi, već je zvuk dublji, a samim time i manje primjetan jednom kada se na njega naviknete. Mi koristimo slušalice tijekom gaminga te, u interesu maksimalnih performansi, namjestimo ventilatore na Turbo, no razumijemo da to nije svačija preferensa. 

Alienware Area 51M 6

TOBII Eyetrack: sustav implemetiran je ispod zaslona te prati vaš pogled jednom kada ga kalibrirate. Osim u gaming svrhe, koristi se za zatamnjivanje zaslona kada u njega ne gledate kako bi se uštedjelo na energiji



Najzanimljivija činjenica je hardver. Srce ovog laptopa je desktop model najnovije Intelove generacije procesora, a riječ je o i7-9700K procesoru. To je standardan desktop procesor koji možete lako skinuti i zamijeniti, kao i overclockati, ali i undervoltati. Uz njega dobivate Nvidijinu RTX 2070 grafičku karticu kojoj će pokretanje ovog FullHD 144 Hz G-Sync zaslona biti prava šala. Zapravo, tolika je šala da bismo voljeli vidjeti 1440p zaslon, no možda drugi puta. Kako je riječ o RTX kartici, podržane su i sve RayTracing mogućnosti u igrama koje spuštaju FPS, no i dalje neće padati ispod 60 fps-a. Gaming je prava uživancija, a bez raytracinga nikada nećete primijetiti pad fps-a. Toplina koju pri tome generira je značajna, no laptop neće dopustiti throttlanje ako mu dopustite da se rješava topline optimalnom brzinom. Baterija na testu traje oko dva sata, što je impresivno s obzirom na to koji hardver koristi. Za napajanje dobivate dva punjača: jedan od 330W za rad laptopa te drugi od 180W čiji je zadatak punjenje baterije. Od softverske opreme dobivate Alienwareov kontrolni centar koji, kako smo već spomenuli, služi za kontrolu hlađenja sustava, no njime možete ažurirati sustav, pogledati trenutno stanje, kao i overclockati komponente laptopa. Drugim riječima, bez problema možete dizati procesorske performanse dok god ga možete ohladiti. Veliki fokus u aplikaciji je i na RGB rasvjeti koju u potpunosti možete kontrolirati softverski, od tipkovnice, preko touchpada pa sve do rubne rasvjete laptopa.

Drugim riječima, bez drugog punjača nećete moći puniti bateriju dok ga ne priključite. Ovaj laptop svakako nije lagano prenosiv, no i dalje, za svoje dimenzije, pruža vrhunske performanse koje konkurencija teško može nadmašiti, da ne pričamo o činjenici da su sve komponente u laptopu zamjenjive osim matične ploče, kao i u klasičnim desktop PC računalima.

Više informacija

  • Model: Alienware Area 51M
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5,0
  • Cool Faktor: 5,0
  • Proizvođač: Dell
  • Procesor: Intel i7 9700K
  • Memorija: 2 x 16 GB DDR4 RAM
  • Grafički sustav: Nvidia RTX 2070 8 GB
  • Tvrdi disk: 256 GB NVMe SSD + 1 TB HDD
  • Zaslon: 17,3“ FullHD 1080 x 1920 piksela @ 144 Hz G-Sync
  • Priključci: Ethernet, 3x USB 3.1 Gen 2 Type A, USB Type C Thunderbolt, HDMI 2.0 izlaz, Mini DP 1.4 izlaz, dva priključka za napajanje, Alienware „Graphics Amplifier“ izlaz
  • OS: Windows 10 Pro
  • Dimenzije i masa: 42 x 402 x 319 mm, 3.87 kg
  • Plus: Vrhunske performanse, atraktivan dizajn, mogućnost nadogradnje hardvera i lagano servisiranje/čišćenje
  • Minus: Vrlo visoka cijena, minijaturan touchpad, hardver bi mogao lako podržati 1440p zaslon
  • Ustupitelj i cijena:

    ComTel
    www.comtel.hr

    27.400,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Alienware Area 51M

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Alienware Area 51M - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.