Lenovo Legion Pro 5 16 IRX8 - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Lenovo Legion Pro 5 16 IRX8

Lenovo Legion Pro 5 16 IRX8

Za gamere i profesionalce

Ovogodišnja verzija Lenovovog Legion Pro 5 opremljena je najnovijim Intelovim procesorom sa 16 jezgri koji omogućuje odlične performanse, a veliki plus je i iznimno kvalitetan 16-inčni IPS ekran.

U svakom slučaju, riječ je o kompetentnom gaming laptopu prepoznatljivog dizajna

Ove je godine Lenovo hardverski osvježio svoje Legion 5 Pro modele koji sada dolaze, između ostaloga, opremljeni novijim procesorima i grafičkim karticama. Ključne odrednice dizajna se nisu previše mijenjale. S tim u vezi, važno je naglasiti kako dizajn i estetika Legion 5 Pro modela nisu pretjerano agresivno naklonjeni gamerima, već sve skupa djeluje vrlo minimalistički, pa su ovi modeli pogodni za širi krug korisnika, bilo da je riječ o poslovnoj odnosno profesionalnoj primjeni.

Što se tiče hardverskog osvježenja 2023. godine, Legion 5 Pro modeli dostupni su u različitim konfiguracijama s nekoliko Intelovih Raptor Lake HX procesora, kao i s najnovijim AMD-ovim HX procesorima te s Nvidijinim grafičkim karticama najnovije serije RTX 4050, 4060 ili 4070.

Provjereni dizajn i 16-inčni ekran

Mi smo imali priliku testirati demo primjerak ovogodišnjeg Legiona 5 Pro koji je posjedovao Intelov procesor Core i7 13700HX, ali je bio opremljen nešto starijom Nvidijinom grafičkom karticom RTX 3050. Treba ipak reći kako će većina Legion 5 Pro modela za ovu godinu dolaziti s grafičkim karticama RTX 4000 serije.

Zanimljiva novost svakako je i 16-inčni ekran omjera stranica 16:10. Sve više gaming laptopa dolazi s većim 16-inčnim ekranima unutar kućišta koje odgovara dimenzijama 15-inčnih modela. Lenovo nudi zapravo dvije verzije 16-inčnog ekrana kod ovog modela, jednu s frekvencijom osvježavanja slike od 165 Hz i nešto manjom svjetlinom, i drugu s 240 Hz i većom maksimalnom svjetlinom. Naš je testni model bio opremljen 165 Hz ekranom uz maksimalnu svjetlinu od 300 nita.

Lenovov Legion 5 Pro model krasi prepoznatljiv dizajn na kojeg smo se već navikli. Riječ je o vrlo robusnom i kvalitetno napravljenom laptopu tamno sive boje. Kod ovih je Legion modela sve podređeno boljim performansama, a ugrađeno je i poprilično efikasno i masivno hlađenje koje Lenovo naziva Coldfront 5. Posljedica svega je uređaj koji nije osobito tanak ni lagan (2,5 kg), ali zato omogućuje odgovarajuće performanse i dovoljno efikasno hlađenje.

Nešto veće dimenzije imaju i svoje dobre strane. Primjerice, ovdje nalazimo vrlo prostranu tipkovnicu pune veličine koja je vrlo ugodna za rad. Prisutno je i odgovarajuće RGB osvjetljenje koje možete detaljno podešavati putem Lenovove aplikacije Legion Spectrum.

Lenovo-Legion-Pro-5-IRX8-6-KONAČNO.jpg

  osvjetljenje:  tipkovnice moguće je podešavati putem Lenovove aplikacije Spectrum

Lenovo-Legion-Pro-5-IRX8-2---KONACNO.jpg

   većina priključaka:  se nalazi sa stražnje strane uređaja što znači da vam kabeli neće toliko smetati

Odlično opremljen

Nadalje, opremljenost je ovdje vrlo dobra. Po pitanju broja USB priključaka, čak i odlična, s obzirom da imate na raspolaganju četiri USB 3.2 klasična priključka i dva USB-C 3.2 priključka. Svemu ovome treba dodati i HDMI 2.1 priključak za spajanje dodatnog monitora ili televizora. Ovaj laptop posjeduje i klasični mrežni priključak, a većina priključaka nalazi se iza samog ekrana, dok se s bočne strane nalaze dodatni otvori za bolje hlađenje.

Odličnu mrežnu opremljenost zaokružuje podrška za Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2. Određeni modeli posjeduju i 1.080p kameru. U svakom slučaju, ovdje je riječ o odlično opremljenom laptopu. Ovdje još spomenimo kako je uređaj opremljen stereo zvučnicima jačine 2x 2 W koji su prosječne kvalitete.

Svakako jedan od ključnih razloga zbog kojih ćete htjeti kupiti novi Legion Pro 5 je ranije spomenuti 16-inčni ekran. Osim veće dijagonale, ekran nudi i visoku rezoluciju od 2.560 x 1.600 piksela, a temelji se na IPS tehnologiji. Nešto veća dijagonala uz omjer stranica 16:10 omogućuje vrlo ugodan rad. Nadalje, ekran podržava HDR i Dolby Vision, kao i Nvidijinu G-Sync tehnologiju.

