HP Victus 16-s0001nm

HP Victus 16-s0001nm

Isplativi mainstream gamer

Najnoviji model iz HP-ove serije Victus predstavlja odličan mainstream gaming laptop koji ponajprije zahvaljujući najnovijem i naprednom hardveru omogućuje odličan omjer cijene i performansi.

Moramo izdvojiti i iznenađujuće dugo trajanje baterije te vrlo dobru opremljenost, a ključan nedostatak predstavlja kvaliteta ugrađenog ekrana

U kategoriji mainstream gaming laptopa HP je sa svojom serijom Victus uspio ponuditi vrlo zanimljive gaming laptope koji su prije osmišljeno na način da omogućuje što je moguće bolji omjer cijene i performansi. Stoga smo već prilikom pogleda na hardversku specifikaciju ovog najnovijeg modela bili prilično optimistični. Naime ovdje se koristi najnovija AMD-ova hardverska platforma uključujući najnoviju seriju procesora Phoenix, a svoje mjesto nalazi i prilično sposobna Nvidijina mainstream grafička kartica najnovije generacije RTX 4060.

 

HP-Victus-5-CROP.jpg

 tipkovnica i touchpad solidne su kvalitete, a sama je tipkovnica dosta prostrana s  odgovarajućim brojčanim dijelom

HP-Victus-2-CROP.jpg

 Ovaj je gaming laptop vrlo dobro opremljen jer uključuje jedan HDMI 2.1 priključak, kao i ukupno 4 USB priključka, od kojih je jedan modernije USB-C izvedbe

Moderan hardver

HP-ove modele Victus laptopa krasi jednostavan i funkcionalan dizajn bez previše gamerskih naglasaka. Činjenica jest kako je ovdje riječ o gaming laptopu nešto većih dimenzija i ukupne mase od 2,3 kg.

Tamno sivo kućište u potpunosti je izrađeno od plastike, a kvaliteta cijele konstrukcije je solidna.

HP je kod Victusa priključke nekako ravnomjerno rasporedio s lijeve i desne bočne strane, a stražnji dio krije otvore za što bolje hlađenje. Mnogi će se složiti kako kvaliteta touchpada i ugrađene tipkovnice možda i nisu od presudnog značaja kod gaming laptopa. Međutim svakako ih ne treba zanemariti. Ovaj je laptop opremljen dosta prostranom tipkovnicom pune veličine s brojčanim dijelom, a i tochpad se ističe većom površinom. Tipkovnica posjeduje pozadinsko osvjetljenje i premda je sasvim solidno riješenje za laptop ove klase, dojma smo da bi mogla biti nešto kvalitetnija.

Priča o opremljenosti najnovijeg Victusa je priča o određenim kompromisima koje sa sobom nosi mainstream uređaj. Međutim moramo općenito ustvrditi kako je ovo prilično dobro opremljen laptop. Štoviše odličan po pitanju mrežne povezivosti (WIFi 6E+ Gb LAN), a dobra vijest je i ugrađena 1080p kamera.

Od videoizlaza dostupan je jedan HDMI 2.1 priključak, a uređaj posjeduje i ukupno 4 USB priključka. Od toga 3 su Type A priključci, a jedan USB-C. Nemamo nikakvih zamjerki po pitanju broja USB priključaka, no svi ovi priključci su ograničeni na brzinu od 5 Gbps što odgovara USB 3.2 Gen 1 standardu. Ovo nije nasretnije riješenje za prijenos podataka, primjerice s vanjskih diskova.

Gamerski best buy

Ispod površine nalazimo AMD-ovu naprednu hardversku platforma uključujući procesor Phoenix, u konkretnom slučaju radi se o Ryzenu 5 7460HS s ukupno 6 Zen 4 jezgri. Odlično rješenje za mainstream gaming laptop. Ponajprije zbog više nego dobrog omjera performansi i utrošene energije. Ryzen 5 7640HS je prilično energetski učinkovit procesor koji, ponajprije u igrama, omogućuje odlične performanse.

Važno je ovdje svakako naglasiti kako i ostatak hardverske konfiguracije dobro prati ugrađeni procesor. Primjerice radna memorija. Već smo navikli vidjeti 16 GB radne memorije kod mainstream laptopa, no velika stvar je što u ovom slučaju imamo na raspolaganju DDR5 memoriju brzine 5600 MHz. Ujedno je ovo službeno i najbrža memorija koju procesor podržava, što jamči najbolje moguće performanse.

Za odgovarajuće performanse u igrama zadužena je dakako Nvidijina grafička kartica RTX 4060 u laptop izdanju koja predstavlja nekakvu klasičnu karticu srednje klase. Temelji se na arhitekturi Ada Lovelace, donosi naprednu podršku za Ray Tracing kao i podršku za DLSS3, ima ukupno 3072 shaderska procesora i 8 GB GDDR6 memorije. Konačno ne troši mnogo energije. U ovom slučaju limit potrošnje je postavljen na 120 W.

