Zamjenski toneri - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Zamjenski toneri

Zamjenski toneri

Vrijedi li ih kupovati i može li ih se preporučiti?

 

Davnih dana, kada sam kupio i instalirao svoj prvi printer, prva stvar koju sam poželio isprintati bio je dvorac od papira. Znate to je onaj „papercraft“ koji se isprinta i tada ga treba izrezati i zalijepiti poput puzzli. – javio nam se čitatelj sa pitanjem na VIDIdoktor – Dvorac je imao tristo A4 stranica, a toneri su bili novi i deklarirani na 1000 ispisa. No na pola puta ispisa printer je ostao bez tinte. Kako je to moguće?

 

Na tržištu postoje mnoge domaće " tvornice" zamjenskih tonera poput PrintTeam, Printink-a i sl. pa smo odlučili testirati takve tonere i donjeti nesporedna iskustva možemo li prpeoručiti njihovu kupnju. Nije rijedak slučaj da ljudi ne čitaju ili ne razumiju onaj najsitniji tekst na tonerima koji obično izgleda poput „*prema ISO/IEC 19752“.

 

Takva ISO oznaka znači da je toner testiran prema dogovorenom standardu testiranja ISO oznake i broja. Tih ISO standarda ima nekoliko za različite tipove printera odnosno tonera i tinti. Neki proizvođači znaju „nategnuti“ te brojke postavljanjem pred definiranih postavki printera na nešto nižu potrošnju tonera što može i lijepo djelovati na papiru printate li dokument pisan Calibri fontom. Calibri kao font bez serifa može dobro izgledati i sa uključenim opcijama za uštedu tonera, dok Times New Roman kao serifni font gubi svoje serife ukoliko je uključena opcija uštede tonera. Times New Roman (kao tipični serifni font) je bio vrlo popularan do prije nešto više od desetak godina od kada i Word mijenja pred definirani font u Calibri. Za one koji žele znati točnu godinu, Calibri je zamijenio Times New Roman u Microsoft Word 2007.

 

Općenito gledano, ISO standardi u prosijeku definiraju tako podešene testne parametre da je tintom pokriveno samo 5% površine lista papira. Usporedivo s realnim dokumentima koje printamo, 5% pokrivenosti papira ima nešto bogatije zaglavlje memoranduma, ono, kada tvrtke na memorandum stave i brojeve žiro računa pored osnovnih podataka i logotipa tvrtke.

 

Dakle kada na toneru piše da on može ispisati 2000 stranica, to znači da u najboljem slučaju možete isprintati 2000 vaših memoranduma. Praznih, bez sadržaja. Jednostavna je računica za tintne printere koliko će tinte potrošiti A4 stranica papira. U tehničkim specifikacijama printera pronašli smo vrijednosti koliko je velika (tj. mala) kapljica tinte. Riječ je o 1,5 pikolitara za jednu točku (dot). Kada saznate da printer ima rezoluciju od 5760 x 1440 dpi (dot per inch) tj. točaka u kvadratnom inču, možete izračunati. A4 ima približno 8 x 12 inča pa to treba pomnožiti sa rezolucijom 5760 x 1440 te zatim taj rezultat sa 1,5 pikolitara i dobijemo rezultat od 1,2 mililitra tinte za A4 stranicu.

 

Kako bi stekli dojam koliko je malena jedna pikolitra, 1,5 pikolitara je kapljica veličine 0,0000015 mm³.

1,5 Pikolitar [pl] = 1,5×10^-6 Kubnih milimetara [mm³]

 

Ovdje naravno nije uračunato da printer potroši nešto tinte kod pripreme za printanje i propuhivanje glava, kao niti činjenica da gotovo nikada nećete printati potpuno crni pravokutnik na papiru, no dovoljno dobro je da primijetite kako na pojedinim tintama piše kako se u spremniku nalazi 9 mililitara tinte.

 

Da ne teoretiziramo previše željeli smo provjeriti sa pravim stručnjacima koji su svakodnevno u kontaktu sa korisnicima koji imaju problema sa ispisom i pokvarenim pisačima te smo zato pitali gospodina Zorana Vujčića iz tvrtke ZAGIT da nam kao profesionalac temeljem iskustva rada sa tisućama korisnika odgovori na pitanja vezana uz reciklirane ili ponovno punjene spremnike tonerima u „domaćoj“ proizvodnji različitih tvornica tonera koji niču kao gljive poslije kiše. Jeli isplativa kupovina zamjenskog tonera ili je to dugoročno loše rješenje za vaše pisače?