Kvaliteta slike je na vrlo visokoj razini, posebno što se tiče kvalitete prikaza boja, a velik plus je i širok vidljivi kut. Poseban softver za kalibraciju X Rite predinstaliran je na uređaj i omogućuje u startu dosta vjeran i precizan prikaz boja.

Za potrebe igranja igara svakako je dobra vijest što je ovaj ekran poprilično brz. Mi smo testirali verziju s frekvencijom osvježavanja od 165 Hz, no dostupni su i modeli s 240 Hz. Jedini nedostatak ekrana kod testnog primjerka je nešto slabija maksimalna razina svjetline, što se osjeti prilikom rada u jače osvjetljenom prostoru.

Moćnih 16 jezgri

Hardverski najnaprednija komponenta kod ovog laptopa je Intelov procesor Core i7 13700HX. Ovaj je procesor dio najnovije Raptor Lake hardverske platforme, a ovdje stiže u paketu s Intelovim čipsetom HM770 i 16 GB DDR5 memorije radnog takta 4.800 MHz. Sveukupno je ovo prilično moćna i moderna hardverska platforma.

Intelov procesor Core i7 13700HX posjeduje ukupno čak 16 jezgri od kojih je osam većih P jezgri, te osam energetski učinkovitijih E jezgri. Maksimalni radni takt P jezgri ide do čak 5 GHz. Samim time ovaj procesor omogućuje odlične performanse, bilo da govorimo o igrama ili drugim zahtjevnim aplikacijama. Posebno se ističe odličnim performansama u aplikacijama koje mogu iskoristiti svih 16 jezgri poput renderinga.

Kada govorimo o gaming performansama, moramo spomenuti kako je naš testni primjerak bio opremljen grafičkom karticom prethodne generacije RTX 3050. Zapravo je riječ o nešto novijoj verziji RTX 3050 kartice s 6 GB videomemorije, što je svakako pozitivno. Možemo reći kako su gaming performanse solidne, a kartica podržava sve najnovije tehnologije uključujući Direct X 12, no spada u nekakvu ulaznu kategoriju i ne može vam omogućiti ugodno igranje na nativnoj rezoluciji ugrađenog ekrana.

Dobra vijest je što ovaj Lenovov laptop ima podršku za Advanced Optimus i Mux sklopku, što znači da je moguće isključivo koristiti Nvidijinu karticu za optimalne performanse u igrama. Preporučamo i korištenje profila s načinom rada Balanced koji nudi ponajbolji omjer performansi, buke i utrošene energije.

Općenito gledano, ovaj model omogućuje odlične performanse. Jedini problem što se tiče hardverske konfiguracije predstavlja disk manjeg kapaciteta od 512 GB, koji je ipak prilično brz.

Isto tako, ovaj laptop nije ostvario posebno impresivne rezultate na testu trajanja baterije, što na neki način ukazuje na nešto slabiju energetsku učinkovitost.

U svakom slučaju, Legion Pro 5 i ove je godine vrlo kompetentan gaming laptop respektabilnih mogućnosti i odlične opremljenosti. Dostupan je u velikom broju hardverskih konfiguracija, a posebno ga izdvaja činjenica što je podjednako pogodan za gamere i profesionalne korisnike.

Lenovo-Legion-Pro-5-IRX8-4---KONACNO.jpg

  Prepoznatljiv dizajn Lenovovog Legiona 5 krasi i ovogodišnje modele koji su pritom tehnološki i hardverski osvježeni najnovijim procesorima i grafičkim karticama

Više informacija

  • Model: Lenovo Legion 5 Pro IRX8
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 7345
  • Isplativost: 4
  • Performanse baterije: 4h 4min
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i7 13700HX8P+8E jezgreradni takt osnovni 21/15 GHz boost 5/37 GHz55 157 Wčipset: Intel HM770
  • Memorija: 2x 8 GB DDR5 4.800 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics+ Nvidia RTX 3050 laptop 6 GB GDDR6, 95 W max.
  • Mreže: Gb LAN, WiFi 6+ Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x USB C 3.2 Gen 2 s podrškom za DisplayPort 1.4 i punjenje baterije 140 W max., 1x USB-C 3.2 Gen 1 (DP 1.4), 4x USB-A 3.2 Gen 1, 1x HDMI 2.1, zvučnici, 1x audio priključak, 720p/1.080p kamera
  • Dimenzije i masa: 363,4 x 260,35 x 22,45-26,75 mm, 2,55 kg
  • Plus: prepoznatljiv dizajn, vrlo brz Raptor Lake procesor s ukupno 16 jezgri, solidne gaming performanse, 16-inčni ekran s podrškom za FreeSync i G-Sync, grafička kartica s 6 GB videomemorije, odlična opremljenost, kvalitetan sustav hlađenja
  • Minus: SSD manjeg kapaciteta, nešto veće dimenzije i masa, energetska učinkovitost nije osobito impresivna, grafička kartica prethodne generacije, trajanje baterije
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo, www.lenovo.com

    1.399 €/ 10.541 kn

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Legion Pro 5 16 IRX8

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Legion Pro 5 16 IRX8 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.