Porsche Taycan Sport Turismo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Porsche Taycan Sport Turismo

Porsche Taycan Sport Turismo

Beskonačno ubrzanje! 

Nakon dva dana nevjerojatnog iskustva s Taycan Turbo S Sport Turismom, možemo reći da smo testirali hi-tech remek-djelo.

Porsche je marka koja, ako uopće volite automobile, ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Uvijek nositelj tehnoloških inovacija i tehnološke prestiži, Porsche je opstao skoro 100 godina kao ekskluzivan i poželjan u svijetu brzih sportskih automobila te je njegov dizajn, ali naravno i zvuk motora, oduvijek bio prepoznatljiv i poseban. Cijena polovnih, dobro uščuvanih primjeraka neke manje serije je nakon 30-tak godina u pravilu uvijek viša od novih modela.

 

PCEE22_0509_fine.jpg

  Panoramski krov sastavljen od 8 segmenata koji se kao u SF-u na dodir prsta iz potpuno transparentnog pretvori u “zamućeno “staklo.

 

Zašto je to tako? Zbog predanosti brenda jedinstvenom dizajnu i vrhunskoj izvedbi skoro svakog primjerka kojeg su ikad proizveli. Kada sam kao 10-godišnjak bio s ocem na putu za Njemačku, sasvim slučajno smo skrenuli s autoceste u selo Gmund te tamo napravili pauzu za ručak. Tata me usput odveo u stari prostrani štagalj koji je krio iznimnu malu, ali vrlo vrijednu privatnu kolekciju, zapravo mini muzej prvih modela i studijskih drvenih školjki tj. karoserije onoga što će kasnije postati Porsche.

Ferdinand Porsche, tvorac ovog iznimnog automobila, rođen je u malom češkom mjestu Vratislavice, u istom carstvu kojemu je i Hrvatska tada pripadala te na čijem se drugom kraju rodio Tesla dva desetljeća prije.

 

PCEE22_0507_fine.jpg

  Dvobojna unutrašnjost prikazuje interijer iz slabije GTS verzije. Princip moguće dvobojne unutrašnjosti je isti kod svih SPORT TURISMO modela. Svaki detalj je izrađen vrhunski.

 

Iako se Porschea smatra njemačko-češkim automobilskim inženjerom, on je ikona koja danas pripada svijetu, baš poput Tesle. Uskoro će europski zakoni isključiti mogućnost da se (vjerojatno nakon 2035. godine) proizvode automobili na fosilna goriva, pa je za pretpostaviti da će do tada ova marka preuzeti sličnu dominaciju nad sportskim jurilicama, ali sada pogonjenima električnim pogonom. Legenda zvana Porsche neće umrijeti, a dobar argument koji tome ide u prilog je zasigurno pojava Taycan S Sport Turisma, kojeg smo testirali s desetak drugih europskih novinara.

 

PCEE22_0548_fine.jpg

 21 inčne felge sa žuto obojenim keramičkim kompozitnim kočnicima (PCCB) izgledaju moćno.

 

Naravno, iako je meni osobno pojam za „the Porsche“ upravo model 356 koji pokazuje originalnu misao ove marke, vjerojatno se svima najviše urezala u kolektivnu memoriju obla skladna linija 911 sa svim svojim izvedenicama. Malo tko je mogao vjerovati da će i model 914/6 GT, Porsche krajnje netipičnog i pomalo bizarnog izgleda, biti prodan za skoro milijun dolara na nedavnoj aukciji što govori kolika je privrženost ovom brendu.

Već smo u Vidiju više puta pisali o hi-tech električnim automobilima, pa i o Porsche tehnologijama, no sada smo pozvani da kao tehnološki medij s rukama na upravljaču i nogama na pedali testiramo novu uzdanicu Porsche Taycan S Sport Turismo na krivudavim otočkim cestama Sardinije.

 

PCEE22_0547_fine.jpg

 E-priključak nudi mogućnost priključka na 11kW AC i 50 kW DC . Baterija je kapaciteta do 93,4 kWh, a maksimalna snaga punjenja 20 kW.

 

Tehnološki masterpiece

Iako smo se s Taycanom i ranije susreli, ovo što smo imali priliku osjetiti sada nadmašuje sva iskustva. Neću lagati, pomalo sam fan ovog brenda i nisam sasvim objektivan, ali moram iskazati želju da svatko od vas bar jednom u životu sjedne u neki Porsche, provoza ga samo malo i shvati u čemu je čar o kojem pričam. Nije bitno u koji ćete model sjesti i koje godište. To je Porsche.
Ajmo sada na posao. Dakle, imali smo priliku još prije 20 i nešto godina iskušati prvu Toyotu Prius koja je stigla u Hrvatsku i s njom smo prevalili tisuće kilometara. To je bilo vrijeme kada smo vjerovali da će struja doći u automobile kroz svega nekoliko godina jer unatoč tome što je Prius izgledao pomalo nezgrapno, osjećalo se da taj trend neće stati - ali iskreno, mislili smo i željeli da bude brži.

