Dynabook Portege X40-J-15Y - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Dynabook Portege X40-J-15Y

Dynabook Portege X40-J-15Y

Jedan laptop za sve zadatke

Ovaj laptop dizajniran je u klasičnom smislu laptopa koji koristite za posao i po kući te očekujete dugogodišnji rad bez problema.

 

Iako uglavnom pokrivamo gaming laptope, njihov dizajn i funkcionalnosti značajno ih ograničavaju u svakodnevnim zadacima koje od laptopa očekujemo, ponajprije kod prenosivosti, a kamoli kod trajanja baterije ili glasnoće. S druge strane, ultrabook linija često radi dizajna žrtvuje performanse i izlaze koji su vam potrebni za rad.

Dynabook Portege linija je upravo zato zlatna sredina u ponudi te vam nudi velik broj pogodnosti, iako se potraga za savršenim modelom nastavlja jer bismo i ovdje voljeli vidjeti neka unaprjeđenja. Model koji imamo na testu je Portege X40-J-15Y te se radi o laptopu koji se nije mnogo mijenjao dizajnom kroz zadnjih par generacija, no ipak ima moderne detalje koji ga podižu. Kućište laptopa je mješavina plastike i metala, gdje je stražnji poklopac od čvrste plastike koja se lagano skine. Laptop je tamnoplavi s matiranim odsjajem, a ističe se samo srebrno obojani poklopac šarke sa stražnje strane, kao i ogromni Dynabook logo preko poklopca.

 

Toshiba-Dynabook-2.jpg

Nadogradnja: Laptop je iznimno jednostavno nadograditi bilo da se radi o RAM, SSD ili WiFi karticama.

 

Kad otvorimo laptop, dočekuje nas 14” FullHD 16:9 zaslon IPS tehnologije koja nudi solidnu maksimalnu svjetlinu za jasan rad, kao i dobre kuteve gledanja. Omjer zaslona, pogotovo za segment u kojem se natječe, stavlja ga malo iza konkurencije s obzirom da su laptopi sa 16:10, pa čak i sa 4:3 omjerima ponovno postali vrlo popularni, a istovremeno se takvi zasloni rješavaju velike plastične brade na dnu koja ostaje kod ovog modela. Iznad zaslona imamo web kameru i IR sustav za brzo otključavanje licem Windows Hello, koji radi sasvim solidno. Sama kvaliteta kamere nudi dobre performanse u gotovo svakom osvjetljenju, no riječ je o 720p kvaliteti koja jednostavno nema detalje, već je slika uvijek lagano mutna.

Tipkovnica je zato vrlo ugodna za tipkanje, s razmaknutim gumbima kako bi se izbjeglo slučajno pritiskanje više slova. Tipkovnica nema numpad dio s obzirom na veličinu laptopa, a neki specijalni gumbi su malo razbacani s desne strane, tako da ćete morati potražiti gdje je primjerice „page up“. Srećom, imamo više razina pozadinskog osvjetljenja koje radi sasvim solidno. U sredini tipkovnice je malen kontroler za npr. miš na koji se možete brzo naviknuti te što ga jače pritisnete u nekom smjeru, tako laptop reagira u sustavu, primjerice brzinom pokazivača. Ispod tipkovnice je manji touchpad s fizičkim gumbima za klikanje. Brzo reagira na sve Windows geste i dovoljno je responzivan za svakodnevno korištenje, a na sebi ima i senzor za otključavanje laptopa otiskom prsta koji radi vrlo brzo.

 

Malo o hardveru

Stražnja strana je od crne plastike te se lagano skida skidanjem vijaka. Ovdje vidimo zašto je sve tako responzivno, jer laptop koristi Intel i7-1165G7, drugi najjači procesor u toj kategoriji (28 W snage) kojim se osiguravaju performanse, a istovremeno hlađenje ovog ventilatora može pratiti korak u realnim aplikacijama zahvaljujući dvjema toplovodnim cijevima i solidnom heatsinku. Sa 4 jezgre i 8 dretvi se svi zadaci brzo obavljaju, a Intel UHD grafika osim laptopa može podržati još tri zaslona. Dolazi sa 16 GB DDR4 memorije s brzinom rada od 3.200 MT/s, a ima slobodan SO-DIMM utor za nadogradnju kada vam to bude potrebno. Velika baterija i stvarno bogate mogućnosti uštede energije u Dynabook aplikacijama omogućuju dug rad i nisku potrošnju kad god vam performanse nisu na prvom mjestu. Tu je i najnoviji AX201 WiFi 6E kontroler, tako da ćete još dugi niz godina dobivati najbolje performanse preko konektivnosti ovog laptopa. Smatramo kako se radi o laptopu za dugogodišnju uporabu čemu svjedoči i certifikat za MIL-STD-810G standard.

 

Više informacija

  • Model: Portege X40 J 15Y
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Kvaliteta: 4
  • Proizvođač: Dynabook
  • Procesor: Intel i7 1165G7
  • Memorija: 16 GB DDR4, 3.200 MT/s
  • Grafički sustav: Intel Iris Xe G7
  • Tvrdi disk: 512 GB SSD
  • Zaslon: 14” IPS FullHD
  • Mreže: Intel AX201, WiFi 6E, Bluetooth
  • Priključci: 2x USB 3.2, 2x USB-C Thunderbolt, 1x HDMI 2.1, 1x MicroSD reader, 1x 3,5 mm audio
  • Dimenzije i masa: 323 x 220 x 17,9 mm / 1,4 kg
  • Plus: Solidne mogućnosti nadogradnje (RAM i SSD), tipkovnica
  • Minus: Manjak pohrane, omjer zaslona, rezolucija web kamere
  • Ustupitelj i cijena: chipoteka.hr, 1.459,82 EUR
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dynabook Portege X40-J-15Y

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dynabook Portege X40-J-15Y - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.