Microsoft Surface Pro X

Microsoft Surface Pro X

Cutting-edge tehnologija

Novi tableti od Microsofta dolaze s ARM procesorima, no softverski jednostavno nisu na razini performansi i mogućnosti za traženu cijenu

Surface Pro x prvi je značajan upgrade fizičkog izgleda tableta kroz dulji niz godina. Ta činjenica već će se sama po sebi dopasti ljubiteljima ove Microsoftove ponude, pošto su njihovi Surface tableti vrlo popularni kao poslovna rješenja. Usudili bismo se reći da ih vidimo kao svojevrsnu budućnost u svijetu prijenosnika, no neki nedostaci su i dalje primjetni.

Novi dizajn stanjio je tablet na svega 7,3 mm, što ga čini tanjim od dobrog dijela mobitela, a 13” zaslon sada ima moderno tanke rubove u usporedbi s Pro 7 verzijama. Riječ je o IPS zaslonu koji vjerno prikazuje boje i s oštrijih kutova gledanja, dok je svjetlina najbolja ako se direktno gleda u njega. S gotovo 500 nita svjetline, zaslon se može koristiti i na danjem svijetlu, no radi refleksija ćete se morati pozicionirati za optimalno gledanje. Riječ je touchscreenu omjera 3:2 koji je po nama idealan za surfanje weba kao i većinu business i office aplikacija. Rezolucija od 2880 x 1920 piksela čini ovaj zaslon vrlo oštrim za gledanje bilo kakvog sadržaja, no responzivnost zaslona je relativno niska, što znači da nije idealan za gaming.

Microsoft Surface Pro X 6

Ostatak kućišta je metalan te straga standardno ima zakretni stalak koji zaslon može držati pod velikim brojem kutova. Ispod stalka naići ćete na poklopac koji možete otvoriti kao i SIM utor na mobitelima, pritiskom iglom u rupicu kućišta. Poklopac koji se drži magnetom iskače te kada ga maknete imate direktan pristup M.2 2230 SSD disku, kojega lagano možete i zamijeniti. U slučaju da ste uzeli kompatibilnu verziju, ovdje možete staviti i SIM karticu za pristup LTE Advanced (4G+) mreži. Straga, pri vrhu tableta imate plastični rub koji sadrži antene kao i stražnju kameru solidne kvalitete od 10 MP. Tanji rubovi znače da više nema standardnog USB-A utora, već s lijeve strane imate dva USB.C utora koji podržavaju standardno 65 W punjenje te služe i za izlaz za monitore kao i prijenos podataka. Iznad njih je gumb za kontrolu zvuka solidnog dizajna s vrlo jasnim klikom.

Desna strana ima gumb za paljenje tableta, dok je ispod njega Microsoftov Surface Connect, jedinstven utor koji je magnetiziran te služi za standardno punjenje laptopa, ali se na njega mogu povezati i Microsoftovi hubovi za proširivanje konektora. Vratimo se ponovno na prednju stranu, iznad zaslona gdje se nalazi natprosječno dobra kamera od 5 megapiksela koja omogućuje vrlo dobar video za konferencije putem weba. Pored nje imamo i infracrvenu kameru koja služi za login putem Windows Hello funkcije, koja prepoznaje lice korisnika te na temelju njega otključava tablet. Tu su i dva mikrofona za solidnu kvalitetu poziva.

Microsoft Surface Pro X 4

Microsoft ovaj uređaj predstavlja kao 2-u-1 laptop, no za takvu funkcionalnost trebat će vam i dodatna tipkovnica koja se s tabletom povezuje magnetima te predstavlja značajan financijski dodatak već skupom tabletu. No, daje mu nužnu funkcionalnost koja otključava ovaj tablet u pravi Windows 10 sustav koji može konkurirati tradicionalnim laptopima. Dobro, konkurirati je možda malo prerana izjava, s obzirom na limitacije Windows ARM sustava. Tipkovnica je čvrsta s alkantara površinom u više boja te nudi užitak tipkanja s vrlo jasnim tipkama koje lagano mogu konkurirati bilo kojem Ultrabooku. S tipkovnicom dobivate i plosnati stylus koji ima vlastiti tobolac u tipkovnici te će ga biti teško izgubiti. Ima odličnu preciznost s visokom brzinom odaziva, a zaslon ga prepoznaje i na preko centimetra udaljenosti.

Pogledajmo, tako, hardver. Surface Pro X dolazi s dva čipa, Microsoft SQ1 i SQ2, koji su zapravo isti Qualcommov ARM procesor, s nekim Microsoftovim promjenama. Na temelju dostupnih testova, performanse oba procesora su gotovo jednake te je razlika u tome što SQ1 dolazi s 8 GB RAM memorije, dok SQ2 možete dobiti sa 16 GB radne memorije. Mi na testu imamo SQ2 sa 16 GB memorije i 256 GB SSD pohrane koja je, kako smo spomenuli, zamjenjiva. Procesor ima 8 jezgri podijeljenih na dvije skupine, 4 high power i 4 low power jezgre, nalik rješenjima u mobitelima. Windows 10 sustav tek je počeo svoj put u ARM svijet te se to vidi po aplikacijama. Može pokretati ARM aplikacije u 32 i 64 bitnoj verziji, kojih naravno ima relativno malo.

Microsoft Surface Pro X 8

Od klasičnih aplikacija podržava samo 32 bitne, s najavom da bi 64 bitna podrška trebala doći “uskoro”. Problem je ovdje kompatibilnost, jer se broj 32 bitnih programa vrlo brzo smanjuje, a i oni za sada imaju vrlo nisku brzinu izvođenja na Windows 10 ARM platformi radi relativno spore emulacije. Na kraju dana se tako stavljate u poziciju da radi vrlo rane adaptacije ovog sustava imate malo kompatibilnih rješenja koja dobro rade uključujući i Chrome browser, tako da sustav zapravo najbolje radi s Microsoftovim novim Edge browserom.  Recimo i da stvarno želite koristiti aplikacije koje se baziraju na webu te većinom koristite office alate, ovakav tablet/laptop bio bi vam idealan za rad jer se svugdje obećavala cjelodnevna baterija. Međutim, Microsoft ipak obećava do 15 sati rada, iako se u standardnim uvjetima pisanja tekstova i gledanja videa nama baterija održala nekih 7 – 8 sati, što je na kraju slično Intelovoj verziji Surfacea Pro (7). Jedina razlika je u tome što Intelov procesor ima značajnije zagrijavanje te će pri višem opterećenju baterija kraće trajati, dok kod ARM verzije Surfacea možete konstantno očekivati 6+ sati rada bez obzira na to koliko ga opteretili procesorski. Zaslon će i dalje igrati značajnu ulogu kod trajanja baterije.

Više informacija

  • Model: Surface Pro X
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 3
  • Opremljenost: 4
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Microsoft
  • Procesor: Microsoft SQ2
  • Memorija: 16 GB
  • Grafički sustav: Adreno 690
  • Tvrdi disk: 256 GB
  • Zaslon: 13”, 3:2 omjer, 2880 x 1920 piksela
  • Mreže: WiFI6, BT 5
  • OS: Windows 10 Pro
  • Baterija: Do 10 sati
  • Dimenzije i masa: 287 x 208 x 7,3 mm/774 g
  • Plus: Novi dizajn Surfacea, odličan za office i poslovnu namjenu kao i multimediju, dodaci
  • Minus: Iznimno visoka cijena za dobivene performanse
  • Ustupitelj i cijena:

    Microsoft, www.microsoft.com

    Cijena: 14.650,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Microsoft Surface Pro X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Microsoft Surface Pro X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.