Razer Blade 14 2023

Razer Blade 14 2023

Najmoćniji 14-inčni gamer

Ekskluzivno smo testirali Razerov Blade 14 koji je trenutno najbrži 14-inčni gaming laptop, a pogoni ga najnoviji AMD-ov mobilni procesor Ryzen 9 7945HS.

Unutar super kompaktnog kućišta kriju se odlične gaming performanse, energetski učinkovit i brz procesor s posebnim AI sklopom, superbrzi 240 Hz ekran, a i trajanje baterije je impresivno. Nažalost, sve ovo ima svoju visoku cijenu

Većina moćnih gaming laptopa svakako ne spada u ultraprijenosnu kategoriju, no najnoviji Razerov Blade 14 unutar kompaktnog kućišta skriva izniman gaming potencijal. Prvi put se također susrećemo s osebujnim dizajnom Razerovih laptopa.

Novi Blade u 14-inčnom izdanju trebao bi biti jedan od najbržih 14-inčnih gaming laptopa na tržištu. Naglasak je ovdje na prenosivosti s obzirom na dimenzije koje svakako podsjećaju na nekakav ultraprijenosnik. Novi je Blade također osmišljen u uskoj suradnji s AMD-om, te predstavlja demonstraciju najnovije AMD-ove serije mobilnih procesora Phoenix. 14-inčni Blade je dostupan u nekoliko različitih hardverskih konfiguracija, a testirani je model posjedovao najmoćniji AMD-ov Phoenix procesor Ryzen 9 7945HS, kao i najnoviju Nvidijinu grafičku karticu RTX 4070.

Moćni malac

Dizajn i kvaliteta izrade kod Razerovih Blade laptopa svakako su nešto posebno. Kućište je u potpunosti napravljeno od aluminija, a robusnost je besprijekorna. Minimalistički dizajn kućišta u kompletno crnoj boji svakako djeluje moćno i efektno. S gornje strane poklopca ekrana nalazimo zeleno osvjetljen osebujni Razerov logo. Kompletna konstrukcija i kvaliteta izrade neodoljivo podsjećaju na Appleove MacBookove.

Osim dizajna i superiorne kvalitete izrade, ovdje moramo istaknuti i nadasve kompaktne dimenzije. Novi Blade 14 mjeri svega 310 mm u duljinu, a kućište je debljine 17,9 mm. Realno gledajući, ovo su dimenzije nekakvog 13-inčnog ultraprijenosnog laptopa. Pritom valja napomenuti kako je ukupna masa nešto veća i iznosi 1,84 kg, što je posljedica robusnog aluminijskog kućišta.

Prednjom stranom laptopa dominiraju ogroman touchpad i tipkovnica s nešto većim kvadratnim tipkama i individualnim RGB osvjetljenjem svake tipke. Touchpad je u svakom slučaju jedan od najvećih koje smo ikada vidjeli. Valja reći kako je i jedan od najboljih. Velika površina omogućuje ugodan rad, a touchpad je pritom i vrlo precizan i nije pretjerano osjetljiv.

Tipkovnica se temelji na chiclet dizajnu karakterističnom za tanje laptope, koristi membransku tehnologiju i ima 1 mm hoda. Raspored tipki možda nije idealan, ali je ova tipkovnica ugodna za korištenje. Posebna je priča pak RGB osvjetljenje koje izgleda super dojmljivo i možete ga detaljno podešavati putem Razerove aplikacije Chrome uz velik broj dostupnih efekata.

Razer je sve dostupne priključke kod ovog laptopa smjestio podjednako s desne i lijeve bočne strane. Posebnost je svakako zaseban nestandardni priključak za napajanje, premda laptop možete puniti pomoću USB-C priključka.

Podrška za tehnološki najnaprednije tehnologije kao što su USB 4 i Thunderbolt 4 svakako je ovdje u prvom planu. Dostupna su dva USB-C priključka s podrškom za USB 4 propusnosti do 40 Gbps, DisplayPort 1.4 i punjenje baterije.

Moramo spomenuti i infracrvenu 1.080p kameru s podrškom za Windows Hello i neke napredne mogućnosti koje omogućuje Ryzen AI. Ova je kamera svakako osjetno kvalitetnija od uobičajenih kamera kod laptopa.

 Razer-Blade-14-2023-5-CROP.jpg

  odlična tipkovnica s atraktivnim RGB osvjetljenjem i ogroman te vrlo precizan touchpad odlike su ovog Razerovog laptopa

Razer-Blade-14-2023-3-CROP.jpg

  Novi se Razerov Blade 14 temelji na najnovijoj seriji AMD-ovih mobilnih procesora pod nazivom Phoenix, što ga čini jednim od tehnološki najnaprednijih laptopa na tržištu

Tehnološki superioran

Posebno nas se dojmio 14-inčni ekran. Riječ je o vrlo kvalitetnom ekranu rezolucije 2.560 x 1.600 piksela koji se temelji na IPS tehnologiji i tvornički je kalibriran uz podršku za 100% DCI-P3 spektar boja. Omjer stranica 16:10 i visoka gustoća piksela čine ga iznimno pogodnim za rad s tekstom i dokumentima. Pritom se odlikuje iznimno visokom maksimalnom svjetlinom od 500 nita.

Gaming performanse su također odlične. Zahvaljujući brzini osvježavanja od 240 Hz i podršci za FreeSync Premium, sve igre ovdje izgledaju odlično.