 

PCEE22_0536_fine.jpg

 

Danas kada shvaćamo da, za početak, uopće ne postoji izgrađena infrastruktura punionica koja bi to pratila, i da vam na putu do mora još uvijek treba „dobra veza“ na nekom brzom punjaču da vas progura da stignete do cilja u jednom danu, znamo koliko smo tada samo sanjali tu električnu idilu.

No sada je san postao stvarnost i dogodilo se da i najveći igrači u svijetu jurilica struju stavljaju na prvo mjesto u razvoju novih super sportskih modela. Osim najava poput koncepta Lamborghini Terzo Millennio koji se planira izvesti do 2025. godine ili Lotus Eletre SUEV futurističkog dizajna, i Porsche je opako zagrebao te u kratkom roku ponudio tržištu čak 14 modela u tri osnovna tijela. Nakon sedana i cross izvedbe, sada je stigao model Sport Turismo sa čak 5 izvedenica elektromotora od 326 do nevjerojatnih 761 konjskih snaga. Naravno, mi smo (kad se već nudi) posegnuli za najjačim i najopremljenijim modelom Turbo S Sport Turismo u zaista privlačnoj Mamba Green Metallic boji.

 

PCEE22_0511_fine.jpg

Porsche Taycan SPORT TURISMO omogućuje brzo punjenje kapaciteta baterije od 5% do 80% za svega 23 minute.

 

Porsche ekipa je bila velikodušna te osim srdačne dobrodošlice i okrepe, s nama je bila samo kod predaje ključeva, a ostatak smo „morali“ provesti sami vozeći ove električne zvijeri po uskim i vijugavim cesticama Sardinije koja po krajoliku dosta podsjeća na Brač, Vis i Hvar, ali ne i po mogućnostima da legalno isprobate sposobnosti vozila jer su ograničenja brzine uglavnom postavljena na 30 km/h! U svakom slučaju, službeno ćemo reći da smo se toga pridržavali i da smo samo na dijelovima službenih i neslužbenih prometnica gdje je to dopušteno probali što ovaj mali zeleni može, a može puno toga.

Naime, ovo je možda i posljednji električni model s Rimac-free tehnologijom baterijskog sklopa, ali unatoč tome ima odlične performanse optimiziranog trošenja i punjenja. Sama baterija u nezahtjevnoj gradskoj vožnji pruža do 620 km, a u malo „otvorenijim“ uvjetima po WLTP-u do 498 kilometara, što zaista nije loše ako se zna da se baterija od 5% do 80% može napuniti za svega 23 minute, naravno na primjerenom punjaču.

 

Slika-za-potpisati.jpg

 Mayk Wienkoetter i Christian Wolfsried: Porscheovi inženjeri koji su radili na Taycanu, samo su predali ključ i “natankali” auto strujom. Sve drugo bilo je na nama da isprobamo. Sami.

 

Pri punjenju Taycan Sport Turismo uspostavlja kriptiranu komunikaciju s kompatibilnim punjačem i automatski počinje punjenje bez ikakvih podešavanja.

Ono što od hi-tech stvarčica u prvi tren upada u oči je stakleni panoramski krov koji se na dodir prsta u djeliću sekunde može iz potpuno transparentnog pretvoriti u zamućeni, što se ovdje naziva Light Control Electric Glare Protection. Nije loša funkcija kada želite smanjiti sjaj jakog sardinijskog sunca ili poglede ljudi iz gradskog autobusa pored vas na semaforu.

 

Lansiranje kao u raketi

Nismo automobilski časopis te vas nećemo previše zamarati sa činjenicama da ima zaista prekrasnu formu karoserije s iznimno velikim kapacitetom prtljažnika za ovakav tip automobila, od čak 446 litara odnosno 1.212 litara kad položite sjedala, te da može nositi 3 bicikla na stražnjim nosačima.

Po ovim specifikacijama velike unutarnje udobnosti, Porsche Sport Turismo se doima kao pravi obiteljski automobil, no ono što mu daje epitet sportskog super automobila je njegova moć koju pokazuje kad stavite nogu na papučicu gasa.

Naime, Rimčevu Neveru nismo još testirali kao vozači, ali ovo zeleno čudo jesmo i zaista ne možete ne suspregnuti dah pri ubrzanju koje razvija te pri samo 2,8 kratkih sekundi koje su potrebne da vas lansira na 100 km/h. Ako ste mislili da nakon toga bitno usporava, ne brinite, osjećaj je kao da ste u raketi koja ne misli stati dok ne izađe iz Zemljine orbite, pa ćete do 200 km/h doći za svega 9,6 sekundi. Kad stisnete papučicu gasa možete zamisliti da ste u Death Valleyju u Nevadi i vozite nešto što ide na raketni pogon.

 

Porsche---Tomislav-Kotnik-.jpg

  SPORTSKA silueta Posche Taycan Sport Turisma nije ostavljala ravnodušne niti lokalce koji su često pogledom ispraćivali ovaj hi-tech zeleni super bolid u prolasku kroz njihovo mjesto.