 

VIDI: Idemo izravno s pitanjem koje Vas sigurno pita svaki korisnik pisača. Isplati li se kupovati zamjenske ili je bolje koristiti skuplje originalne tonere?

Zoran Vujčić: To je pitanje u rangu o onom "kokoš ili jaje", proizvođači pisača će se kleti u originale, a proizvođači zamjenskog potrošnog materijala u svoje zamjenske tonere i tinte do te mjere da će Vas pokušati uvjeriti da su čak i bolji od originala.

Ako se zna da razvoj pisača kreće od razvoja tonera i da se pisač praktično gradi oko tonera, a ne radi se toner za pisač jasno je da je toner najvažnija stvar za svakog proizvođača pisača i da su na to posebno osjetljivi. A i treba znati da je prodaja potrošnog materijala za pisače glavni izvor zarade, a prodaja pisača ipak sekundarni.

Po meni nema takvog zamjenskog tonera ili tinte koji je bolji od originala, ima naravno boljih i lošijih i to se mora testirati i onda držati toga što radi zadovoljavajuće dobro.

Međutim ako se kvaliteta ispisa pogorša jedini način da ustanovite je li problem do potrošnog materijala ili nekog dijela samog uređaja morate posegnuti za originalnim potrošnim materijalom jer jedino za njega možete biti sigurni. Istu stvar ćemo napraviti i u servisu ako nema nekog vidljivog oštećenja na pisaču.

Naravno, zna se desiti i da poneki komad originalne tinte ili tonera bude neispravan, ali to se rješava vrlo lako i svaki proizvođač će Vam to zamijeniti u jamstvu.

 

VIDI:: Raspršuju li se zamjenski toneri više po unutrašnjosti printera od originalnih i time potencijalno uzrokuju neke probleme? Ako uzrokuju, koje najčešće?

Vujčić: Da, definitivno, čast izuzecima.

Ako se raspe toner po unutrašnjosti pisača kao prvo trebate drugi toner, trebate očistiti pisač i nadati se da nije oštećen niti jedan dio, a nastradati može dosta dijelova ali najčešće grijač.

Kad je riječ o neoriginalnim tintama situacija je i gora kod pisača koji imaju trajnu ispisnu glavu. Tu, nije pitanje hoće li se začepiti glava, nego kada.

Na sreću sve više proizvođača tvornički prelazi na CISS (continuous ink supply system) sisteme i prodaju nešto skuplje pisače, ali izrazito jeftine tinte tako da se isplativost zamjenskih tinti svodi na minimum.

Kod pisača s klasičnim tintnim spremnicima s ispisnom glavom na samom spremniku situacija je nešto bolja, ali i tu je upitna isplativost za kućne korisnike koji rijetko i malo koriste pisače jer je vjerojatnost da se sasuši tinta (prije nego se potroši cijelo spremnik) u kanalima ispisne glave vrlo velika, za razliku od originala kod kojih se to ipak puno rjeđe događa.

 

VIDI: Koliko zamjenski toner „poštuje“ deklariranu količinu ispisa sa količinom koja se nalazi u zamjenskom spremniku? Jeli tu zamjenski toner u prednosti naspram originalnog proizvođača tonera?

Vujčić: Na to se kupci zamjenskih kartuša u pravilu ne žale, tako da bi rekao da se poštuje količina tonera/tinte u spremnicima.

Češće se na broj ispisanih stranica s jednim spremnikom žale kupci originala iako je to vrlo "škakljivo" pitanje jer svaki proizvođač, gotovo u pravilu, deklarira broj stranica prema ispisu testne stranice s 5% popunjenosti u standardnoj kvaliteti ispisa što dovodi do toga da je ponekad jako teško procijeniti kolika je zapravo bila popunjenost stranice na ispisanim stranicama.

Dodatni problem koji se može javiti je da neki proizvođači koriste takozvane inicijalne tonere ili tinte koji su manjeg kapaciteta od onih koji se kupuju kasnije (vidi link http://www.thecartridgefamily.com.au/uploads/5%2010%2015%2040%20percent%20yield%20TCF.pdf).