Ovakva kartica je odličan odabir za laptop ove klase obzirom da omogućuje odlične performanse na 1080p rezoluciji. U kombinaciji s Ryzenom 5 7640HS ova kartica može ponuditi i preko 100 fps-a u nekim novijim igrama ukoliko ne inzistirate na najvišoj kvaliteti 3d prikaza.

Moramo napomenuti kako ovaj model Victusa posjeduje Mux sklopku, odnosno mogućnost da koristite isključivo zasebnu grafičku karticu. Inače ugrađeni procesor posjeduje i vrlo sposoban integrirani grafički čip Radeon 760M koji je sam po sebi dostatan za igranje manje zahtjevnih igara.

U ovom slučaju nije podržana opcija Advanced Optimus, pa je putem HP-ove aplikacije Omen hub potrebno odabrati korištenje isključivo zasebne grafičke kartice i potom ponovo pokrenuti računalo.

Mainstream u pravom svjetlu

Nama su međutim kod Omen huba najvažniji bili profili za potrošnju energije koji se dakako odražavaju na ukupne performanse. Ima ih tri i to redom: Eco, Balanced i Performance. Mi smo prilikom testiranja koristili profil Performance, međutim Balanced je ponajbolji odabir ukoliko želite najbolji omjer performanso i utrošene energije. Također Performance profil sa sobom donosi i dosta izraženu buku ventilatora. Srećom dostupna je opcije za podešavanje brzine vrtnje ventilatora pri čemu zapravo preporučamo korištenje opcije Dynamic fan koja dobro balansira između ukupne buke i performansi.

Iznenađujući veliki plus kod novog Victusa je svakako i trajanje baterije. Zabilježili smo gotovo 10 sati prilikom nekakvog osnovnog testa trajanja naterije što je odlično za jedan gaming laptop. Premda možda i nije toliko značajno za laptop ponajprije namijenjen gamingu, svakako veseli.

Vratimo li se još malo na samu hardversku konfiguracjiju moramo istaknuti ugrađen vrlo brz SSD kapaciteta od 1 TB koji je svakako zaslužan općenito za odličan osjećaj brzine i odzivnosti pri radu s ovim HP-ovim laptopom.

Najveći nedostatak svakako vidimo u ugrađenom ekranu. Na površini nije sve tako crno. 16 inča, IPS tehnologija i brzina osvježavanja od 144 Hz svakako djeluju prikladno za mainstream gaming laptop. Međutim ugrađeni ekran može prikazati svega 45 % NTSC raspona boja što uvjetuje prilično „bljedunjav“ prikaz boja bez dinamike. Nadalje maksimalna svjetlina ekrana iznosi svega 250 nita pa u jače osvjetljenoj prostoriji kompletan prikaz ne izgleda osobito dobro. Vidljivi kut je solidan, ali teško da može biti neka utjeha. Obzirom da smo kod prošlogodišnjih modela Victusa naišli na bolje ekrane, šteta što ovaj model po tom pitanju predstavlja korak unatrag.

Zapravo je kvaliteta ugrađenog ekrana jedino što nas priječi da bez dvojbe preporučimo ovaj gaming laptop. Omjer cijene i performanse je doista odličan, opremljenost više nego dostatna, a najnovije hardverske komponenete jamče određenu dugovječnost ovome laptopu.

HP-Victus-1-CROP.jpg

  HP-ova serija gaming laptopa Victus odlikuje se jednostavnim i funkcionalnim dizajnom

Više informacija

  • Model: HP Victus 16 s0001nm
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Ekran: 16,1“, 1920x1080 piksela, IPS, 144 Hz, Adaptive Sync Procesor: AMD Ryzen 9 7640HS, Zen 4, 6 jezgri/ 12 threadova, radni takt osnovni 4,3 GHz /boost 5 GHz, 35-54 W, AMD Phoenix SoC
  • Isplativost: 4
  • Memorija: 2x8 GB DDR5 5600 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon 760M+ Nvidia RTX 4060 laptop 8 GB GDDR6, 120 W max.
  • Mreže: WiFi 6E+ Bluetooth 5.2, Gb LAN
  • Priključci: 3x USB C 3.2 Gen 1, 1x USB-C 3.2 Gen 1, 1x HDMI 2.1, zvučnici, 1x audio priključak, 1080p kamera
  • Dimenzije i masa: 369x 259x 22,9-23,9 mm, 2,3 kg
  • Plus: dizajn, vrlo dobar omjer cijene i performansi, 16-inčni ekran s brzinom osvježavanja od 144 Hz, dugo trajanje baterije, najnovija AMD-ova hardverska platforma, RTX 4060 kartica omogućuje vrlo dobre gaming performanse, vrlo brz 1 TB SSD, solidna opremljenost
  • Minus: kvaliteta, prikaz boja i maksimalna svjetlina ugrađenog ekrana, nešto veće dimenzije i masa, kvaliteta tipkovnice, nešto bučniji po opterećenjem
  • Ustupitelj i cijena:

    HP, www.hp.com

    1399 €/ 10.555 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Victus 16-s0001nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Victus 16-s0001nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.