Osim iznimnog ekrana, glavna snaga novog Bladea je hardverski moćna i tehnološki napredna konfiguracija ispod površine metalnog kućišta. Najnovija serija AMD-ovih procesora Phoenix ovdje je zastupljena s najmoćnijim Ryzenom 9 7945HS. Ovaj procesor nudi osam Zen 4 jezgri u energetski super učinkovitoj varijanti, a posjeduje i integrirani grafički čip Radeon 780M.

Nedvojbeno je kako su performanse ovog procesora, posebice unutar ovako kompaktnog 14-inčnog laptopa, jednostavno odlične. Međutim, možda je još impresivniji omjer performansi i potrošnje energije. Pritom smo laptop testirali korištenjem custom profila potrošnje energije koji omogućuje procesoru potrošnju od oko 75 W pod opterećenjem svih jezgri. Nadalje, procesor posjeduje zaseban hardverski AI sklop, što bi posebno u budućnosti trebalo biti od većeg značaja.

Iznenadile su nas performanse integriranog grafičkog čipa. Radeon 780M temelji se na RDNA3 arhitekturi i posjeduje 12 računalnih jedinica (CU), te može ponuditi vrlo dobre performanse u igrama za ovakvo integrirano rješenje.

Najbolji putni gamer?

Dakako, za najbolje moguće gaming performanse ugrađena je Nvidijina grafička kartica RTX 4070.

Omogućuje odlične gaming performanse na 1.080p rezoluciji, a pomoću korištenja DLSS-a moguće je koristiti i Ray Tracing, te igrati većinu igara i na nativnoj rezoluciji ekrana od 2.560 x 1.600 piksela.

Ovdje moramo napomenuti kako ovaj Razerov laptop nazivno podržava Advanced Optimus, no iz nekog razloga ovdje to nije radilo kako treba. Razerov softver pokazivao je kako se koristi primarno zasebna grafička kartica, međutim, optimalne performanse uspjeli smo dobiti tek isključivanjem integriranog grafičkog čipa u samom BIOS-u laptopa. Pritom se na ovaj način uključuje Resizable BAR, no ostajete bez FreeSynca, odnosno bez podrške za VRR tehnologiju. Ovo su određeni problemi koji ukazuju na još prilično novu, nedorađenu hardversku platformu.

Iskreno rečeno, najbolje je možda koristiti Balanced profil rada pri čemu performanse jesu malo lošije, ali je potrošnja energije osjetno manja, kao i razina buke.

Što se tiče ostatka hardverske konfiguracije, Blade 14 dolazi s ukupno 16 GB radne memorije što nije osobito mnogo, posebno s obzirom na visoku cijenu. Srećom, jednostavan je pristup dvama SO-DIMM utorima za potencijalnu nadogradnju.

Za kraj moramo posebno istaknuti poprilično dugo vrijeme trajanja baterije. Uz korištenje svjetline ekrana od nekih 50% baterija izdrži nekih 9-10 sati laganog korištenja, web surfanja i slično, što je odličan rezultat.

Najnoviji Blade 14 svakako nije uobičajen gaming laptop. Donosi jedinstvenu kombinaciju najnaprednijih tehnologija, odličnih gaming performansi, iznimno kompaktnih dimenzija i podužeg trajanja baterije. Sve skupa ipak ima svoju poprilično visoku cijenu.

 Razer-Blade-14-2023-1-CROP.jpg

   Iznimno robusno metalno kućište kompaktnih dimenzija kod Razerovog Blade 14 skriva izrazito moćne hardverske komponente koje omogućuju odlične gaming performanse

Više informacija

  • Model: Razer Blade 14 2023
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Ekran: 14“, QHD+ 2.560 x 1.600 piksela, 16:10, IPS, 240 Hz, podrška za FreeSync Premium, HDR, 100% DCI-P3
  • Isplativost: 4
  • Procesor: AMD Ryzen 9 7940HSZen 48 jezgri/ 16 threadovaradni takt osnovni 4 GHz /boost 52 GHz35 54 WAMD Phoenix SoC
  • Memorija: 2x8 GB DDR5 5.600 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon 780M+ Nvidia RTX 4070 laptop 8 GB GDDR6, 140 W max.
  • Mreže: WiFi 6E+ Bluetooth 5.2
  • Priključci: 2x USB C 3.2 Gen 2, 2x USB 4 (USB-C) 40 Gbps s podrškom za DP 1.4 i punjenje baterije, 1x HDMI 2.1, zvučnici, 1x audio priključak, 1.080p kamera
  • Dimenzije i masa: 310,7 x 228 x 17,9 mm, 1,84 kg
  • Plus: dizajn, kompaktne dimenzije, kvalitetno aluminijsko kućište, odlične gaming performanse, brz i iznimno energetski učinkovit AMD-ov procesor Ryzen 7940HS, RTX 4070 grafička kartica s podrškom za DLSS3 i 8 GB videomemorije, odličan 14-inčni ekran visoke rezolucije s brzinom osvježavanja od 240 Hz, podrška za USB 4, dugo trajanje baterije, Ryzen AI, vrlo kvalitetna 1.080 kamera
  • Minus: iznimno visoka cijena, samo 16 GB radne memorije, nešto bučniji pod opterećenjem
  • Ustupitelj i cijena:

    AMD, www.amd.com

    3.300 €/ 24.871 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Razer Blade 14 2023

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Razer Blade 14 2023 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.