 

VIDI: Koliko (u prosijeku) pisač koji koristi zamjenski toner dođe prije na servis u odnosu na one pisače koji koriste originalne tonere? Postoji li razlika u vrsti tonera ili u podjeli jesu li oni crno bijeli ili u boji?

Vujčić: Nemam tu informaciju, ali u svakom slučaju većina pisača koje stranke donose na servis imaju u sebi zamjenske tonere, originale rijetko.

Inače su laserski pisači u boji posebno osjetljivi na zamjenske tonere i vrlo teško je naći neki pisač koji barem donekle dobro radi sa zamjenskim tonerima. Ili bolje rečeno teško je naći dobre zamjenske tonere za laserske pisače u boji kod kojih je problem i kalibracija boja koja se na većini novijih pisača radi automatski i kod zamjenskih tonera dolazi do češćih kalibracija boja te sporijeg printanja i većeg trošenja tonera.

Tokom kalibracija troši se toner koji onda završava u waste toner box-u. Također se dešava da uslijed korištenja zamjenskih tonera i ostali potrošni materijal ima puno kraći životni vijek.

U dosta slučajeva kada je potrebno mijenjati grijač ili transfer belt to je na rubu isplativosti ili je neisplativo.

Iako u zadnje vrijeme i sve više monokromatskih lasera ima problema sa zamjenskim tonerima, pogotovo onih koji imaju odvojenu foto jedinicu od spremnika tonera, a to je većina.

Neki proizvođači imaju tako delikatno napravljene tonere da i najmanje odstupanje u kvaliteti mehanike tonera dovodi do trganja dijelova mehanike pisača.

 

VIDI: Kako se održava upotreba zamjenskog tonera na ispis (kvaliteta ispisne točke, te njeno prijanjanje i postojanost tog otiska na papiru?

Vujčić: Sami proizvođači su već radili brojna testiranja zamjenskih tonera i nepobitno je dokazano da su originali puno bolji što se tiče kvalitete ispisa. Jasno je da se zamjenski toneri kupuju radi niže cijene, a ne bolje kvalitete (vidi link https://www.businessdirect.bt.com/Images/3/pdf/EMEAmonotonertest.pdf).

 

VIDI: Imate li saznanja koliko su zamjenski toneri štetniji za zdravlje od originala u smislu većeg raspršivanja čestica u zraku s obzirom da se koristi već upotrijebljeni spremnik koji više nije originalno zatvoren?

Vujčić: Iskreno ne znam koliko koji toner ili pisač ispušta štetnih čestica, ali za očekivati je da su originalni toneri podložni puno rigoroznijim testiranjima i da su sigurniji (vidi link https://h20195.www2.hp.com/v2/getpdf.aspx/4AA7-1981ENW.pdf).

Inače ne koriste svi zamjenski toneri već upotrijebljeni spremnik. Postoje naravno punjeni toneri kod kojih se toner prah puni u stare već korištene spremnike, ali toga je sve manje jer je to dosta mukotrpan i prljav postupak.

U zadnje vrijeme se najviše prodaju tvornički proizvedeni zamjenski toneri koji odgovaraju za više modela pisača, a svojom vrlo niskom cijenom dovode u pitanje isplativost punjenja tonera.

 

VIDILAB je inače testirao nekoliko zamjenskih tonera na laserskim pisačima te usporedili s opriginalnim a ovo je naš zaključak što možemo preporučiti a što mi kao testni lab ne možemo preporučiti. Donja tablica će biti s vremenom nadpunjavanja kako ćemo testirati i zamjesnke tonere drugih proizvođača.

 

 

Što preporučamo, a što ne možemo nikako preporučiti?

1.   Ponovno punjeni toneri originalnih proizvođača (HP, Epson, Brother) - Preporučujemo  
2.  Printink.hr - Preporučujemo ali s oprezom
3.   PrintTeam toner tvrtke Microteam d.o.o. - Ne možemo nikako preporučiti

 

IMG 20210211 132310

Slika prikazuje raspršeni zamjenski toner Printeam tvrtke Microtem d.o.o.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Zamjenski toneri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.