Acer Aspire 3 A317-53-3939

Acer Aspire 3 A317-53-3939

Veliki dečki nisu zaboravljeni

Možda je vrijeme 17,3” laptopa uistinu prošlo, no to ne znači da nisu traženi od strane nas kojima vid nije što je nekad bio.

Acer nudi idealnu kombinaciju mogućnosti i cijene u ovom segmentu

Laptopi u ovoj kategoriji uistinu su veći nego što ih se možda sjećate. Ne stanu u prosječne torbe za laptope, a ni težina, iako su većinom prazni, nije ugodna za dulje nošenje. No, ako trebate pregledan monitor s puno radnog prostora na samom laptopu, ne možete pogriješiti s ovakvim modelom.

 

Acer_Aspire_3_A317-53-3939-1-2_FULANA_CROP.jpg

Za velike dečke: Ovaj 17,3-inčni laptop nudi veliku radnu površinu, no morate biti svjesni njegove mase od 2,6 kg

 

Iako je ovaj laptop mahom prazan iznutra, poprilično je ojačan metalom, pogotovo oko spoja šarki ekrana na kućište kako ne bi došlo do pucanja nakon većeg broja otvaranja, a to laptopu istovremeno daje dodatnu čvrstoću za vrijeme korištenja. Izvana, laptop ima jednostavan matirani srebrni dizajn koji se proteže i na unutrašnjost oko same tipkovnice. Tipkovnica je crne boje te dizajnu laptopa daje solidan kontrast. S obzirom da ovi laptopi imaju veću površinu, tipkovnica je generalno istog dizajna kao i kod 15,6” modela, no numpad dodatak koji koristi ima nešto ležerniji raspored tipki. Ona inače ostaje nepromijenjen zajedno s nalijepljenim lokaliziranim znakovima na tipkama koji bi se mogli izlizati kroz godine korištenja tipkovnice. Ovo je bila prilika i da se poveća trackpad ispod tipkovnice, no on ostaje isti kao i kod 15,6” modela na testu te se doima malenim na ovakvom laptopu. Radi bez poteškoća, iako bismo voljeli čvršći klik kod pritiska lijevog i desnog gumba na dnu trackpada.

 

Acer_3939_Termal.jpg

  Hlađenje: Iako se ventilator može čuti kada pokrenete zahtjevnije zadatke, sustav jednostavno hladi procesor jer malo nadigne laptop otvaranjem monitora

 

Od tehnologija laptop koristi 17,3-inčni FullHD zaslon s IPS matricom za vjeran prikaz boja i pod oštrijim kutovima, a osvjetljenje zaslona sasvim je adekvatno za dobro osvjetljene urede. Rub laptopa nudi tri USB-A utora koji svi podržavaju USB 3.2 Gen 1 brzine. Uz njih, tu se mogu naći i 3,5 mm audio utor, Ethernet port za žičano povezivanje na Internet, kao i HDMI utor za povezivanje na dodatni monitor. Sve to pokreće Intelov Core i3-1115G4 procesor, kao i kod manjeg crvenog modela laptopa, pa su performanse procesora gotovo iste. Dolazi sa 8 GB radne memorije, a kao i kod crvenog modela, ona je ograničena na 2.133 MHz što negativno utječe na performanse ovog procesora te je to na kraju i vidljivo na rezultatima testova u odnosu na konkurenciju. Uz radnu memoriju tu je i 512 GB NVMe SSD pohrane vrlo dobrih performansi koju ne bismo mijenjali, osim radi potrebe za većom pohranom. Laptop također postiže solidnih devet sati rada na jednom punjenju baterije te koristi istu bateriju kao i manji crveni model, no veći zaslon vjerojatno troši malo više energije. Test baterije izvršen je na PCMark benchmarku s Modern Office zadacima, sa snagom zaslona na 30% kao kod svih testiranih modela, a ta snaga dovoljna je za uredski rad ako vam baš ne tuče sunce direktno na laptop.

 

Acer-Aspire-3-A317-53-3939-BOCNA-CROP.gif

  USB 3: Svi utori imaju brzine USB 3.2 Gen 1 standarda, bili obojani plavo ili ne

 

Ovaj laptop došao je bez Windows operacijskog sustava, što znači da ga trebate preuzeti sa službenih Microsoftovih stranica na USB veličine minimalno 8 GB. No, jednom kada probate instalirati Windows, otkrit ćete da instalacija ne može pronaći disk na laptopu. Za to ćete morati otići na Acerovu stranicu, unijeti serijski broj svojeg laptopa, te u našem slučaju preuzeti driver za Intel Rapid Storage i staviti ga na USB zajedno s Windowsom. Sada kada vas Windows instalacija obavijesti da ne može pronaći disk na koji bi se Windows instalirao, odaberite opciju instalacije drivera, označite Intel Rapid Storage i prvu opciju s liste. Nakon par sekundi pojavit će se disk laptopa i instalacija Windowsa može započeti. Kao i uvijek, odmah odradite proces Windows ažuriranja, te nakon njega instalirajte Visual C++ redistribucijske pakete, kao i DirectX kako bi laptop ispravno radio sa svim programima u budućnosti. Za preciznije ažuriranje laptopa provjerite Acerove web stranice, a imate i opciju instalacije Acer Care centra koji će pratiti potrebu za ažuriranjima. Laptop smo otvorili standardno i to nije previše težak zadatak, samo trebate izvaditi sve vijke i krenuti otvarati stražnju stranu na jednom rubu, za što preporučamo plastične „trzalice“ koje neće oštetiti plastiku laptopa. Laptop ima jedan slobodan SO-DIMM utor za DDR4 radnu memoriju, a instalacijom 8 GB dodatne memorije omogućujete dual-channel rad koji će poboljšati performanse cijelog sustava. Možete instalirati do 16 GB radne memorije za ukupno 24 GB radne memorije. U svakom slučaju, ovaj model će također biti ograničen na 2.133 MHz brzine memorije, pa procesor ne može iskoristiti svoj puni potencijal. Hladnjak koji Acer ovdje koristi sasvim je adekvatan, no zanimljiv je detalj da se heatspreader koristi samo za procesor, a ne i za čipset koji se nalazi uz procesor.

 

Acer_Aspire_3_A317-53-3939-1.jpg

  Baterija: omogućuje impresivno dugo trajanje 11. generacije i3 procesora tako da ne morate uvijek nositi punjač za produktivan radni dan

 

Acer_Aspire_3_A317-53-3939-5.jpg

  WIFi kartica: je zamjenjiva, no nudi impresivne performanse kakve bismo voljeli vidjeti na svim modernim laptopima

 

Ovaj laptop solidan je odabir za multimediju, a velika radna površina svakako će dobro doći korisnicima koji ga ne planiraju puno nositi uokolo zbog njegove mase.

 

Acer_Aspire_3_A317-53-3939_SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: Acer Aspire 3 A317 53 3939
  • Ukupna ocjena: 3,50
  • Performanse: 3,20
  • Ekran: 1920 x 1080 IPS
  • Opremljenost: 3,00
  • Performanse baterije: 3,74
  • Procesor: Intel Core i3 1115G4 (12 28 W)
  • Memorija: 8 GB DDR4 @ 2133 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD (48 EU)
  • Priključci: 3x USB-A, HDMI, ethernet, audio
  • OS: Nema
  • Baterija: 2803 / 2670 / 3350
  • Dimenzije i masa: 403,5 x 263,7 x 20,9 mm, 2,6 kg
  • Ustupitelj i cijena: Acer, 449 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Aspire 3 A317-53-3939

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Aspire 3 A317-53-3939 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.