 

Ono što je zanimljivo jest da pri ovakvom velikom ubrzanju i usprkos sardinijskim cesticama koje su valovite i po horizontalnoj i po vertikalnoj osi, Porsche će se zalijepiti za cestu jer ima nekoliko sustava od kojih možda najbitniji Porshe Stability Management (PSM) brine za to tako da ćete osjećati 100% kontrole nad podlogom i zadanim smjerom vožnje, jer i upravljač oduševljava svojom milimetarskom preciznošću.

Materijali u autu su super luksuzni i teško opisivi kroz same specifikacije. Vidi ima i svoj VIDIAUTO portal preko kojeg godišnje testiramo 50-tak automobila i znamo razliku između onog što piše u specifikacijama i onog što zaista osjećate dok ste u njemu. Kako smo rekli, ova 4,9 metara duga raketa težine 2,325 kg ima čak 762 konjske snage s Overboost Launch Controlom te pri tome razvija okretni moment od nevjerojatnih 13.050 Nm. Širina od 1.966 mm sa sklopljenim retrovizorima zapravo govori koliko je prostran u kabini, a praktičan na cesti.

 

thumbnail_IMG_9759.jpg

  Wide screen Porsche nudi vozaču 10,9 inčni infotainment s dodatnim ekranom za suputnika ispod jedinstvenog pokrova čime širi mogućnost korištenja ekrana u cijeloj širini prednje ploče.

 

Od pametnih stvari koje mu omogućuju takvu sjajnu stabilnost može se pohvaliti s Active Suspension Managementom (PASM), Smart Lift funkcijom kojim se može dizati i spuštati do 20 mm ukoliko se nalaite u NORMAL modu ili i više od toga do 30 mm ukoliko ste u range/sport/sport+ modu, Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), upravljanjem stražnjom osovinom, velikim 2’’ pneumaticima, te Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) kočnicama u efektnoj žutoj boji.

 

PCEE22_0552_fine.jpg

  LED svjetla u 4 prepoznatljive točke ili bolje reći crtice za dnevna svjetla i Matrix LED s Porsche Dynamic Light odlično uklopljenih u prepoznatljivu formu karoserije Taycana.

 

Ima pogon na sva četiri kotača što kontrolira pametnim PTM sustavom, dvostupanjski mjenjač na stražnjoj osovini te prošireni baterijski sklop koji daje 93,4 kWh, pa vas tako može dogurati do 260 km/h ako mu to naredite i ako vas, naravno, nitko ne gleda.

Uz Sport+ mode automatski se pokreće i Electric Sport Sound u ovom modelu a može se pokrenuti i manualno kroz PCM. Eelctric Sport Sound se također progresivno čuje i izvan vozila.

 

thumbnail_IMG_9671.jpg

  16,8-inčni zakrivljeni ekran nudi 5 različitih prikaza ali i slobodnog konfiguriranja ovisno naravno o opremljenosti modela.

 

Osim ugrađenog Bose Surround audio sustava sa 17 zvučnika koji nešto smanjuje kapacitet prtljažnika, vidjet ćete da su vozaču i suputniku na raspolaganju ekrani po cijeloj širini prednje ploče.
Standardno je opremljen s po 2 USB-C porta sprijeda te 2 straga, kao i bežičnim punjačem mobitela. Što se tiče performansi punjenja baterije, ona na standardnom punjaču (AC) 9,6 kW traje do 10,5 sati, a na 22 kW oko 5 sati. Jamstvo na bateriju je 8 godina.

Super punjača u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno, dok je Europa premrežena sa 6.500 punjača snage 50 kW. Sam Porsche govori da će investirati preko 700 milijuna EUR do 2025. u IONITY mrežu punionica s kojom misli pokriti sve bitne europske transportne rute. Nadajmo se da smo i mi na toj karti.

 

thumbnail_IMG_9667.jpg

  Upravljač kojeg mnogi žele bezuspješno kopirati već desetljećima i dalje je broj jedan . Gotovo milimetarska  preciznost uz sve druge sustave kontrole prijanjanja u vožnji daju apsolutnu kontrolu nad podlogom kad vas doslovno lansira u 2,8 sekundi do 100 km/h.

 

Nakon dva dana nevjerojatnog iskustva s Taycan Turbo S Sport Turismom, možemo reći da smo testirali hi-tech remek-djelo za koje se iskreno nadamo da će ga što više vas imati priliku iskusiti, makar i na samo jedan dan, od nekog prijatelja koji je našao dobro plaćen posao. Inače, evo i zgodan podatak za kraj, cijena se u Hrvatskoj kreće od 707.596 kn pa sve do 1,5 milijuna kuna za početni model Porsche Sport Turisma kojeg smo mi testirali potpuno sami u pustošima Sardinije.

Još nismo sigurni jesmo li to samo sanjali, ali srećom imamo kopiju police osiguranja koju smo morali potpisati prije, pa valjda ipak nije bio samo san.

 

thumbnail_IMG_9776.jpg

  Sedam različitih konfiguracija električnih Porsche Taycan Sport Turismo modela još nas je nakon povratka s testa čekalo poredano za probu ali o tome drugi puta.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.